Verden

Ambassadør advarer britene: – Ikke gå mot Trump i Iran-saken

USAs ambassadør i Storbritannia oppfordrer britene til å støtte USA-president Donald Trump i sanksjonene mot Iran.

Av Jørn H. Skjærpe (Dagsavisen) og NTB

USA har gjeninnført sanksjoner mot Iran, snart 100 dager etter at president Donald Trump varslet at han trakk USA fra den internasjonale atomavtalen. Avtalen skulle sikre at Iran ikke skaffet seg atomvåpen, samtidig som sanksjonene mot landet ble hevet.

Ambassadør Woody Johnson sier det vil kunne medføre «alvorlige konsekvenser» for britiske virksomheter å ikke være på Trumps side i saken, skriver CNN.

– USA skrur opp presset, og vi ønsker å ha Storbritannia på vår side. Det er på tide å gå videre fra 2015-avtalen, som var full av feil, skriver Johnson i The Telegraph.

Les også: USA har gjeninnført sanksjoner mot Iran

Maktbruk

– Vi ber om at Storbritannia bruker sin sterke diplomatiske makt i denne saken, der vi søker en samordnet global innsats mot en omfattende avtale, legger ambassadøren til.

Forrige uke kom Trump med en skarp advarsel til alle som handler med Iran, og insisterte samtidig på at de ferske sanksjonene mot Iran vil føre til fred i verden.

– Enhver som gjør forretninger med Iran, kommer IKKE til å gjøre forretninger med USA. Jeg ber om VERDENSFRED, intet mindre, skrev presidenten.

Samme dag oppfordret derimot EU selskaper til å trappe opp handelen med Iran ettersom landet har holdt seg til atomavtalen. Mektige aktører som Storbritannia, Frankrike og Tyskland uttalte seg kritisk til Trumps sanksjoner mot Iran.

Les også: Amerikanske kvinner vil ta opp kampen mot Trump (DA+)

– Psykologisk krigføring

Johnson mener imidlertid at britiske selskaper umiddelbart bør kutte eventuelle bånde til Iran.

– President Trump har vært krystallklar: De selskapene som setter sine egne interesser i Iran over fellesskapets beste globalt, vil risikere alvorlige konsekvenser med tanke på handel med USA, fastslår ambassadøren, som maner til en samlet front mot Iran.

Iran-president Hassan Rouhani har beskrevet sanksjonene fra USA som «psykologisk krigføring», skriver CNN.

Les også: Trump planlegger lov mot fattige statsborgere

Om USAs sanksjoner mot Iran

* Atomavtalen med Iran ble framforhandlet i 2015 av USA, Russland, Kina, Storbritannia, Frankrike, Tyskland og EU.

* I bytte mot innsyn i Irans atomprogram er økonomiske sanksjoner mot Iran og landets oljenæring blitt opphevet.

* President Donald Trump kunngjorde 8. mai at USA trekker seg fra avtalen og at sanksjonene gjeninnføres. Det har fått en rekke vestlige selskaper til å trekke seg ut av Iran.

* Fra 7. august gjelder sanksjonene for Irans bil- og metallindustri, inkludert kjøp av gull. USA forbyr også import av iranske tepper og pistasjnøtter, og Iran får ikke lenger tilgang til amerikanske dollar. USA har også trukket tilbake tillatelser som åpnet for at Iran kunne kjøpe amerikanske og europeiske fly.

* Fra 4. november vil også oljeeksporten rammes, i tillegg til at Iran ikke lenger vil ha tilgang til amerikanske banker og finansinstitusjoner.

* Ifølge Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) har Iran til nå etterlevd sin del av atomavtalen.

* De andre landene støtter fortsatt avtalen og har forsøkt å finne tiltak som vil motvirke de amerikanske sanksjonene.

Kilde (om sanksjonene): NTB

Les også: Ett år siden Charlottesville: – Jeg ønsker bare at Ku Klux Klan blir hva det en gang var, mektige

Mer fra Dagsavisen