Verden

– Alt er oppe i lufta i brexit-prosessen nå

Kampanjen for en ny folkeavstemning om brexit jubler etter at Labour har åpnet for muligheten. Men brexit- tilhengerne i partiet advarer.

– Alt er oppe i lufta i brexit-prosessen nå – det reflekterer avstemningen på Labour-landsmøtet, sier førstelektor og Storbritannia-kjenner Jan Erik Mustad ved Universitetet i Agder.

Etter intens debatt bestemte Labour-landsmøtet tirsdag kveld at partiet vil støtte en folkeavstemning om brexit dersom parlamentet stemmer ned statsminister Theresa Mays avtale og det ikke er mulig å få et nyvalg.

Les også: Presset for ny brexit-avstemning vokser på grasrota i Labour

Jubel og skuffelse

Dette mottas som en seier i bevegelsen som kjemper for en ny folkeavstemning om EU basert på resultatet av Storbritannias brexitforhandlinger med EU, når det er klart.

– Dette er et stort skifte i partiet og viser at momentum for en «People’s Vote» øker kontinuerlig, sier Labour-politiker og People’s Vote-tilhenger Andrew Adonis i en uttalelse.

Brexit-tilhengerne i Labour er derimot skuffet.

– Det ble tatt en avgjørelse om å forlate EU. To tredeler av Labours parlamentsmedlemmer representerer valgkretser som stemte for å forlate EU, mens en tredel representerer valgkretser som stemte for å bli. Dette er åpenbart en vanskelig avgjørelse, men som demokrater må vi i Labour akseptere resultatet, skriver Gisela Stuart i The Guardian.

Hun er tidligere Labour-representant som drev kampanje for å forlate EU foran folkeavstemningen i 2016.

Les også: For to år siden stemte de for brexit. Nå har opinionen snudd i over 100 valgkretser

Støter fra seg?

Splittelsen i Labour var også det som gjorde dette til en svært betent debatt på landsmøtet i Liverpool, som ble avsluttet i går. En sterk grasrotkampanje sørget for å få temaet opp på landsmøtet, og støtten blant Labour-medlemmer er overveldende, ifølge en fersk måling: hele 86 prosent av medlemmene ønsker at folket skal ha et siste ord gjennom en ny folkeavstemning.

I Labour-ledelsen har det likevel vært skepsis mot å gjenreise en folkeavstemning, blant annet i redsel for å støte fra seg arbeiderklassevelgere som stemte for å bli.

Debatten har også kretset rundt hva slags avstemning som eventuelt skal finne sted: Enkelte mener det kun bør være en avstemning med valg om å godta brexit-avtalen eller gå ut av EU uten en avtale – altså en avstemning der det å bli i EU ikke er et alternativ. Blant disse er skyggefinansminister John McDonnell og fagforeningstungvekteren Len McCluskey, som leder foreningen Unite.

Viktig signal

Men Labour endte med en ordlyd som ikke utelukker en avstemning der det å bli i EU er et alternativ, og sier: «Dersom vi ikke kan få et nyvalg må Labour støtte alle muligheter som ligger på bordet, inkludert å drive kampanje for en avstemning for folket».

– Det er et veldig viktig signal om at Labour er interessert i alle muligheter, også en ny folkeavstemning. Labour må ha ryggen klar for å kunne være med på alt. Men det er for tidlig å si hvor stor betydning Labour-vedtaket vil få, sier Jan Erik Mustad.

Saken fortsetter under bildet. 

LONDON  20100506.
Storbritannia-ekspert Jan Erik Mustad tror de konservative får flest mandater ved torsdagens valg, men ikke flertall i Parlamentet. 


Foto: Trine Andersen / Scanpix

Jan Erik Mustad. Foto: NTB Scanpix

Han påpeker at Labour-leder Jeremy Corbyn aller helst ønsker seg et nyvalg dersom parlamentet ikke godkjenner det som blir resultatet av forhandlingene mellom Storbritannia og EU.

Men et nyvalg sitter langt inne, da det vil kreve at konservative representanter også stemmer for det.

– Akkurat nå er det umulig å si hva som er mest sannsynlig i denne prosessen, sier Mustad.

Les også: Dette kan skje uten en brexit-avtale

Stående applaus

Debatten på landsmøtet har også åpenbart en klar dragkamp mellom sentrale krefter i partiet.

Saken fortsetter under bildet. 

Britain's opposition Labour party Brexit secretary Keir Starmer addresses delegates on the third day of the Labour party conference in Liverpool, north west England on September 25, 2018. (Photo by Oli SCARFF / AFP)

Keir Starmer fikk stående applaus på landsmøtet. Foto: NTB scanpix

Partiets skyggebrexitminister, Keir Starmer, ble møtt av stående applaus i det meste av salen da han i sin tale tirsdag sa det rett ut:

– Ingen utelukker «remain» (å bli, red.anm.) som en mulighet.

Labour-toppene har unnlatt å ytre dette så langt fordi spørsmålet er svært kontroversielt. Labour risikerer å miste støtte blant mange arbeiderklassevelgere som stemte for å gå ut av EU dersom partiet går inn for folkeavstemning.

En folkeavstemning vil også vekke beskyldninger fra mange om at man ikke respekterer folkets vilje. De som støtter en «People’s Vote» sier derimot at nettopp det er dette mest demokratiske når man etter hvert har fasiten på hva utmeldingen betyr.

Les også: Her er veien videre for brexit-prosessen

– Mektig øyeblikk

Keir Starmer traff en nerve på årsmøtet, mener Martin Kettle, kommentator i The Guardian.

– Det var et mektig øyeblikk. Jeg har dekket landsmøter i svært lang tid, og kan ikke huske mange øyeblikk som dette i noe parti, skriver han.

Jan Erik Mustad mener landsmøtevedtaket også er en seier for Keir Starmer.

– Mange ser på ham som en fremtidig mulig leder. Mens Corbyn har en stor tilhengerskare blant unge nye medlemmer på venstresiden, har Starmer en god standing i parlamentsgruppen og blant ulike fagforeninger, interesseorganisasjoner og tankesmier, sier Mustad.

I denne runden har imidlertig Corbyn også møtt press blant egne tilhengere i Momentum som ønsker en ny avstemning.

Tory-møte

Forhandlingene mellom Storbritannia og EU er ikke avsluttet, men målet er en avtale i løpet av oktober, eventuelt november. Blir man ikke enige, kan Storbritannia gå ut av EU uten en avtale. Theresa Mays oppgave er vanskelig: EU har avvist hennes forslag til brexit. Samtidig motarbeides hun også i den andre enden; av egne partifeller som mener hun ikke går langt nok i retning av en hard brexit. Utfordringen blir å finne en løsning som både godkjennes av EU og det britiske parlamentet.

Neste slag for May står om få dager: Da er det Det konservative partiets tur til å samles til landsmøte, som begynner søndag.

Les også: Bakgrunn/langlesning: Slik kan det ende med ny brexit-avstemning

Mer fra Dagsavisen