Alliansen ber Löfven «respektere valgresultatet» og gå av

De borgerlige partiene i Sverige krever at statsminister Stefan Löfven går av og inviterer ham samtidig til samtaler om blokkoverskridende samarbeid.

 

Av Kristian Skårdalsmo

De fire borgerlige partilederne hamret løs på Löfven på en felles pressekonferanse onsdag, da det foreløpige valgresultatet var klart.

– Respekt for valgresultatet krever at regjeringen går av, sa konservative Moderaternas partileder Ulf Kristersson.

– Vi går videre med den ambisjonen at vi vil bygge en felles allianseregjering. Alliansen er den naturlige regjeringsbyggeren. Vi har vokst og er det største felles regjeringsalternativet, sier han.

Socialdemokraterna har foreløpig ikke besvart invitasjonen fra Alliansen, som ble uttrykt i et leserinnlegg i Dagens Nyheter onsdag. Men LO-sjefen Karl-Petter Thorwaldsson sier han forutsetter at Löfven takker nei til invitasjonen om å bli støtteparti for en borgerlig regjering.

– Det er noe som bare finnes i de borgerliges fantasiverden, sier han til avisen Dagens Nyheter.

På valgnatten gjorde Löfven det klinkende klart at han ikke har noen planer om å gå av.

Les også: Feilkoding ga feil valgresultat i Sverige

Ulike beskrivelser

Alliansen legger vekt på at både Socialdemokraterna og regjeringen samlet, med Socialdemokraterna og Miljöpartiet, gikk kraftig tilbake i valget sist søndag.

Men samtidig ble den rødgrønne blokken, hvis også Vänsterpartiet inkluderes, marginalt større enn Alliansen, med 40,6 mot 40,3 prosent av stemmene og 144 mot 142 mandater.

Med til dette bildet hører også at Alliansen samlet gikk fram i valget, men at Moderaterna gikk kraftig tilbake.

Samtidig har ingen av blokkene støtte fra over halvparten av plassene i Riksdagen, siden de ikke vil samarbeide med Sverigedemokraterna, som ligger på vippen med 63 mandater.

– Vi sa før valget at vi ikke kommer til å bygge en ny regjering på SD. Verken SD eller Vänsterpartiet kommer til å ha innflytelse på regjeringsdannelsen, sa Kristersson.

Han minnet samtidig om at det tok seks måneder å få på plass en regjering i Tyskland og varslet at også prosessen i Sverige kommer til å ta tid.

Storkoalisjon?

Centern-leder Annie Lööf hevdet i valgkampen at Löfven bare var interessert i blokkoverskridende samarbeid så lenge han selv får sitte som statsminister.

– Alliansen gir Socialdemokraterna muligheten til å spille en ny, konstruktiv rolle. Vi vil forvalte den tilliten velgerne har gitt oss, sier den populære partilederen.

– Vi har gjerne et blokkoverskridende samarbeid i den økonomiske politikken, men også i langsiktige, viktige reformer, sier hun.

Kristdemokraternas partileder Ebba Busch Thor slår fast at det ikke er aktuelt med en ny såkalt desemberavtale, som i forrige periode holdt SD utenfor makt.

– Det er ikke aktuelt for oss med noen nye desemberavtaler eller lignende overenskomster. Det er ikke det vi gir beskjed om her i dag. (NTB)

Les også: Gjorde nazihilsen i Åkesson-satire