Verden

Aktivister frykter for livet

Etter mordet på miljøaktivisten Berta Caceres, har skrekken satt seg hos kollegaene hennes i Mellom-Amerika. Det er stadig farligere å kjempe for miljøet.

NEW YORK (Dagsavisen): – Vi frykter for våre liv, men vi kjenner også en økt kamplyst og motivasjon. Vi vil jobbe hardere for å hedre Berta og hennes prinsipper, sier miljøaktivist og urfolksleder Candido Mezua på telefon fra Panama.
I forrige uke ble den profilerte miljøaktivisten Berta Caceres drept i sitt hjem i Honduras. Caceres ble drept dagen før hun skulle fylt 43 år. Hun er en av et stadig økende antall aktivister som blir drept på grunn av sin kamp for å beskytte skog og land mot industriutbygging.

Les også: Miljøkamp på liv og død

– Som en søster

Caceres hadde mottatt en rekke dødstrusler for sin motstand mot Agua Zarca, et av de største hydroelektriske damprosjektene i Sentral-Amerika, som skal bygges på urbefolkningsland ved Rio Blanco. Den interamerikanske kommisjonen for menneskerettigheter hadde gitt henne rett til beskyttelse, noe hun selv hadde klaget over at myndighetene i Honduras ikke ville gi henne. Candido Mezua beskriver Berta Caceres som en storesøster, som slåss en utrettelig kamp for å beskytte regnskogen, sitt folk og venner.

– Hun tok vare på jorda og på menneskene her. Nå føler vi en enorm smerte, sier Mezua til Dagsavisen.

Caceres var en av de mest kjente aktivistene i Honduras, det landet i verden der det er farligst å være miljøaktivist, ifølge Global Witness. Minst 101 mennesker ble drept mellom 2010 og 2014, som følge av konflikter mellom storindustri, gruvedrift og damprosjekter på den ene siden og urbefolkningsgrupper på den andre.

I 2009 ble Honduras’ folkevalgte president Manuel Zelaya kastet i et kupp. Siden da har det vært en eksplosiv vekst i miljøødeleggende megaprosjekter, skrev juryen for Goldman-prisen, da de hedret Caceres i fjor.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Mottar trusler

Over hele verden har trusselen mot urbefolknings- og miljøaktivister økt. Candido Mezua har selv mottatt trusler for sitt arbeid for å beskytte regnskogen.

– Honduranere blir skutt på åpen gate, kidnappet og angrepet for å stille seg mellom sin jord og selskapene som vil tjene penger på den, sier Billy Kyte i Global Witness i en uttalelse.

Candido Mezua håper økt oppmerksomhet rundt urbefolkning og miljøaktivisters kamp vil kunne hindre flere liv i å gå tapt. Men aller viktigst nå er det at regjeringen i Honduras oppklarer det brutale mordet.

– Vi appellerer til alle stater, til Verdensbanken og andre multilaterale institusjoner om å legge press på myndighetene i Honduras. Rettferdigheten er nødt til å seire, sier Mezua.

En rekke norske organisasjoner ber UD om å fordømme drapet på Caceres. Kommunikasjonsrådgiver Ane Lunde bekrefter at Norge, gjennom ambassaden i Guatemala, vil fordømme drapet og ta opp viktigheten av en uavhengig etterforskning med myndighetene i Honduras.

Holdes fast i Honduras

Berta Caceres døde i armene til Gustavo Castro. Nå nektes han å forlate Honduras.

Den mexicanske statsborgeren og aktivisten Gustavo Castro blir holdt mot sin vilje i Honduras, etter at han overlevde angrepet hjemme hos Berta Caceres. Castro ble skutt to ganger, og frykter nå for livet sitt, sier Beverly Bell i organisasjonen Other Worlds.

Sammen med Amnesty International krever hun at Castro får fritt leide til hjemlandet Mexico. Bell anklager myndighetene i Honduras for å ha tatt livet av Berta Caceres, og sier konflikten om gruvedrift og industri er grunnen.

– Dette er en kamp for Sentral-Amerikas fremtid, sier Bell til Democracy Now.

Mer fra Dagsavisen