Innenriks

Advarer mot 
Berlusconi

Landets økonomi ser endelig ut til å være på bedringens vei, men et mulig comeback fra Silvio Berlusconi vekker bekymring.

I disse dager pryder den tidligere skandaleomsuste statsministeren, Silvio Berlusconi, forsidene til italienske aviser, åtte måneder etter at han gikk av.

Det har lenge versert rykter om at Berlusconi, Italias lengstsittende statsminister siden andre verdenskrig, vil gjøre comeback under neste års valg. Torsdag kom det nye meldinger om at 75-åringen selv sier han har blitt overtalt av Italias finanselite til å komme tilbake til politikken.

«Ja, Berlusconi stiller som kandidat», sa parlamentarisk leder Fabrizio Cicchito i partiet Frihetens folk til italienske medier denne uka, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

- Det vil være i alles interesse om Berlusconi heller fokuserer på fotball enn politisk lederskap, sier Fulvio Castellacci, avdelingsleder for internasjonal økonomi på Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) til Dagsavisen.

Reformer

Landet sliter med høy statsgjeld, og er avhengig av radikale reformer for å sikre vekst i økonomien igjen.

Analytikere i ratingbyrået Moody‘s reduserte i går landets evne til å skaffe kreditt på det internasjonale markedet, men fikk kritikk fra EU som mente tidspunktet for nedgraderingen var «uheldig».

Litt senere på dagen sikret Italia seg nye lån på hele 5,25 milliarder euro til et rentenivå på 4,65 prosent, det laveste siden mai, ifølge The New York Times.

Ratingbyrået roste også Italias statsminister, Mario Monti, også kalt «Super-Mario», og advarte mot faren for tilbakeslag hvis en ny regjering ikke følger opp reformene.

- Vi ser fortsatt betydelig fare for at reformene ikke blir satt ut i live, skrev Moody‘s i sin rapport.

Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i First Securities påpeker at Italia nærmest har blitt vant til å leve med høy gjeld.

- Berlusconi gjorde ikke noe for å forbedre budsjettunderskuddet eller skape strukturelle endringer. Italia skulle ha gjort noe for lenge siden, sier han til Dagsavisen.

Misfornøyde italienere

Det var mange som ga uttrykk for lettelse da populistiske Berlusconi kastet inn håndkleet i november i fjor, og teknokratene, med Monti i spissen, tok over.

Men de upopulære reformene har møtt mye motbør, og folk er ikke lenger så begeistret for den nye sjefen.

- Myndighetene står på, men folk i Italia er misfornøyde med økte skatter og avgifter. Den offentlige sektoren kan se ut til å være på bedringens vei. Det som gjenstår er å få med seg forbrukerne og arbeiderne. Alle sektorer må bli mer effektive, også i politikken, sier forsker Fulvio Castellacci og legger til:

- En gjennomgående negativ situasjon for euroen rammer også Italia.

Enorme lån

Statsgjelda er på skyhøye 2.000 milliarder euro. Også den økonomiske veksten har uteblitt, som i de andre søreuropeiske landene.

Det pågår en diskusjon i EU om hvordan kuttene i de rammede kriselandene skal implementeres uten å legge en demper på nettopp veksten i økonomien.

- Italia har ikke opplevd økonomisk vekst på ti år, ingen velstandsforbedring, og det offentlige apparatet fungerer dårlig. Tyskerne kan kjøpe obligasjoner på markedet, altså låne penger til Italia, men det er en løsning som nok sitter langt inne. Italienerne må få i gang reformer og løse problemene selv, sier Andreassen.

Mer fra Dagsavisen