58 palestinere drept av israelske soldater

Antall palestinere drept av israelske soldater under mandagens demonstrasjoner har steget til 58. Åtte var barn under 16 år, ifølge palestinernes FN-utsending.

 

Av NTB og Jens Marius Sæther 

– Vi fordømmer på det sterkeste disse grusomhetene begått av israelske okkupasjonsstyrker og deres massive bruk av makt mot sivile som har utøvd sin rett til å demonstrere fredfullt – og de har demonstrert fredfullt, sa palestinernes FN-ambassadør Riyad Mansour mandag ettermiddag.

Helsedepartementet på Gazastripen opplyser at antall drepte palestinere har steget til 58. Videre er over 2.700 såret, nærmere 800 av dem av skudd, skriver den israelske avisen Haaretz.

En åtte måneder gammel palestinsk baby døde etter å ha fått i seg tåregass under mandagens opptøyer, opplyser helsedepartementet på Gazastripen. Det er ikke klart hvor familien oppholdt seg under demonstrasjonene.

Les også: – Disse menneskene har nådd punktet der døden er bedre enn livet

Dermed ble mandagen, samme dag som Israel og USA feiret åpningen av den nye amerikanske ambassaden i Jerusalem, den blodigste dagen på Gazastripen siden 2014-krigen med Israel.

Israel argumenterer med at det forsvarer landets grenser og anklager Hamas, som styrer Gazastripen, for å bruke demonstrasjonene som bakteppe for å utføre angrep.

Den israelske hæren (IDF) anslår at rundt 40.000 palestinere deltok i mandagens demonstrasjoner.

Søreide refser israelske myndigheter

Norges utenriksminister Ine Eriksen Søreide sier til Dagbladet at det er uakseptabelt å skyte med skarpt mot demonstranter.  

– Dette er tydelig kommunisert til israelske myndigheter, sier Søreide.

Hun er svært bekymret for voldsspiralen på grensen mellom Israel og Gaza. 

Les også: Professor: – Et selvsikkert Israel gjør som de vil med USAs velsignelse

– Jeg vil på det sterkeste oppfordre politiske ledere på begge sider til å roe situasjonen, og til å vise tilbakeholdenhet for å unngå ytterligere eskalering og tap av flere liv, sier Søreide til Dagbladet.