Verden

300.000 drar

100.000 har allerede reist fra Katmandu. Myndighetene tror antallet kan bli tredoblet de neste dagene.

I frykt for etterskjelv, spredning av sykdommer som og dårlige boforhold reiser folk i hopetall ut av Nepals hovedstad Katmandu. Myndighetene tror så mange som 300.000 av hovedstadsbefolkningen på en million kan komme til å reise.

Mange har mistet alt i jordskjelvet lørdag og forsøker å komme seg ut til landsbygda som ikke ble rammet av skjelvet.

– Jeg reiser hjem der det er mat og trygghet. Det er ikke noe mat her og ingen støtte fra myndighetene, sier Sarlahi Singh (30) til avisen The Guardian.

Masseutvandringen har ført til overfylte busser og til tross for at det er blitt satt inn skolebusser for å få kjørt ut alle som venter, er det mange som ikke får plass. I morgentimene i går brøt det ut opptøyer mellom nepalere og opprørspoliti på en busstasjon fordi bussene myndighetene hadde lovet ikke dukket opp.

Mange er så desperate for å komme seg ut av at de sitter på taket av de overfylte bussene.

Mangler mat og vann

Nepal er blant verdens fattigste land og til tross for at jordskjelvet var en varslet katastrofe, Nepal og hovedstaden Katmandu ligger svært utsatt til, var myndighetene dårlig forberedt på katastrofen.

Infrastrukturen er dårlig og husene den fattige delen av befolkningen bor i ikke bygget til å tåle jordskjelv. Allerede før jordskjelvet var det mangel på rent vann i Katmandu. Nå er situasjonen blitt desperat for veldig mange som mangler både mat og vann.

– Vi er redde for at epidemier vil spre seg på grunn av alle de døde kroppene. For å være på den sikre siden reiser jeg fra byen for en periode, sier en mann som venter på busstasjonen til BBC.

Mangel på lastebiler og uframkommelige veier har gjort at hjelpesendingene som nå strømmer inn fra hele verden har hopet seg opp på den lille flyplassen i Katmandu.

Hjelp med helikopter

I går begynte endelig hjelpen å komme fram til de mer avsidesliggende landsbyene nærme episenteret. Jordskjelvets episenter var om lag 70 kilometer fra Katmandu.

Men mange av landsbyene er det kun mulig å nå fram til med helikopter.

Vanskelig nødhjelp

Mer enn 8 millioner mennesker er blitt rammet av jordskjelvet og mer enn 10.000 er blitt skadet så langt. Fortsatt er det ingen som vet hvor mange som døde i det store skjelvet, så langt er over 5.000 bekreftet døde.

– Myndighetene gjør så godt de kan for å få ut nødhjelp. Problemet er at omfanget av katastrofen var så stor og at det er spredt over mer enn 20 distrikter, sier den nasjonale krisesjefen Rameshwor Dangal til BBC.

Flere nordmenn og andre turister er også rammet av at kapasiteten på flyplassen i Katmandu er sprengt. Det går få fly om dagen og tar tid å få folk ut.

Det var om lag 300 nordmenn i Nepal da jordskjelvet kom.

Mer fra Dagsavisen