Fredrikstad

TURTIPS: Spor etter istid og havets skjebner

Vi kombinerer en utflukt med nok et tilbakeblikk – denne gang på skjærgårds- og kysthistorien på Hvaler.

Bilde 1 av 4
Østfolds skoger, fjell og kyst er en delvis uåpnet skattkiste, mener turgåer og forfatter Linken Raeng, som gjerne deler sine oppdagelser. Hun vil i høst dele fem turer fra sine to bøker samt fem nye turdestinasjoner med Dagsavisen Østfolds lesere hver torsdag.

Les også: I motstandsmenns fotspor
Les også: Gravskikk-historie fra oldtiden
Les også: Fjære sjø baner vei til Danmark
Les også: Fargerik fottur til topps
Les også: En padlers paradis
Les også: Steinhoggernes sumpskog
Les også: Oldtidsminner i Europa-toppen
Les også: Engelske følelser i Halden
Les også: Linken gir deg turtips fra Østfold gjennom høsten

Ovale svaberg som brytes opp av dype klover, små bukter med rullesteiner og gamle, fredede sjøbuer er noe av hva denne turen til Guttormsvauen og Kuvauen på Vesterøy har å by på.

Finkornet sand

Et fuktig, trangt pass med sprekker som danner lineære mønstre i fjellet, utgjør passasjen ned til Guttormsvauen. Vi finner kjempestore eikeløv; i dette lune området trives nok disse trærne veldig godt. Et sumpaktig område med sprikende trær og en furuskog som gir oss små gløtt av hav, strand og svaberg skjermer mot kyststripa. Så er vi plutselig ute i et gult sivbelte, der en sti leder oss ut mot havet gjennom den finkornede sanden.

Lumske brott

Bukta er langgrunn, og den bølgemønstrede sanden har tydelige spor etter fjæremark. Vi tar oss opp på Kjerringtangen, fjellet vest for stranda. Fra toppen får vi utsikt over fjorden. Et godt stykke unna ligger Vestfold og Torbjørnskjær fyr. Rett framfor oss i vest ligger Søsterøyene, og i sør ser vi de beryktede Vauerbrottene der sjøen slår krapp og sint over skjærene.

Vauer-brottene er lumske, og det finnes fortellinger om seilskip som har møtt sin skjebne her.

Istid

Blåmerket kyststi viser vei nordover mot Kuvauen. Noen små lyngplanter og krokete furuer, samt en forsamling med forvridde grantrær, holder stand i disse omgivelsene. Ellers vokser det bare lav på de mest utsatte stedene.

Vi kan se noen røde sjøbuer lenger framme. Enkelte steder har fjellet tydelige skuringsstriper; de gir en pekepinn om hvilke enorme krefter som var i sving her under istiden, da breen beveget seg sørover.

Fredet av Riksantikvaren

Etter noe klatring står vi omsider på toppen av fjellet ovenfor Kuvauen. Sjøbuene ligger på rekke og rad oppetter fjellsiden. Disse bygningene er et minne fra den gangen da dette var en viktig fiskehavn. Både sjøbuene og båtfestene er i dag fredet av Riksantikvaren.

I den korte stunden mens sola forbereder sin sorti ned i havet, er det stille og litt kjølig her. Vi slår oss ned og lytter til den dumpe motorlyden fra lastebåten som sakte jobber seg av sted – mot et sted langt der ute i den vide verden.

God tur!

TURFAKTA

* 4 kilometer.
* Grusveier og sti over fjell. Egnet for barnevogner ned til Guttormsvauen; her er det også en fin rasteplass med grill. Vil du gå hele rundturen kan de minste bli med i bæresjal eller -meis. Jettegryter ytterst på Kjerringtangen. Fredede sjøbuer i Kuvauen.
* Veibeskrivelse: Kjør til Fredrikstad og følg fv. 108 mot Hvaler. På Vesterøy tar du til høyre opp Bratte bakke ved Esso bensinstasjon, ved skilting mot Hauge og Utgårdskilen. I neste kryss tar du til venstre, mot Papperhavn. Kort etter ser du et blått skilt merket Guttormsvauen Friluftsområde. Parker bilen her.
* Se flere turtips på turperler.wordpress.com.

Mer fra Dagsavisen