Fredrikstad

Tullestemmen ble hans bane

Lite ante unge Øivind Johannessen (nå 66) om at den hese tullestemmen som satte læreren ut av spill skulle forme en elsket og hatet skikkelse i sixpence og snekkerbukse.

Bilde 1 av 2

Han trege kællen fra Fredrikstad som «lurær ille» på mye rart har på en måte vært med scenevante Øivind Johannessen siden guttedagene, selv om den ferdigsnekrede karakteren «Raymon» i dag er 32 år gammel.

– Ja, stemmen til Raymon var en tullestemme jeg ofte brukte i klasserommet på folkeskolen (datidens grunnskole, journ.anm.). Jeg kunne gjøre til stemmen for å kommentere det læreren skrev på tavla, påpeke feil og sånt. Han skjønte aldri hvem det var som drev gjøn med ham, da vet du, for det var ingen av klassekameratene som røpet meg. Og sånn kunne jeg holde på...

Karakteren «Raymon» gjorde Johannessen landskjent.

– Et slag i trynet

Øivind Johannessen mottok i 2004 Justerprisen for kultfiguren Raymon – karakteren som flere ganger siden starten i 1985 har løftet Fredrikstad-dialekten til nasjonalt nivå, blant annet på grunn av språkforsker Finn-Erik Vinjes hat mot det ujålete og joviale muntligmålet. Vinje utnevnte sågar for få år siden Fredrikstad-dialekten til Norges styggeste. Og Østfold fylkeskommune ville i sin tid – midt i Raymons storhetstid tidlig på 90-tallet – bruke 80 millioner kroner på å kvitte seg med Raymon-stempelet.

– Det sto på møteagendaen og ble plukket opp av en NTB-journalist. Saken eksploderte da han begynte å skrive om den. Akkurat det var et skikkelig slag i trynet på meg. Før ble jeg også såret av at typer som Vinje hele tiden skulle rakke ned på dialekten vår, selv om han kritiserer alt av dialekter. Her hadde jeg skapt en uskyldig, naiv figur, og så skulle det føre med seg så mye dritt. Jeg blir fortsatt like forundret hver gang Raymon skaper dialektdebatt – alle kan for faen ikke være fra Oslo, vel? Men jeg har for lengst sluttet å bry meg om det, forteller Johannessen til Dagsavisen Østfold.

Fortsatt på revyscenen

Som voksen hadde han beholdt den hese tullestemmen, da Ragnar «Joker» Pedersen ville at han skulle preke litt på scenen sammen med Ivar Andersen, for å fylle tomrommet mens revystjernene Pål Nielsen og Vivi Haug skiftet bak scenen før sitt neste nummer.

– Vi framførte en Joker-sketsj der en turist spurte om veien til togstasjonen på flere språk, og vi uforstående måtte innse at vi ikke skjønte bæret. Da brukte jeg Raymon-stemmen da jeg skulle gjøre meg litt dum, og Joker hengte seg helt opp i den stemmen. Jeg var tiltenkt rollen som en traust og veldig sedat kar, men hadde ikke helt formet karakteren ennå. «Der er’n», sa Joker da, selv om det skulle gå enda en del år før jeg for første gang sto på scenen som den Raymon folk kjenner, husker Johannessen.

Resten er historie. Raymon reiste land og strand rundt, og ikke minst trimmet han lattermusklene på sine bysbarn i Plankebyen i en årrekke. Nå er Johannessen pensjonist og «gjør som han vil», men tro ikke at Raymon er død. Fortsatt reiser revystjerna rundt i sin velkjente blå habitt og «prekær» så folk så vidt henger med i svingene. Og det er altså ingen aprilspøk.

– Siste oppdrag var vel i Trøgstad for en måneds tid siden. Jeg er på alt fra Drammens Teater til små grendehus på plasser jeg ikke engang husker navnet på. Her hjemme var Raymon sist på City for to år siden. Så Raymon lever i beste velgående, han, forteller Johannessen.

I 2015 hadde Raymon en hel måned i Eldar Vågans sommershow på Tjuvholmen i Hamar. Totningen er selv prisbelønt forkjemper for dialekt, og ville gi Raymon dialekteksil ved Mjøsa.

– Eldar var lei dialektmaset fra Vinje. Det var en stor opplevelse. Der fikk jeg også være «King Kong» og synge Elvis-låter. Den siden av meg var jo ikke kjent i Hamar, men ble godt mottatt, smiler Johannessen, som selv har Hedmark-dialekt som sin favoritt.

Vil ha «Raymon» i skolen

Han har bitt seg merke i hvordan Raymon-karakteren fenger folk i alle aldre, og brenner så sterkt for dialekten at han helst skulle sett at skolene i Fredrikstad inviterte ham for å «oppdra» ungene.

– Jeg tror det er noe med det store, åpne, naive og snille ansiktet Raymon har, som gjør at ungene åpner seg til ham om alt. De skal kjenne på dobbelthaka og slipper seg helt løs, humrer han.

Men han fleiper ikke om at han vil stille opp på skolene hvis han får en invitasjon.

– Dialekten vannes mer og mer ut med generasjonene som dør. Så Raymon burde kanskje holdt noen skoleforedrag, mener han, og roser gamle «3 Kæll»-kolleger, Pål Nielsen og Atle Jensen.

– Det er viktig å bevare dialekten og gjøre ungene kjent med den. Derfor er det viktig det Pål og Atle gjør med Fredrikstadkællane. De forvalter kulturarv når de stor på scenen.

Etter over 60 år på scenen selv, er det bare én ting Johannessen ikke snakker for høyt om. Raymons sixpence «stjal» han fra NRKs kostymelager etter en TV-opptreden for mange år siden.

– Jeg glemte å levere den tilbake. Men den saken er vel foreldet nå...

LES OGSÅ: Åpner opp for «Raymon» i skolen

Mer fra Dagsavisen