Verden

Tror på maktskifte i Syria

Den syriske presidenten Bashar al-Assad kan neppe klamre seg til makten stort lenger, sier onkelen hans.

Rifaat al-Assad mener volden er blitt for omfattende til at Bashar kan overleve politisk.

– Problemene har spredt seg til hele Syria, og det fins ikke lenger noe sted i landet som har sluppet unna volden. Derfor tror jeg ikke min nevø kan beholde makten, han bør heller forsøke å få til et ordnet maktskifte, sier Rifaat al-Assad til BBC.

Han mener likevel at Assad-familien fortsatt har en sterk posisjon blant syrere flest. Rifaat sier også at det bør holdes frie valg i Syria, under overvåking av observatører fra FN og Den arabiske liga, het det på den britiske rikskringkastingens nettsider tirsdag.

Mislykket kupp

Rifaat al-Assad ledet i 1982 et angrep mot byen Hama nord for hovedstaden Damaskus for å slå ned et islamistisk opprør. Han har levd i eksil siden han senere på 1980-tallet gjorde et mislykket forsøk på statskupp mot sin bror og Bashars far Hafez al-Assad.

Da Bashar overtok makten ved farens død i år 2000, kritiserte Rifaat denne maktoverføringen som «en grunnlovsstridig farse». Han mente ifølge BBC at det var han selv som burde overtatt som Syrias øverste leder.

Fredsplan

Bashar al-Assads regime har på sin side gitt tilslutning til en fredsplan for Syria og lovet spesialutsending Kofi Annan å begynne å sette deler av den ut i livet.

Men tirsdag ble det meldt at syriske styrker nok en gang har trappet opp angrepene mot opprørere i Idlib-provinsen nord i landet. Opposisjonelle aktivister sier regjeringsstyrkene har tatt kontroll over to områder nær Maaret al-Nomaan, som er et viktig støttepunkt for opprørsbevegelsen Den frie syriske hæren.

FN-delegasjon

En vestlig diplomat som holder til i Syrias hovedstad Damaskus, sa tirsdag at en FN-delegasjon var ventet til landet i løpet av de neste 48 timene. Delegasjonen skal drøfte muligheten for utplassering av mellom 150 og 200 FN-folk som skal overvåke en våpenhvile.

Den syriske regjeringen har lovet at den vil stanse forflytningene av sine styrker og bruken av tunge våpen fra 10. april av. Samtidig skal regjeringssoldater trekkes ut av befolkede områder. Som motytelse krever den at opprørerne stanser all bruk av våpen senest 48 timer etter dette.

Tallet på døde i konflikten, som har rast siden mars i fjor, er ifølge FNs beregninger nå oppe i over 9.000. (NTB)

Mer fra Dagsavisen