Den republikanske presidentkandidaten og tidligere senatoren Rick Santorum hilser på tilhengere på et valgkampmøte i Cuyahoga Falls i delstaten Ohio. Santorum regnes som favoritten Mitt Romneys farligste utfordrer på supertirsdag. Hvis Santorum vinner i Ohio, kan han fortsatt også vinne selve nominasjonen, blir det sagt.

Trolig ingen super tirsdag for republikanerne

Supertirsdag har tradisjonelt markert et vannskille i nominasjonskampen i USA. Denne gangen kan oppgjøret bli en fiasko for republikanerne, mener analytikere.

Mitt Romney har godt håp om å styrke sin ledelse, når hele ti delstater peker ut mannen de mener bør utfordre Barack Obama ved høstens presidentvalg. Den folkerike industristaten Ohio betraktes som den viktigste av statene der avgjørelsen nå faller.

Den tidligere Massachusetts-guvernøren møter fortsatt motstand fra rivalene Newt Gingrich, Rick Santorum og Ron Paul. Neil Oxman i Campaign Group, et selskap som organiserer valgkamp på profesjonelt grunnlag, mener Gingrich for lengst burde ha trukket seg.

Penger


– Men han har så mange penger i ryggen, at han fortsetter uten å skjele til dårlige resultater, sier Oxman til nyhetsbyrået AFP. Den danske USA-eksperten Niels Bjerre-Poulsen tror det er Gingrichs evne til å ta virkeligheten inn over seg som svikter.

– Jo flere kandidater som må dele på de stemmene som ikke går til Romney, jo større forsprang får han. Hvis det bare gjensto én motkandidat, ville fordelingen av valgmannsstemmer bli mer jevn, sier Bjerre-Poulsen til nyhetsbyrået Ritzau.

Mitt Romney understreker overfor sine tilhengere at supertirsdagen er intet mindre enn «en kamp om USAs sjel».

– Hvis dere gjør jobben deres, kommer vi til å vinne dette slaget, sa han i en av sine siste taler før det store oppgjøret.

Ohio


Blant de ti delstatene med nominasjonsvalg tirsdag, har Ohio helt sentral betydning. Ohio er en såkalt svingstat, der velgerne tradisjonelt har skiftet mellom å stemme på republikanske og demokratiske presidentkandidater.

Romneys farligste utfordrer i Ohio er Rick Santorum, mener Niels Bjerre-Poulsen.

– Hvis Santorum vinner i Ohio, beviser han at han kan nå ut til en bred skare av sentrumsorienterte velgere, sier USA-eksperten.

Ved nominasjonsvalgene velges delegater til det endelige nominasjonsmøtet, det såkalte partikonventet, som utpeker partiets kandidat til president og visepresident i USA. Republikanerne skal holde sitt konvent i Tampa i delstaten Florida i slutten av august i år.

Svekket?


– Hvis Romney sitter igjen med rundt 200 delegater etter supertirsdag, har han hatt en god dag. Men hvis han ikke vinner i Ohio, vil det bli det store samtaleemnet i ukene som kommer, og da er republikanerne svekket, sier Niels Bjerre-Poulsen.

Uansett kan skittkastingen de republikanske kandidatene imellom ha svekket partiets sjanser i selve presidentvalget. Den langvarige tautrekkingen mellom Romney, Gingrich, Santorum og den konservative Texas-politikeren Ron Paul kan dermed koste partiet dyrt.

Meningsmålinger har tydet på et jevnt oppgjør mellom Romney og Santorum i Ohio. Analytikeren Peter Brown sier Romney har vært i siget de siste dagene, slik han var før han vant nominasjonsvalgene i Florida og Michigan. (NTB)