NY DOM: Borgarting lagmannsrett fant nylig en mann og en kvinne i 40-årene skyldig i ran og bortføring av en østfolding i Fredrikstad og Moss, da ankesaken deres ble behandlet.

To dømt for bortføring og ran mot Østfold-mann

På grunn av en påstått narkogjeld, ble en mann dyttet inn i en bil i Fredrikstad, påført håndjern og truet med en softgun mot hodet. Kjøreturen til Moss endte med at han ble ranet for 15.000 kroner.

En mann og en kvinne i 40-årene ble nylig dømt for grovt ran og bortføring av fornærmede, da Borgarting lagmannsrett behandlet ankesaken deres.

Handlingene de igjen ble dømt for skriver seg tilbake til sommeren 2016. Den domfelte kvinnen hadde lenge prøvd å kreve inn narkotikagjeld hun mente fornærmede hadde til henne, og hadde på et tidspunkt sendt denne tekstmeldingen til ham:

"Du bør ta telefonen neste gang NN ringer. Dette her blir ikke borte (fornærmedes navn)... det vil bli værre og værre for hver dag som går. Du har ikke forstått hvilke karer som står over meg. Jeg setter ingen strek...du må nok betale. Jeg har ikke noe mer med dette å gjøre. De kjøpte gjelden din, så nå er det disse gutta du må snakke med, ikke meg. Lykke til, de har kontroll på deg hele tiden, Det beste er jo å svare når de ringer, nytter ikke gjemme seg...heller ikke i (annet land enn Norge). God natt og drøm søtt".

Håndjern og softgun

Fornærmede ville ikke ha kontakt. Denne grytidlige fredagsmorgenen i Fredrikstad hadde kvinnens tålmodighet tatt slutt, og hun hadde fått med seg en flere ganger volds-, trussel- og narkotikadømt mann hun kjente fra hjemstedet sør i Akershus. Han er fra før straffedømt ni ganger. Kvinnen er tidligere domfelt tre ganger for narkotikalovbrudd.

Han oppsøkte mannen ved et busskur like utenfor Fredrikstad sentrum, hvor fornærmede ble konfrontert med pengene de mente han skyldte og deretter slått to ganger i ansiktet av den domfelte mannen. Deretter ble fornærmede dyttet inn i en bil, som den kvinnelige domfelte kom kjørende i. I bilen ble mannen påsatt håndjern og på fysisk og psykisk brutalt vis truet med en pistol (softgun) mot hodet, til å gi fra seg mobiltelefon og bankkort med tilhørende pinkode.

Tok ut penger

Ferden gikk videre til Moss, hvor en kvinnelig bekjent av fornærmede, og nå alliert av de domfelte, tok ut til sammen 15.000 kroner fra hans bankkort i en minibank og en dagligvarebutikk. Denne kvinnen ble i tingretten dømt for medvirkning til ran, men har før ankesaken gått bort.

I en drøy time var mannen fanget i bilen, før han og den nå avdøde kvinnen ble sluppet av på togstasjonen i Moss.

Mannen ble dømt til 14 måneder i fengsel og kvinnen 10 måneder. De må også betale tilbake pengene de tok.