Tilbringer sommeren på skolebenken

For tolvte året på rad gjennomfører videregående skoler i Østfold sommerskole for yrkesfagelever som har strøket i realfagene. Over halvparten kommer ut av intensivkurset med ståkarakter.

 

– Jeg syns det er veldig fint. Læreren er flink, men det er litt vanskelig å stå opp tidlig hver dag når det egentlig er sommerferie, fastslår Khadija Yasin.

Sammen med ni andre elever følger hun nøye med når mattelærer Anders Fløtra underviser i prosentregning i et klasserom på Glemmen videregående skole i Fredrikstad.

– I skoleåret hadde vi bare to timer matte i uka, sammen med mange andre fag. Da ble det vanskelig. Når vi bare har matte hver dag blir det lettere å fokusere, fortsetter Yasin.

NY SJANSE: Flesteparten av elevene på sommerskolen strøk nå i våres, men tilbudet er også åpent for dem som ikke har bestått tidligere år.
Foto: Hermund L. Kjernli

NY SJANSE: Flesteparten av elevene på sommerskolen strøk nå i våres, men tilbudet er også åpent for dem som ikke har bestått tidligere år.

Problemfagene

Totalt har over 100 elever meldt seg opp til Østfold fylkeskommunes sommerskole i år. Ved Mysen, Glemmen, Malakoff og Halden videregående skoler tilbys et to ukers gratis intensivkurs i matematikk for yrkesfagelever som ikke har bestått faget. De to sistnevnte skolene har også samme opplegg i naturfag, men der er det kun fire påmeldte.

– Flesteparten av de påmeldte strøk nå i våres, men det er også åpent for alle som ikke har bestått disse to fagene på VG1 tidligere år, forteller assisterende fylkesdirektør for opplæring i Østfold, Frid Sandmoe.

Tilbudet ble etablert for tolv år siden, den gang også med engelsk på timeplanen. Ifølge Sandmoe har de siden måttet tilpasse opplegget etter hvor behovet er størst.

– Resultatene viser at strykprosenten er høyest i matematikk, og spesielt på yrkesfagene. Der er det også mindre tid til å ta opp fag, fordi man er mer ute i praksis andreåret. Da var det mange som mistet motivasjonen til å lese matte igjen, ved siden av alt annet, mener hun.

Les også: Nå blir det «ny» engelsk og matte på yrkesfag

Over halvparten består

Og interessen har vært stor siden oppstarten.

– Det har stort sett vært rundt 100 elever de siste årene. Vi har hatt gode resultater hele veien, og det viser seg at dette er et veldig populært tilbud, sier Sandmoe.

De fire siste årene har mellom 50 og 75 prosent av elevene kommet ut av det med tellende resultat. Anders Fløtra underviser på sommerskolen for tiende gang, og bekrefter at det har stor effekt.

– De fleste ser at de må bestå dette faget for å få vitnemål, lærlingkontrakt og fullføre læretiden.

– Vår rolle og jobb er å produsere elever som har fullført og bestått. Det kan være mange ulike grunner til at man ikke har bestått, og da tenker vi og fylkeskommunen det er verdt å bruke litt penger på dette, fordi vi får såpass mange flere gjennom, sier Fløtra.

Les også: Flere elever velger yrkesfag

GIVENDE: Lærer Anders Fløtra synes sommerskolen er en meningsfylt ekstrajobb. Her hjelper han Khadija Yasin med prosentregning.
Foto: Hermund L. Kjernli

GIVENDE: Lærer Anders Fløtra synes sommerskolen er en meningsfylt ekstrajobb. Her hjelper han Khadija Yasin med prosentregning.

Lokkefrokost

Han legger ikke skjul på at det å pløye gjennom et helt års mattepensum på kort tid innebærer intensivt arbeid, men roser elevenes stå-på-vilje.

– Nå er det ni dager med undervisning fra klokka 9 til 15 hver dag, bare matematikk fra morgen til kveld. Det er selvfølgelig slitsomt, men samtidig er det bare dette de trenger å konsentrere seg om nå, ingen programfag eller annet.

– De er motiverte og føler seg flinke. Nå er vi i starten av august, det er varmt ute og de sitter og jobber for å få dette til. De ønsker dette veldig.

For å gi elevene et ekstra dytt er det også lagt inn noen gulrøtter.

– Vi har restaurant- og matfag ved skolen, så da har vi tilgang på stort kjøkken. Alle som deltar på sommerskolen hos oss får gratis frokost når de kommer, og kan kjøpe seg lunsj. Det skaper en veldig fin ramme.

– Det er heller ikke mer enn ti i hver klasse nå, og da blir det mer håndterlig. Vi rekker over, får hjulpet og fulgt opp litt tettere, slik at det blir et bra læringsmiljø, sier mattelæreren.

– Lei av ferie

Og for flere av elevene er det faktisk helt greit å ofre fritid og finvær når en tellende karakter ligger i potten.

– Jeg har egentlig blitt litt lei av sommerferie, så da er det greit å komme i gang før den vanlige skolegangen starter igjen, smiler Sondre Solie.

Han er ikke i tvil når han blir spurt om betydningen av sommerskoletilbudet.

– På den linja jeg går skal jeg ikke ha matte neste år, så det er ganske viktig for meg å få en grei karakter her, som jeg kan ta med meg resten av videregående, slutter Solie.