Reise

Her ønsker de fortsatt turister velkommen

Turistskatt, lokalbefolkning med vannpistoler og demonstrasjoner mot tilreisende preget sommeren. Men det er flere land som fortsatt tar imot turister med åpne armer.

– Gatene våre er erobret av turister, sa en Barcelona-beboer til den spanske storavisa El Pais i sommer.

I løpet av sommeren har lokalbefolkningen i flere populære spanske turistmål demonstrert mot turister, som de mener blant annet bidrar til å presse opp prisene og med det skvise ut lokalbefolkningen. Det er heller ikke bare i Spania innbyggere har tatt nye grep for å få bukt med det de mener er overturistifisering. En rekke byer og land har for eksempel innført egne turistskatter, som italienske Venezia.

Demonstrasjoner mot turister økte i omfang flere steder i Spania i sommer, som her fra Barcelona i juni 2024.

Hvis det ikke frister å gå i kø eller kjempe om plassene på kafeer og solsenger med resten av verden, kan du likevel fortsatt finne ditt eget lille hjørne også i land på lista over de mest populære reisemålene.

Men hvis du vil prøve deg på andre muligheter når du skal planlegge neste års ferie(r), er det fortsatt byer og land som faktisk går ut og etterlyser turister og pengene som kommer med dem, skriver BBC.

Kanalen løfter fram et knippe reisemål:

  • Grønland
  • Marokko
  • Serbia
  • Georgia

Les også: – Det er bedre å ta bilferie til Danmark og se sjiraffer der enn å dra til Afrika (+)

Grønland: Opplevelser og året-rundt turisme

I Grønland er fokuset på to typer turisme. Det de kaller opplevelsesturisme, fra fjellklatring i Øst-Grønland til hvalsafari og camping, og generell turisme året rundt. Sistnevnte inkluderer framheving av «dark sky tourism», som stjernekikking og nordlys-jakt, ifølge BBC.

Lokalbefolkningen vil lokke tilreisende til Grønland året rundt, og ifølge Tanny Por i Visit Greenland ser 80 prosent av øyas befolkning på turisme som noe som bidrar positivt.

Hvaltitting er blant utendørsaktivitetene Grønland vil hanke inn turister med. Her svømmer tre knølhvaler ved Ilulissat.

Det er ikke bare-bare å komme seg til Grønland, men det er muligheter med cruiseskip eller charterbåt. Hvis du heller vil fly, kan Grønland by på seks flyplasser med internasjonale flyavganger: Ilulissat, Kangerlussuaq, Nuuk, Narsarsuaq, Kulusuk og Nerlerit Inaat lufthavn, også kalt Konstabel Pynt lufthavn. Hit kommer du deg fra flyplasser i Danmark og på Island, og fra og med neste år blir flyplassen i Nuuk, Grønlands hovedstad, også øyas hovedflyplass for internasjonale avganger, ifølge Grønlands turistbyrå.

Det er innreisekrav for tilreisende fra flere land, men Norge er på lista over land hvis borgere ikke trenger å søke om visum for å reise til Grønland.

Dagsavisen har snakket med flere eksperter som anbefaler kortreiste ferier, blant annet av klimahensyn. Tross åpne armer for turister, er det likevel greit å ha med seg at innlandsisen på Grønland i år, for 28. år på rad, har krympet, ifølge DR. Arktis er særlig rammet av temperaturstigninger på grunn av menneskeskapte klimaendringer, ifølge FNs klimapanel.

Les også: Hit kan du dra på safari i eget land (+)

Marokko: Venter på fotball-VM

Marokko er også på BBCs liste over land som står klare til å ta imot tilreisende. Landet jobber med å utvikle turisme-infrastrukturen og bygge nye hoteller før Marokko, sammen med Portugal og Spania, skal være vertskap for fotball-VM i 2030. Marokkos mål er å doble antall årlige tilreisende innen 2030 – med mål om 26 millioner hvert år.

Reiselivsekspert Odd Roar Lange har tidligere sagt til Dagsavisen at Marokkos storby Marrakech er som å reise inn i en filmkulisse. I forbindelse med tips til årets påskeferie, løftet han også fram Atlasfjellene, som ligger en times tid unna. Fjellkjeden går gjennom Marokko, Algerie og Tunisia og er 2000–3000 kilometer lang.

Han anbefalte å bo i en riad, et tradisjonelt marokkansk hus med en indre hage og gårdsplass.

– Det er en dør i en vegg, og så kommer du inn til et lite eventyr. Det er helt fabelaktig. Jeg var der i fjor, og jeg lot være å veksle tilbake til norsk valuta. Det er sjelden jeg gjør det, men jeg tenkte at hit må jeg tilbake, sa Lange.

Marokko har også kjente byer som Casablanca, Tanger, Fez, Agadir og Chefchaouen, Marokkos «blå by». Chefchaouen ligger rundt to timer fra Tanger, nesten fire timer fra Fez. Chefchaouen har fått god hjelp av sosiale medier, og bilder av turister som vandrer gatelangs med blå hus rundt seg, florerer. Særlig de siste fem årene har byens popularitet skutt i været, ifølge Business Insider. Enkelte klager over at byen har blitt ødelagt av sosiale medier, men lokalbefolkningen sier til nettsida at populariteten har sikret et byks for den lokale økonomien.

Marokkanske Chefchaouen med sine blåmalte hus har fått en turistoppsving, også på grunn av sosiale medier.

– Dette er et rolig sted. Et enkelt, vakkert sted. Folk tror Chefchaouen er én ting, men i virkeligheten er det noe helt annerledes, sier læreren Soquaina.

Byen ligger ved Riffjellene, og dens opprinnelse kan spores tilbake over 500 år, til gunnleggingen i 1471. Det mest kjente bygget er kasbah’en, en festning bygd av grunnleggeren for å beskytte mot portugisisk invasjon. Det er ikke enighet om nøyaktig når innbyggerne begynte å male husene blå, men en teori er at jøder som ankom i det 15. århundre malte det jødiske kvartalet blått for å ære gud. Andre har hevdet at det først skjedde på 1930-tallet.

Les også: Her må turister betale ekstra skatt (+)

Serbia: Friluftsliv og bærekraft

Serbia er neste land ut på BBCs liste. De trenger ikke se langt for å finne lærdom: Nabolandet Kroatia har fått en skikkelig turist-oppsving etter suksesserien Game of Thrones, som ble delvis innspilt i Dubrovnik. Men det er ikke bare fryd og gammen, for fans av serien har flokket til byen, som har slitt med å balansere ønsket om turistinntekter og bevaring av historien.

Serbia har derfor lagt inn innsats for å sikre bærekraftig utvikling, og har jobbet med Global Sustainable Tourism Council (GSTC), en ideell organisasjon som har lagt fram kriterier for bærekraftig utvikling i reiselivsnæringen og turistsektoren.

Vinterstid trekker Serbias fjell skiløpere, mens om sommeren er både fotturer, fuglekikking og naturlige varme kilder noe landet vil lokke med. Kopaonik er Serbias største fjellkjede, og her er det muligheter for å spenne på seg både ski eller snowboard for noen turer i bakken.

Vintertilreisende kan blant annet stå på ski ved skianlegget Kopaonik i Serbia.

Les også: Italia-guide: Ikke dra dit – dra heller hit (+)

Georgia: Vil nå alle

Georgia har en tiårsplan for utvikling, som retter seg mot ulike grupper turister. Mye har skjedd, men det er likevel ikke all infrastruktur som ennå er på linje med hva mange reisende kanskje tar for gitt i Vest-Europa, skriver BBC.

– Turisme er relativt nytt i Georgia, sier Georgia-spesialist Natalie Fordham i turoperatøren Wild Frontiers, til kanalen.

– Tbilisi er favoritthovedstaden min i verden, med sjarmerende brosteinsgater, gamle festningsmurer, museer og mer. Og så har du grottebyer, sovjetisk arkitektur og historie – Stalin ble født her – og de nordlige og sørlige fjellene, Unesco-kirker og klostre, og en livlig vin- og matkultur, sier Fordham.

Uplistsikhe i Georgia.

Rundt halvannen time med bil fra Tbilisi ligger grottebyen Uplistsikhe, som omtales som et av de eldste bebodde stedene i Kaukasus. Uplistsikhe var en gang i tida en enorm grotteby, som en gang mellom det 6. århundret f.Kr og 1. århundret e.Kr utviklet seg til en av de viktigste politiske og religiøse sentrene i det gamle kongeriket Kartli. På det meste bodde rundt 20.000 mennesker i byen, skriver Lonely Planet.

I skrivende stund er den politiske situasjonen i Georgia nok en gang i mediebildet. Demonstranter protesterer mot regjeringen, og det er meldt om voldsomme sammenstøt mellom politi og demonstranter.

Les også: Julemarkeder i Europa: Hit bør du reise (+)

Les også: Ferie uten fly: – Det er stedet altfor mange kjører forbi (+)

Les også: Utforsk ditt nærmeste ferieland – på to hjul (+)

Mer fra Dagsavisen