Mat og drikke

Beaujolais på gamlemåten

Jean-Paul Brun lager herlige og tradisjonelle beaujolaisviner.

Jean Paul Brun lager knallbra beaujolaisviner i landsbyen Charnay i den sørlige delen av Beaujolais, rett nord for Lyon.

Brun har 45 hektar vinmark hvorav det meste ligger rundt vineriet i Charnay samt 20 hektar spredt på cruene Côte de Brouilly, Morgon, Moulin a Vent, Fleurie og Saint-Amour.

Brun sine viner er laget på gamlemåten, det vil si på tradisjonelt burgundersk vis, med gjæring i åpne kar, relativt lang maserasjon og lang lagring, der alle deler av prosessen skjer på naturlig vis.

Flere av vinene til Brun er på polet blant annet Fleurie Les Garants 2020 og Saint-Amour 2022. Førstnevnte er en dønn seriøs beaujolais med stor konsentrasjon, nydelig frukt og som tåler noen års lagring, mens Saint-Amour 2022 er en mykere vin som smaker av mørk og saftig kirsebærfrukt.

Blant ukens viner er også to meget bra oransjeviner. Complémen’Terre Circus Melon 2022 er laget av druen melon de bourgogne og smaker av sitrus, gule frukter og nåletre.

Ny på polets basisutvalg er Meinklang Mulatschak Weißer 2022, som er en herlig litt rufsete, uklar og naturlig oransjevin som er tappet på panteflaske i plast.

---

Vinmonopolet

14659001 Jean Paul Brun Fleurie Les Garants 2020 (Burgund, Frankrike) kr 439,90 (91 poeng) (BU)

Har nokså kraftig rødlilla farge og lukter av mørke kirsebær sammen med blomst, krydder og mineraler. Har meget bra konsentrasjon og smaker av saftig og krydret kirsebærfrukt og mineraler. Avslutter med noe tannin og praktfull syre.

---

---

Vinmonopolet

7161601 Jean-Paul Brun Saint-Amour 2022 (Burgund, Frankrike) kr 339,90 (89 poeng) (BU)

Har middels kraftig rødlilla farge og lukter av mørk kirsebær- og kreklingfrukt samme med urter og krydder. Har bra konsentrasjon og smaker av mørk og saftig kirsebærfrukt sammen noe krydder. Avslutter med litt tannin og super syre.

---

---

Vinmonpolet

16665001 Meinklang Mulatschak Weißer 2022 (Østerrike) kr 209,90 (87 poeng) (BA)

Lukter av appelsinsitrus sammen aprikos, kamfer, urter og blomst. Har bra konsentrasjon og smaker av appelsin og aprikos sammen med kamfer og nåletre og krydder. Har nydelig syre i avslutningen.

---

---

Vinmonopolet

16590101 Complémen’Terre Circus Melon 2022 (Loire, Frankrike) kr 259,90 (BU)

Har lys oransje uklar farge og lukter av appelsinsitrus og eple sammen med mineraler. Har bra konsentrasjon og smaker av sitrus og gule frukter sammen med noe nåletre. Avslutter med litt tannin og nydelig syre.

---

---

Vinmonopolet

Ukens anbefaling:

9596201 Ch. Cheylus Côtes du Rhône 2022 (Rhône, Frankrike) kr 169,90 (85 poeng) (BA)

Denne Côtes du Rhône-vinen er inne på polets basisutvalg og er laget av 80 prosent syrah og resten grenache. Den har kraftig rødlilla farge og lukter av mørk kirsebærfrukt sammen med urter og krydder. Har bra fylde og smaker av mørk, syrlig og saftig kirsebærfrukt sammen med urter, lakris og krydder. Har en del tannin og super syre i avslutningen. Passer til litt kraftige kjøttretter, og kan også drikkes til pasta og pizza og slikt.

---Mer fra Dagsavisen