Mat og drikke

Godt fra søsknene Baud

Bastien og Clémentine er niende generasjon av familien Baud og lager meget bra Jura-viner.

Domaine Baud Génération 9 sin historie går helt tilbake til 1742. I 1950 renoverte sjuende generasjon René Baud og siden januar 2016 har vingården blitt drevet av niende generasjon, søskenparet Bastien og Clémentine Baud, som lager meget bra økologiske viner.

Vi befinner oss i Jura der hvitvinsdruene i hovedsak er chardonnay og savaganin. Nytt på polets basisutvalg nå i januar er Baud Génération Deux Grains 2019 som er blanding av begge druene, der savagnin-andelen er modnet under flor i tre år på små fat, noe som gjør at vinen minner litt om en lett og delikat sherry. Vinen er veldig bra med tanke på prisen og passer til lyst kjøtt, grillet fisk, spekemat og ost.

Baud L’Autre Côtes du Jura Savagnin 2022 er laget av 100 prosent savagnin som er lagret på ståltank, og har bra konsentrasjon og smaker av sitrus og plommer sammen med urter og mineraler. Den er litt lukket nå, men kommer til å bli meget bra.

Blant ukens viner er også Nuiton-Beaunoy La Dalignière Hautes-Côtes de Beaune 2021 og Marius Bielle Bazooka 2022. Førstnevnte er en god billigburgunder, mens Bazooka-en er en raritet av en oransjevin laget av sauvignon blanc-druen fra Pomerol i Bordeaux.

---

Vinmonopolet

16636001 Baud Génération Deux Grains 2019 (Jura, Frankrike) kr 302,50 (90 poeng) (BA)

Har nokså kraftig gulfarge og lukter av sitrus sammen eple og valnøtt. Har bra konsentrasjon og smaker av sitrus, plomme og eple sammen med noe flor, før den avslutter med salte mineraler og herlig syre.

---

---

Vinmonopolet

14366601 Baud L’Autre Côtes du Jura Savagnin 2022 (Jura, Frankrike) kr 329,90 (89 poeng) (BU)

Har middels kraftig gulfarge og lukter av sitrus sammen med urter og mineraler. Har bra konsentrasjon og smaker av sitrus og plommer sammen med urter og mineraler før den avslutter med herlig syre.

---

---

Vinmonopolet

1442201 Nuiton-Beaunoy La Dalignière Hautes-Côtes de Beaune 2021 (Burgund, Frankrike) kr 245 (87 poeng) (BA)

Har nokså lys rødlilla farge og lukter av kirsebær og urter sammen med ørlite fat. Er lett og delikat i smaken der det går i syrlig kirsebær- og jordbærfrukt sammen med urter og litt fat. Avslutter med noe tannin og meget bra syre.

---

---

Vinmonopolet

16312801 Marius Bielle Bazooka 2022 (Bordeaux, Frankrike) kr 349,90 (89 poeng) (BU)

Har oransje uklar farge og lukter av appelsinsitrus sammen med eple og hint av mineraler. Har bra konsentrasjon og smaker av sitrus sammen med salte mineraler. Har en del tannin og nydelig syre i avslutningen.

---

---

Vinmonopolet

Ukens anbefaling:

3058301 Dom. Tariquet Classic 2022 (Côtes de Gascogne, Frankrike) kr 146,90 (84 poeng) (BA)

Velkjente Tariquet har både fått nytt utseende og ny druemiks – og resultatet har blitt riktig så bra. Har lys gulfarge og lukter av sitrus, tropisk frukt sammen med urter. Er nokså lett i smaken der det går i sitrus og tropisk frukt, urter og nesle før den avslutter med super syrlighet. Drikk til reker og lette retter av fisk og skalldyr eller til alt og ingenting.

---Mer fra Dagsavisen