Mat og drikke

Gode kjøp fra Bellene

Roche de Bellene byr på to gode burgunderkjøp på Vinmonopolets basisutvalg.

Nicolas Potel etablerte Domaine Bellene i 2005 og holder til i dag til i en bygning fra 1600-tallet i Beaune, derav navnet da byen tidligere ble kalt for «Belena», og lager en rekke bra hvite og røde viner fra flere appellasjoner i Burgund. I 2008 startet Potel også firmaet som fikk navnet Roche de Bellene som i hovedsak har drevet med handel som negociant, som dreier seg om kjøp av vin fra forskjellige vinbønder og salg av disse under eget navn. I dag eksporteres vinene fra Roche de Bellene til 54 land, og en rekke av vinene, også fra Domaine Bellene, er å få på Vinmonopolet.

Både Roche de Bellene Bourgogne Pinot Noir Vieilles Vignes og Roche De Bellene Bourgogne Chardonnay Vielles Vignes er inne på basisutvalget i 2021-årgangen – og er begge meget gode kjøp med tanke på pris og kvalitet. Også Dom. de Bellene Côte de Nuits-Villages VV 2021 er en myk og fyldig pinotvin som gir mye for pengene.

Blant ukens viner er også en fabelaktig og naturlig Crémant d’Alsace fra Christian Binner som ber om å bli servert til svin og lyst kjøtt samt grillet fisk og skalldyr.

---

Vinmonpolet

9459801 Roche de Bellene Bourgogne Pinot Noir Vieilles Vignes 2021 (Burgund, Frankrike) kr 249,90 (87 poeng) (BA)

Nokså lys rødlilla farge og lukter av kirsebær og jordbær sammen med forsiktig fatpreg. Er lett og delikat i smaken der det går i moden kirsebær- og jordbærfrukt sammen med krydder og noe fat. Avslutter med forsiktige tanniner og flott syre.

---

---

Vinmonpolet

9459901 Roche De Bellene Bourgogne Chardonnay Vielles Vignes 2021 (Burgund, Frankrike) kr 239,90 (87 poeng) (BA)

Ganske lys gulfarge og lukter av sitrus, eple og tropisk frukt sammen med hint av fat. Har middels fylde og smaker av sitrus, eple og tropisk frukt sammen med forsiktig fatpreg før den avslutter med nydelig syre.

---

---

Vinmonopolet

2977701 Dom. de Bellene Côte de Nuits-Villages VV 2021 (Burgund, Frankrike) kr 379,90 (90 poeng) (BU)

Har nokså kraftig rødlilla farge. Lukter av mørk og syrlig kirsebær- og jordbærfrukt sammen med krydder og forsiktig fatpreg. Har nokså bra fylde og smaker av syrlig pinotfrukt sammen noe fat. Avslutter med forsiktige tanniner og nydelig syre.

---

---

Vinmonpolet

11907101 Christian Binner Crémant d’Alsace 2019 (Alsace, Frankrike) kr 379,90 (91 poeng) (BU)

Dyp gulfarge og lette og fine bobler. Lukter av modent eple sammen med krydder, blomst og bakst. Har bra konsentrasjon, fin mousse og smaker av modne og syrlige epler sammen med bakst og mineraler, før den avslutter med nydelig syre.

---

---

Vinmonpolet

Ukens anbefaling:

4187401 Tamellini Soave 2022 (Veneto, Italia) kr 157 (84 poeng) (BA)

Dette er en klassisk, lett og delikat Soave-vin laget av garganegadruen som har middels kraftig gulfarge og lukter av eple og pære og krydder. Er nokså lett i smaken der det går i eple, pære, nøtt og urter før den avslutter syrlig og godt. Drikk til alt reker til reker og sushi/sashimi eller til alt og ingenting.

---

Mer fra Dagsavisen