Mat og drikke

Sol og sommer på flaske

Gaia Estate lager hvitviner i verdensklasse av druen assyrtiko på Santorini.

Det er en fattig trøst med tanke på ønsket om sommer, men hvitvinene til Gaia Estate er noe av det nærmeste du kommer sol og varme sommerdager på flaske. Gaia Estate og flere andre gode produsenter lager hvitviner i verdensklasse på Santorini av druen assyrtiko – der fellesnevneren er viner med bra konsentrasjon, nydelig mineralitet og god lagringskapasitet.

Gaia Estate holder hus i en nedlagt tomatfabrikk i nærheten av feriestedet Kamari og har to hvitviner som er inne på polet i 2022-årgangen. Assyrtiko by Gaia Wild Ferment er delvis fatfermentert og er en syrlig og mineralsk assyrtiko med forsiktig fatpreg. Min favoritt er likevel den ueikede Thalassitis som i 2022-årgangen er en fabelaktig og mineralsk hvitvin perfekt til stekt fisk, skalldyr og lyst kjøtt.

Verdt å få med seg er også Gaia Vin Santo 2012. Også denne er laget assyrtiko og er en fenomenal og konsentrert dessertvin som har ligget ti år på fat. Sødmen er voldsom, men balanseres av bra syre.

På tampen tar vi også med oss Clotilde Davenne Crémant de Bourgogne Extra Brut som er en meget bra boblevin på basisutvalget til en hyggelig pris.

---

Vinmonopolet

9869101 Gaia Thalassitis 2022 (Santorini, Hellas) kr 329,90 (92 poeng) (BA)

Middels kraftig gulfarge og lukter av sitrus og eple sammen med fabelaktig mineralpreg. Har bra konsentrasjon og smaker av sitrus og eple sammen en god dose saltaktige mineraler før den avslutter med strålende syre.

---

---

Vinmonopolet

9869201 Assyrtiko by Gaia Wild Ferment 2022 (Santorini, Hellas) kr 349,90 (91 poeng) (BU)

Middels kraftig gulgrønn farge. Lukter av sitrus sammen med urter og en god dose vulkanske mineraler og hint av fat. Har bra konsentrasjon og smaker av saltpreget og mineralsk eple- og sitrusfrukt før den runder av med fabelaktig syre.

---

---

Vinmonopolet

620302 Gaia Vin Santo 2012 (Santorini, Hellas) kr 395 for 0,5 liter (93 poeng) (BU)

Har dyp brun farge med noe grønt i kanten. Lukter av tørket frukt, tropisk frukt sammen med vanilje og nøtt. Enorm konsentrasjon og smaker av svisker sammen med lakris og salte mineraler. Har voldsom sødme som balanseres av nydelig syre.

---

---

Vinmonopolet

1049101 Clotilde Davenne Crémant de Bourgogne Extra Brut (Burgund, Frankrike) kr 219,90 (87 poeng) (BA)

Nokså kraftig gulfarge og lette og fine bobler og lukter av sitrus og modent eple sammen med bakst. Har flott brus og smaker av eple og sitrus sammen kjeks og mineraler før den avslutter med herlig syre.

---

---

Vinmonopolet

Ukens anbefaling:

3313801 Ca’Rugate Soave Classico San Michele 2022 (Veneto, Italia) kr 159,90 (84 poeng) (BA)

Dette er en god og rimelig hvitvin som er inne på polets basisutvalg. Har nokså kraftig gulfarge og lukter av sitrus, eple, blomst og urter. Er lett i smaken der det går i sitrus, pære og urter og mineraler før den avslutter med nydelig syre. Drikk til fisk og skalldyr, lyst kjøtt eller til alt og ingenting.

---Mer fra Dagsavisen