Mat og drikke

Bra britiske bobleviner

Musserende viner laget i England er like bra som det meste av champagne. Og fortsatt er prisene relativt hyggelige.

Musserende vin fra England har vært i vinden de siste årene og grunnen til det flere: Blant annet er jordsmonnet nokså likt det i Champagne, druenes som dyrkes er de samme og klimaet har blitt varmere, noe som er perfekt for druedyrking i Sør-England. Samtidig har også de engelske vinprodusentene en mer håndverksmessig tilnærming til vinen enn de store champagnehusene.

Gusbourne plantet sine første vinstokker i 2004 og lager i dag praktfulle musserende viner, blant annet Gusbourne Rosé 2018 som er å få på polets basisutvalg. Dette er en superdelikat og herlig rosa boblevin som har nydelig balanse og flott syre.

Oxney Organic Estate drives av Kristin Syltevik og Paul Dobson. Det kultiveres 14 hektar økologiske vinmarker plantet mellom 2012 og 2018. Også Oxney Classic 2019 er inne på polets basisutvalg og er en vin som er meget bra med tanke på prisen.

Det gjelder også for Hattingley Valley Classic Reserve. Denne er på bestillingsutvalget, men er inne på en rekke pol. I tillegg er magnumflaske av samme vin på basisutvalget.

På tampen tar vi også med oss Birichino Saint Georges Pinot Noir 2022 – som er et perfekt følge til nyttårskalkunen.

---

Vinmonopolet

8340301 Gusbourne Rosé 2018 (Kent, England) kr 579,90 (92 poeng) (BA)

Har middels kraftig rosa farge og lette og fine bobler. Lukter av sitrus sammen med røde bær, urter og mineraler. Har fin mousse og er lett og delikat i smaken der det går i sitrus og syrlige bær sammen med kjeks og mineraler. Avslutter med herlig syre.

---

---

Vinmonopolet

10965401 Oxney Classic 2019 (East Sussex, England) kr 459,90 (91 poeng) (BA)

Har middels kraftig gulfarge og lukter av sitrus og eple sammen med bakst og mineraler. Er lett og delikat, myk og kremet i munnen og smaker av grønt eple, sitrus sammen med noe kjeks før den avslutter med herlig syre.

---

---

Vinmonopolet

10157601 Hattingley Valley Classic Reserve (Hamshire, England) kr 319,90 (88 poeng) (BU)

Har middels kraftig gulfarge og lette og fine bobler. Lukter av modent eple sammen med sitrus, bakst og mineraler. Er kremet i munnen og smaker av modne epler, sitrus, bakst og mineraler før den avslutter med herlig syre.

---

---

Vinmonopolet

12352501 Birichino Saint Georges Pinot Noir 2022 (California, USA) kr 379,90 (91 poeng) (BA)

Har middels kraftig rødlilla farge og lukter av moden kirsebær- og jordbærfrukt sammen med urter, krydder og forsiktig fatpreg. Har bra konsentrasjon og smaker av moden pinotfrukt sammen med krydder og noe fatpreg. Har ørlite tannin og bra syre i avslutningen.

---

---

Vinmonopolet

Ukens anbefaling:

7824201 Ch. Simard 2011 (St. Emilion, Bordeaux) kr 276,90 (89 poeng) (BA)

Denne uken klemmer vi til med en svært bra og moden østsidebordeaux som har meget bra kvalitet med tanke på prisen. Har nokså kraftig rødbrun farge og lukter av utviklet bærfrukt sammen med lær, sopp og sedertre. Har bra konsentrasjon og smaker av mørk og forsiktig utviklet kirsebærfrukt, urter, lær og fat. Avslutter med noe tannin og super syre. Drikk til reinsdyr og annet vilt med mye smak.

---

Mer fra Dagsavisen