Mat og drikke

Vin som i gamle dager

Piero Mastroberardino ville gjenskape Taurasi-vinen sin slik den ble laget på 1950- og 1960-tallet.

Vinhuset Mastroberardino, som ble etablert i 1878, holder til i landsbyen Atripalda i Campania. I tillegg til hvitviner laget av greco, fiano med mer, er området mest kjent for sin Taurasi – juvelen i Campania. Druen er aglianico og gir faste og lagringsdyktige rødviner som i struktur minner om bedre viner fra Toscana.

Piero Mastroberardino gikk i gang med Stilèma-prosjektet, som en hyllest til sin far Antonio, der han ønsket å gjenskape vinene i området, slik de ble laget i gamle dager. Når det gjelder Stilèma Taurasi er dette en slags moderne utgave av vinen slik den ble laget på 1950- og 1960-tallet. Blant annet er det tatt i bruk kloner fra pre-phylloxera-vinstokker fra en flere plotter på eiendommen.

Når det gjelder 2017-årgangen er dette en dyr, men praktfull vin som både har bra konsentrasjon, eleganse og balanse. Er tilnærmelig nå, men kan ligge i evigheter.

Når det gjelder den «vanlige» Radici Taurasi Riserva er denne inne på polet i 2016-årgangen, og også dette praktfull vin preget av litt tørket og utviklet frukt og voldsom konsentrasjon.

På tampen tar vi også med oss to bobleviner fra Burgund-produsenten Delorme. Begge er inne på polets basisutvalg og begge gir valuta for pengene.

---

Vinmonopolet

16518101 Mastroberardino Stilèma Taurasi Riserva 2017 (Campania, Italia) kr 899,90 (95 poeng) (BU)

Middels kraftig rødlilla farge. Lukter av røde bær sammen med blomst, krydder og noe eik. Har bra konsentrasjon og smaker av mørke bær, sjokolade, krydder og integrert fatpreg. Har en god del tannin og herlig syre i avslutningen.

---

---

Vinmonopolet

1053001 Radici Taurasi Riserva 2016 (Campania, Italia) kr 534,90 (93 poeng) (BU)

Middels kraftig rødlilla farge og lukter av forsiktig utviklet kirsebærfrukt sammen med tre, lær, lakris og urter. Har meget bra konsentrasjon og smaker av mørk og forsiktig utviklet frukt sammen fat, lær, lakris og salte mineraler. Avslutter med en del tannin og nydelig syre.

---

---

Vinmonopolet

9099801 Delorme Cremant de Bourgogne Blanc de Noirs Brut (Burgund, Frankrike) kr 209,90 (87 poeng) (BA)

Har nokså kraftig gulfarge og lukter av eple og sitrus sammen med kalkaktige mineraler og hint av kjeks. Middels fylde og smaker av grønt og syrlig eple, sitrus hint av kjeks og mineraler før den avslutter med nydelig syre.

---

---

Vinmonopolet

1282201 Delorme Crémant de Bourgogne Rosé Brut (Burgund, Frankrike) kr 209,90 (86 poeng) (BA)

Har middels kraftig rosa farge og lette og fine bobler. Lukter av sitrus og røde bær sammen med forsiktig preg av bakst. Er lett og delikat i smaken der det går i eple, sitrus, forsiktig bærpreg, kjeks og mineraler før den runder av med herlig syre.

---

---

Vinmonopolet

Ukens anbefaling:

4992201 Carussin Asinoi Barbera d’Asti 2022 (Piemonte, Italia) kr 175 (87 poeng) (BA)

Carussin lager meget bra barberaviner i Asti, og vinen som har fått navnet Asinoi er intet unntak. Har middels kraftig rødlilla farge og lukter av mørke bær, urter og krydder. Har middels fylde og smaker av mørk og saftig bærfrukt sammen med urter, krydder og eple. Avslutter med forsiktige tanniner og super syre. Drikk til ribbe og kalkun og er inne på de aller fleste polutsalg.

---Mer fra Dagsavisen