Mat og drikke

Deilige Douro-viner

Pedro Coelho lager meget gode viner fra høytliggende vinmarker i Dourodalen.

Pedro Coelho er mannen bak vinprodusenten Pormenor Vinhos, og de første vinene hans ble laget i 2013. Filosofien er at vinen lages i vinmarken og at det skal skje minst mulig med den i kjelleren. På eiendommen dyrkes det hvite og røde tradisjonelle druer fra gamle vinstokker som er plantet på høytliggende vinmarker i Dourodalen. Pormenor Branco har nylig kommet i 2022-årgangen, og er en herlig og mineralsk hvitvin som passer til det aller meste av sjømat.

Rødvinen Canuco Tinto er nokså ny på polet er laget av en miks av lokale druesorter fra yngre vinstokker. Resultatet er en deilig, lett og saftig rødvin, som er best når den er litt avkjølt – og som er super til kylling, pasta, pizza og hvit fisk.

Blant ukens viner er også Selvapiana Bucerchiale Chianti Rufina Riserva som nettopp har kommet på polet i 2020-årgangen. Vinen er en herlig, rustikk og forsiktig utviklet chianti som passer til vilt og kraftig høst- og vintermat.

På tampen tar vi også med oss Nicolas Maillart Platine Premier Cru Brut som har kommet på polets basisutvalg. Dette er en herlig og delikat champagne med preg av bakst, eple, sitrus og mineraler.

---

Vinmonpolet

15074101 Pormenor Branco 2022 (Douro, Portugal) kr 200 (87 poeng) (BU)

Nokså kraftig gulfarge og lukter av sitrus, eple, urter og mineraler. Har middels fylde og smaker av epler og sitrus sammen med en del mineraler før den avslutter med super syre.

---

---

Vinmonpolet

15074401 Pormenor Canuco Tinto 2021 (Douro, Portugal) kr 184,90 (87 poeng) (BU)

Middels kraftig rødlilla farge. Lukter av røde bær sammen med urter og krydder. Er nokså lett i smaken og smaker av saftig bærfrukt sammen med urter. Avslutter med fint lite tannin og super syrlighet.

---

---

Vinmonpolet

16376701 Selvapiana Bucerchiale Chianti Rufina Riserva 2020 (Toscana) kr 395 (90 poeng) (BU)

Nokså lys rødbrun farge og lukter av forsiktig utviklet kirsebærfrukt sammen med krydder, urter og sedertre. Har middels fylde og smaker av litt utviklet kirsebærfrukt sammen med nåletre. Noe tannin og flott syre.

---

---

Vinmonpolet

10299801 Nicolas Maillart Platine Premier Cru Brut (Champagne, Frankrike) kr 499,90 (92 poeng) (BA)

Løkskall i fargen og har lette og fine bobler. Lukter av modent eple sammen med bakst og kalkaktige mineraler. Har flott mousse og smaker av eple, sitrus, kjeks, nøtt og mineraler før den avslutter med herlig syre.

---

---

Vinmonpolet

Ukens anbefaling:

730401 Guigal Côtes du Rhône Rouge 2020 (Rhône, Frankrike) kr 199,90 (87 poeng) (BA)

Guigals Côtes du Rhône Rouge har nå kommet inn på polet i 2020-årgangen og har middels kraftig rødlilla farge. Den lukter av mørke bær sammen med krydder og forsiktig fatpreg. Har bra konsentrasjon og smaker av mørk og modne bær sammen krydder og urter. Avslutter med noe tannin og fin syre. Den har hele 15 prosent alkohol, men er innenfor. Drikk til vilt, kraftige gryteretter og biff.

---

Nyeste fra Dagsavisen.no: