Mat og drikke

Saftig og super syrah

Nytt i september er to syrahviner fra sør-afrikanske Gabriëlskloof som begge er svært gode kjøp på polets basisutvalg.

Sør-afrikanske Gabriëlskloof drives av Nicolene og mannen Peter-Allan Finlayson. Sistnevnte står også bak anerkjente Crystallum Wines som har spesialisert seg på fabelaktige viner laget av pinot noir og chardonnay.

Når det gjelder vinene hos Gabriëlskloof har disse fått et stort kvalitetsløft etter at Finlayson overtok som vinmaker i 2014. Tidligere i sommer kom Gabriëlskloof Magdalena Semillon og Gabriëlskloof Elodie Chenin Blanc som begge er konsentrerte og mineralske og hvitviner med høy kvalitet.

Nå i september kommer også Gabriëlskloof med to rødviner laget av syrahdruen i polets basisutvalg. Gabriëlskloof Whole Bunch Syrah 2022 har fått ti dager spontan helklasegjæring og er en saftig og god vin som smaker av mørk og syrlig frukt sammen med pepper og krydder. Gabriëlskloof Syrah 2022 er en mer tradisjonell syrahvin, som både har meget bra kvalitet, og en hyggelig pris.

Blant ukens viner er også Devil´s Corner Tasmania Chardonnay 2022 som er inne på basisutvalget. En lekker og druetypisk chardonnay med flott syre og integrert eik.

På tampen tar vi også med oss Champagne Le Bullet Piaf. Dette er en lett og delikat champagne som nå i september har kommet på polet i halvflaske.

---

Vinmonopolet

15435401 Gabriëlskloof Whole Bunch Syrah 2022 (Bot River, Sør-Afrika) kr 259,90 (88 poeng) (BA)

Har middels kraftig rødlilla farge. Lukter av mørke bjørnebær og krekling sammen med pepper og urter. Har bra fylde og smaker av saftig og syrlig og mørk bærfrukt sammen med pepper og krydder. Avslutter med noe tannin og super syre.

---

---

Vinmonopolet

15656201 Gabriëlskloof Syrah 2022 (Bot River, Sør-Afrika) kr 219,90 (87 poeng) (BA)

Har kraftig rødlilla farge og lukter av bjørnebær og krekling sammen med noe fat. Har bra konsentrasjon og smaker av mørke bær sammen med krydder, urter, mineraler og fat. Avslutter med noe tannin og fin syre.

---

---

Vinmonopolet

15610702 Champagne Le Bullet Piaf (Frankrike) kr 196 for halvflaske (89 poeng) (BA)

Har nokså lys gulfarge og lette og fine bobler. Lukter av sitrus og modent eple sammen med noe bakst. Har fine bobler i munnen og smaker av sitrus og eple sammen med noe bakst før den avslutter med herlig syre.

---

---

Vinmonopolet

14787301 Devil´s Corner Tasmania Chardonnay 2022 (Australia) kr 275 (89 poeng) (BA)

Har lys gulgrønn farge og lukter av sitrus og eple sammen med blomst og forsiktig fatpreg. Har middels fylde og smaker av eple og sitrus sammen med fint integrert fatpreg før den runder av med super syre.

---

---

Vinmonopolet

Ukens anbefaling:

14803501 Selbach Saar Riesling Feinherb 2022 (Tyskland) kr 175 (87 poeng) (BA)

Denne vinen har nettopp kommet i 2022-årgangen og er inne på de aller fleste av landet polutsalg. Har nokså lys gulgrønn farge og lukter av sitrus og tropisk frukt sammen med blomst og forsiktige mineraler. Er lett og delikat og smaker av sitrus og fersken sammen med urter og mineraler. Avslutter med ørlite restsødme som balanseres av herlig syre og er perfekt til sushi og sashimi eller til et rekesmørbrød.

---Nyeste fra Dagsavisen.no: