Mat og drikke

Jakter på jordsmonn

Hos Damascene handler det om druer fra de aller beste vinmarkene.

Hos Damascene handler det i all hovedsak om jordsmonn. Vinmaker og medeier, Jean Smit, med erfaring fra Adi Badenhorst og Rhône-produsenten Stephan Ogier, lager viner fra noen av Sør-Afrikas beste vinmarker. Seleksjonen er uhyre streng, jakten på unike parseller er endeløs og i dag henter de frukt fra 45 ulike vinmarker, alle på langtidskontrakter. I kjelleren er sorteringen nådeløs, der 70 prosent av druematerialet går rett ut igjen til flere av Sør-Afrikas topprodusenter.

Flere av vinene er å få på polet bestillingsutvalg, blant annet Damascene Franschhoek Semillon, som er laget av druer fra eldgamle vinstokker, og er en konsentrert vin med nydelig saltaktig mineralpreg. Damascene lager også to viner av chenin blanc der varianten fra Stellenbosch er friskere enn varianten fra Swartland.

Von Buhl lager noen av Tysklands beste hvitviner fra toppvinmarker i Phalz. I tillegg er Von Buhl en av Tysklands beste produsenter av bobleviner, og Riesling Brut 2018 er en vin det er verdt å få med seg.

På tampen tar vi med Viberti Giovanni Langhe Nebbiolo som er en bra vin til en hyggelig pris som er inne på polets basisutvalg.

---

Vinmonopolet

14101301 Damascene Stellenbosch Chenin Blanc 2021 (Sør-Afrika) kr 449,90 (91 poeng) (BU)

Har middels kraftig gulgrønn farge. Lukter av sitrus, fersken og blomst. Har meget bra konsentrasjon og smaker av sitrus og gule frukter sammen flott og salt mineralpreg før den avslutter med herlig syre.

---

---

Vinmonopolet

14101501 Damascene Franschhoek Semillon 2021 (Sør-Afrika) kr 449,90 (91 poeng) (BA)

Har middels kraftig gulgrønn farge. Lukter av sitrus, fersken og mineraler. Har meget bra konsentrasjon og smaker av sitrus, gule frukter og saltaktige mineraler før den avslutter med herlig syre.

---

---

Vinmonopolet

985101 Viberti Giovanni Langhe Nebbiolo 2021 (Piemonte, Italia) kr 239,90 (87 poeng) (BA)

Har nokså kraftig rødlilla farge og lukter av kirsebær sammen med lakris, urter og mineraler. Har bra konsentrasjon og smaker av mørk og syrlig kirsebærfrukt sammen med lakris og krydder før den avslutter med en del tannin og herlig syre.

---

---

Vinmonopolet

2215301 Von Buhl Riesling Brut 2018 (Phalz, Tyskland) kr 259,90 (88 poeng) (BA)

Har nokså kraftig gulfarge og lette og fine bobler. Lukter av sitrus, blomst og bakst. Har fine bobler i munnen og smaker av eple og sitrus og noe bakst før den runder av med herlig syre.

---

---

Vinmonopolet

Ukens anbefaling:

10264601 Casa Cavallo 2016 (Toscana) kr 167,90 (86 poeng) (BA)

Denne viner er laget av 20 prosent merlot og resten sangiovese, og den har nokså kraftig rødlilla farge og lukter av mørke bær sammen med krydder og noe fatpreg. Har bra fylde og smaker av mørk og moden kirsebærfrukt, tre og lær før den avslutter med noe tannin og mer enn godkjent syre. Drikk til grillmat, vilt og høstmat når den tid kommer.

---


Nyeste fra Dagsavisen.no: