Mat og drikke

Lett, lyst og uklart

Maria Barrena lager herlige lette, lyse og uklare oransjeviner rett utenfor Barcelona.

Maria Barrena lager økologisk sertifiserte viner sammen med produsenten Azul y Garanza i Navarra, Dani Sanches Nogue og broren Fernando Barrena. I tillegg har hun sitt eget prosjekt som har fått navnet Entre Vinyes. Her lager hun sammen med ektemannen høykvalitets-Cava og hvitvin fra svigerfars vinmarker i San Sadurni d´Anoia, som ligger rett utenfor Barcelona.

Vinmarkene har gamle vinstokker, driften er økologisk og flere av hvitvinene kan best betegnes som lette, lyse og uklare oransjeviner. Oniric Brisat Xarel-lo Vermell har nylig kommet i 2022-årgangen og er definitivt i denne kategorien. Verdt å få med seg er også Oniric Rosat Pet-Nat som er en herlig og frisk boblevin laget av garnacha.

Blant ukens viner er også to viner fra Jean-Paul Brun som holder til i landsbyen Charnay i den sørlige delen av Beaujolais. Charme Crémant de Bourgogne Blanc de Blancs Extra Brut 2019 laget av chardonnay tåler fint sammenligning med langt dyrere viner fra Champagne.

Når det gjelder beaujolaisvinene til Brun er disse laget på tradisjonelt burgunder vis, med gjæring i åpne kar, relativt lang maserasjon og lang lagring. Bruns Fleurie er inne på polet i 2021-årgangen og er en relativt let, saftig, myk og deilig beaujolais.

---

Vinmonopolet

14120501 Entre Vinyes Oniric Rosat Pet-Nat (Catalonia, Spania) kr 229,90 (87 poeng) (BU)

Har middels kraftig rosa uklar farge og har nokså forsiktige bobler. Lukter av sitrus og jordbær sammen med blomst og urter. Er lett brusende og smaker av sitrus og røde bær sammen med urter før den avslutter med herlig syre.

---

---

Vinmonopolet

12959001 Entre Vinyes Oniric Brisat Xarel – lo Vermell 2022 (Catalonia, Spania) kr 249,90 (88 poeng) (BU)

Har lys oransje uklar farge og lukter appelsinsitrus, fersken og urter sammen med blomst. Har nokså bra konsentrasjon og smaker av sitrus, fersken, rabarbra og urter. Har litt tannin og nydelig syre i avslutningen.

---

---

Vinmonopolet

9106401 Jean-Paul Brun Charme Crémant de Bourgogne Blanc de Blancs Extra Brut 2019 (Burgund, Frankrike) kr 289,90 (89 poeng) (BU)

Har nokså lys gulfarge og lette og fine bobler. Lukter av sitrus og eple sammen med bakst og mineraler. Har middels fylde og smaker av sitrus og syrlig eple sammen med kjeks og mineraler, før den runder av med herlig syre.

---

---

Vinmonopolet

1097801 Jean Paul Brun Fleurie 2021 (Burgund, Frankrike) kr 299,90 (88 poeng) (BU)

Har middels kraftig rødlilla farge og lukter av bær, blomst, urter og mineraler. Er nokså lett i smaken der det går i saftig bærfrukt sammen med urter og krydder. Har lite og ingenting tannin, men herlig syre.

---

---

Vinmonopolet

Ukens anbefaling:

13015901 Thymiopoulos Rosé de Xinomavro 2021 (Hellas) kr 209,90 (89 poeng) (BA)

Denne greske rosévinen er laget av druen xinomavro nord i Hellas og har middels kraftig rosa farge og lukter av sitrus og bær sammen med urter og blomster. Er middels fyldig og smaker av sitrus sammen med røde bær og urter før den avslutter syrlig og godt. Drikk godt avkjølt til alt mulig av sommermat – og ikke minst til gresk mat.

---Nyeste fra Dagsavisen.no: