Mat og drikke

Kvalitet fra Sicilia

Produsenten Alessandro di Camporeale har kommet med tre gode Sicilia-viner på polet.

Nytt på polet er tre viner fra Sicilia-produsenten Alessandro di Camporeale. I nesten ett århundre har Alessandro-familien vært engasjert i vindyrking. I dag er det fjerde generasjon, de tre Alessandro-søskenbarna Anna, Benedetto og Benedetto, som tar seg av driften og lager kvalitetsviner basert på økologiske dyrkingsmetoder. Eiendommen befinner omkring 40 kilometer fra Palermo, hvor vinmarkene ligger 400 til 600 meter over havet – der de er preget av et mildt klima, men med betydelige temperaturvariasjoner mellom dag og natt.

Donnatà er en frisk og god og ukomplisert vin laget av nero d’avola, mens hvitvinen laget av druen grillo er syrlig og mineralsk og perfekt til skalldyr eller grillet fisk. Flaggskipet er syrah-vinen MNRL Vigna di Mandranova. Druene kommer fra en ørliten vinmark i byen Monreale og vinen lages bare i de aller beste årgangene. Drikk til biff og vilt. I 2017 ble det kun laget 4350 flasker av denne vinen.

På tampen tar vi også med oss Bellavista Franciacorta Alma Cuvée Brut som nylig har kommet inn på polets basisutvalg. Dette er en vin som hamler opp med mangt av champagne til en tilsvarende pris og er mye boblevin for pengene.

---

Vinmonopolet

15058501 Alessandro di Camporeale Grillo Vigna di Mandranova 2021 (Sicilia, Italia) kr 249,90 (88 poeng) (BU)

Har nokså lys gulfarge og lukter av sitrus sammen med tropisk frukt og urter. Har middels fylde, noe fedme og smaker av sitrus og grønt eple sammen med urter og mineraler før den runder av med herlig syre.

---

---

Vinmonopolet

15058701 Alessandro di Camporeale MNRL Vigna di Mandranova 2017 (Sicilia, Italia) kr 489,90 (90 poeng) (BU)

Har nokså kraftig rødlilla farge og lukter av mørk og syrlig bjørnebær- og kreklingfrukt sammen med urter. Har bra fylde og smaker av mørk og moden bærfrukt sammen med urter og krydder. Avslutter med modne tanniner og finfin syre.

---

---

Vinmonopolet

15058601 Alessandro di Camporeale Donnatà Nero d’Avola 2019 (Sicilia, Italia) kr 199,90 (87 poeng) (BU)

Har middels kraftig rødlilla farge og lukter av røde bær sammen med urter, blomst og mineraler. Har middels fylde og smaker av syrlige bær sammen med urter og mineraler. Avslutter med litt tannin og herlig syrlighet.

---

---

Vinmonopolet

3310601 Bellavista Franciacorta Alma Cuvée Brut (Lombardia, Italia) kr 339,90 (89 poeng) (BA)

Har lys gulfarge og lette og fine bobler. Lukter av sitrus og syrlig eple sammen med blomst og kalkaktige mineraler. Har fin mousse og smaker av eple og sitrus sammen med en god del mineraler før den runder av med herlig syre.

---

---

Vinmonopolet

Ukens anbefaling:

2246406 Ca’ Rugate Soave (Veneto, Italia) kr 449,90 for tre liter (84 poeng) (BA)

Dette er en lett og delikat kartongvin til en hyggelig pris og er perfekt til fine vårdager i solveggen, enten på hytten, hjemme eller andre steder. Har middels kraftig gulfarge og lukter av sitrus, fersken og lyse blomster. Er nokså lett i smaken der det går i fersken, sitrus, eple og urter før den runder av syrlig og godt. Er å få på de aller fleste større polutsalg.

---Mer fra Dagsavisen