Mat og drikke

Røverkjøp fra Libanon

Libanesiske Ch. Kefraya Bretèches er nyhet på polet, og har pris som gjør den til et meget godt kjøp.

Château Kefraya holder til i Bekaadalen i Libanon, og er eid av familien Bustros. Kefraya er dalens nest største produsent, og de første vinstokkene ble plantet på 1950-tallet. Nyhet på polets basisutvalg er Kefrayas andrevin som har fått navnet Bretèches. Dette er en ueiket vin laget av den litt uvante kombinasjon syrah, tempranillo, cinsault, cabernet sauvignon og marselan. Resultat er en herlig, middels fyldig, saftig og krydret rødvin og med tanke på prisen er den et røverkjøp. Nytt på polets bestillingsutvalg er Ch. Kefraya 2009 som er godt moden, men som balanseres av meget bra syre og tanniner. Dette er en vin som minner om vinene fra Ch. Musar og er best til kraftige kjøttretter og ikke minst til vilt. Verdt å få med seg er samme vin som er inne på polet i 2017-årgangen. Dette er en vin som både er friskere og har mer frukt enn 2009-årgangen.

Blant januarnyhetene på basisutvalget er også Devil´s Corner Tasmania Chardonnay som er en middels fyldig og slank hvitvin med fin frukt, flintaktig mineralpreg og bare et hint av eik.

På tampen tar vi også med oss Trimbach Riesling Vieilles Vignes som har kommet i 2019-årgangen. En slank og lekker riesling med nydelig frukt og fint mineralpreg.

---

Vinmonopolet

8136501 Ch. Kefraya Bretèches 2019 (Bekaadalen, Libanon) kr 164,90 (87 poeng) (BA)

Lilla i fargen og har relativt intens lukt av søte røde bær, tørket frukt, krutt og mineraler. Smaker av herlig middels kraftig bærfrukt sammen med mineraler og krydder. Har litt tanniner og frisk og god avslutning.

---

---

Vinmonopolet

10435301 Ch. Kefraya 2009 (Bekaadalen, Libanon) kr 369,90 (91 poeng) (BU)

Har nokså kraftig rødlilla farge. Lukter av mørk og forsiktig utviklet solbærfrukt sammen med fat, tobakk og lær. Har meget bra konsentrasjon og smaker av forsiktig utviklet bærfrukt med fint integrert fatpreg. Avslutter med en del tannin og balanserende syre.

---

---

Vinmonopolet

14787301 Devil´s Corner Tasmania Chardonnay 2021 (Australia) kr 264,90 (88 poeng) (BA)

Er lys i fargem og lukter av sitrus og eple sammen med urter, mineraler og hint av fat. Har middels fylde og smaker av sitrus, grønt eple, fersken og flintaktige mineraler før den avslutter syrlig og godt.

---

---

Vinmonopolet

507001 Trimbach Riesling Vieilles Vignes 2019 (Alsace, Frankrike) kr 375 (91 poeng) (BU)

Har nokså lys gulfarge og lukter av sitrus og eple sammen med petrolske mineraler. Er slank og syrlig, samtidig som den har bra konsentrasjon og smaker av sitrus og grønt eple sammen fint mineralpreg.

---

---

Vinmonopolet

5705801 Cune Reserva 2019 (Rioja, Spania) kr 200 (87 poeng) (BA)

Compañía Vinícola del Norte de España eller Cune lager bra Rioja-viner av det tradisjonelle slaget til hyggelige priser. Denne Reserva-utgaven har middels kraftig rødlilla farge. Lukter av forsiktig utviklet bærfrukt sammen med nåletre og vanilje fra fat. Har middels fylde og smaker av røde bær og tørket frukt, krydder og vanilje. Har litt tannin og flott syrlighet i avslutningen. Drikk til vilt og lam.

---Nyeste fra Dagsavisen.no: