Mat og drikke

Knallbra hvitviner

Markus Huber lager knallbra hvitviner fra Traisental i Østerrike.

I løpet av få år har Markus Huber etablert seg som en av de mest anerkjente produsentene i Østerrike. Vinhuset holder til Traisental og Huber lager både hvitvin og rødvin som er økologisk sertifisert. To av hans beste viner er nyheter på Vinmonolets bestillingsutvalg i januar. Markus Huber Ried Alte Setzen Grüner Veltliner 2021 og Markus Huber Ried Berg Riesling 2021 er begge enkeltvinsmarksviner med meget bra kvalitet. Grüner veltineren er krydret og full av eple- og pærefrukt, mens rieslingen har meget bra konsentrasjon og smaker av sitrus og grønne epler samtidig som den har fint mineralpreg.

Blant ukens viner er også sørafrikanske A.A. Badenhorst Secateurs Riviera 2022. Dette er relativt snill oransjevin laget av blant annet chenin blanc. Vinene smaker av mandarin, fersken og urter før den runder av med forsiktige tanniner og nydelig syrlighet. Og med tanke på prisen er dette et svært godt kjøp på Vinmonopolets bestillingsutvalg – eller i de butikkene som har tatt den inn.

På tampen tar vi også med oss en meget bra chardonnay fra Jura-produsenten Domaine Baud. Vinen er fatlagret, har diskret fatpreg og tåler sammenligning med langt dyrere viner fra Burgund.

---

Vinmonpolet

14899201 Markus Huber Ried Berg Riesling 2021 (Traisental, Østerrike) kr 407,90 (91 poeng) (BU)

Har middels kraftig gulfarge og lukter av sitrus sammen med tropisk frukt, lyse blomster og mineraler. Har meget bra konsentrasjon og smaker av sitrus og grønne epler sammen med mineraler før den avslutter med fabelaktig syre.

---

---

Vinmonpolet

14899301 Markus Huber Ried Alte Setzen Grüner Veltliner 2021 (Traisental, Østerrike) kr 307,90 (89 poeng) (BU)

Har nokså kraftig gulfarge og lukter av eple og pære sammen med krydder og hint av blomst. Har bra fylde og smaker av moden eple- og pærefrukt sammen med urter og krydder før den avslutter med herlig syre.

---

---

Vinmonpolet

12536301 A.A. Badenhorst Secateurs Riviera 2022 (Swartland, Sør-Afrika) kr 239,90 (88 poeng) (BU)

Forsiktig uklar lys oransje farge. Lukter av mandarin, fersken og urter. Har middels fylde og smaker av appelsinsitrus, fersken og urter før den runder av med noe tannin og herlig syre.

---

---

Vinmonpolet

14490101 Baud Les Prémices 2019 (Côtes du Jura, Frankrike) kr 269,90 (89 poeng) (BA)

Har nokså dyp gulfarge og lukter av eple, tropisk frukt nøtt og noe fat. Har nokså bra fylde og smaker av modent eple og sitrus sammen med urter og krydder og fint integrert fatpreg før den avslutter med nydelig syre.

---

---

Vinmonpolet

Ukens anbefaling:

10094106 Bibi Graetz Rosso Toscana kr (Toscana, Italia) 545 for tre liter (85 poeng) (BA)

Bibi Graetz lager og strålende Toscana-viner, og også hans enkleste variant på kartong er meget bra med tanke på prisen. Har nokså lys rødlilla farge. Lukter av syrlig bærfrukt sammen med urter og krydder. Har middels fylde og smaker av røde bær, urter og krydder. Runder av med nokså forsiktige tanniner og bra syre. Drikk til pizza og pasta og alt mulig.

---


Nyeste fra Dagsavisen.no: