Mat og drikke

Herlig, tradisjonell Rioja

López de Heredia lager knallbra og tradisjonelle Rioja-viner

López de Heredia-familien, som driver den meget tradisjonelle Rioja-bodegaen med samme navn, har holdt hus i Haro siden 1877. López de Heredia regnes som en av de aller mest tradisjonelle Rioja-produsentene og bruker å lagre vinene sine lang tid på store og gamle eikefat før vinene tappes på flaske for ytterligere lagring. Crianza-vinen Viña Cubillo 2014 har bare fått tre års fatlagring og er deilig matvin med middels fylde. Fra samme produsent er også vinene Viña Bosconia og Viña Tondonia, der begge er inne på polets basisutvalg – og sistnevnte også på magnumflaske.

Blant ukens viner er også Matassa Cuvée Margeruite 2021 og Assyrtiko by Gaia Wild Ferment 2021. Matassaen er en herlig oransjevin laget av muskat og macabeo som er svært anvendelig til det meste av mat eller til alt og ingenting. Gaias Wild Ferment er en mellomting mellom vinene Thalassitis og Nychteri fra samme produsent. Vinen er delvis fermentert og lagret på fat og er perfekt til stekt og grillet fisk og annen sjømat.

Tampen tar vi også med oss Grans-Fassian Leiwener Riesling Alte Reben Trocken 2021 som er en slank og deilig Mosel-riesling som er perfekt til sushi og sashimi og lignende.

---

Foto: Vinmonopolet

1991101 Viña Cubillo Crianza 2014 (Lopez de Heredia, Rioja) kr 269,90 (90 poeng) (BA)

Har nokså kraftig rødbrunlilla farge. Lukter av forsiktig utviklet bærfrukt sammen med lær og tre. Har nokså bra konsentrasjon og smaker av røde bær, utviklet frukt og forsiktig fatpreg. Avslutter med en del tannin og herlig syre.

---

---

Foto: Vinmonopolet

9942101 Matassa Cuvée Margeruite 2021 (Côtes du Roussillon, Frankrike) kr 359,90 (91 poeng) (BU)

Har oransje uklar farge og lukter av appelsinsitrus, fersken og lyse blomster. Har nokså bra konsentrasjon og smaker av syrlig fersken og appelsin, før den runder av med noe tannin og herlig syre.

---

---

Foto: Vinmonopolet

9869201 Assyrtiko by Gaia Wild Ferment 2021 (Santorini, Hellas) kr 329,90 (91 poeng) (BU)

Har nokså kraftig gulgrønn farge og lukter av sitrus og urter sammen med noe fat og mineraler. Har bra konsentrasjon og smaker av sitrus og eple sammen med krydder og en god dose salte mineraler før den avslutter med herlig syre.

---

---

Foto: Vinmonopolet

11928501 Grans-Fassian Leiwener Riesling Alte Reben Trocken 2021 (Mosel, Tyskland) kr 269,90 (89 poeng) (BU)

Har nokså lys gulfarge og lukter av sitrus og syrlige epler sammen med fersken og mineraler. Har middels fylde og smaker av sitrus sammen med noe tropisk frukt og en god del mineraler, før den runder av med herlig syre.

---

---

Foto: Vinmonopolet

Ukens anbefaling:

14561601 MontGras Amaral Syrah 2020 (Valle de Leyda, Chile) kr 179,90 (86 poeng) (BA)

Dette en riktig så bra chilensk syrahvin som er inne i polets basisutvalg. Har svært kraftig rødlilla farge. Lukter av bjørnebær og krekling sammen med pepper og noe vanilje. Har bra konsentrasjon og smaker av mørk bærfrukt sammen med urter, krydder og noe fat. Avslutter med noe tannin og super syre. Passer aller best til nokså kraftige kjøttretter og vilt.

---