Mat og drikke

Bobler til nytt år

Her er knippe bobleviner i forskjellige prisklasser og størrelser til nyttårsfeiringen.

Det er snart nytt år og da er det også tid for bobleviner. Samtlige viner er på polets basisutvalg og samtlige er gode kjøp på polet.

Det gjelder særlig cavaene Soler-Jové Cava Brut og Reserva Pedregosa Cava Reserva Clos de Blancs Brut Nature 2019, der Soler-Jové er det aller beste kjøpet.

Flere av vinene til cremant-produsenten Andre Delome er å få i polhyllene, blant annet Delorme Crémant de Bourgogne Brut som er på magnumflaske. Vinen er laget pinot noir, gamay, aligote, chardonnay. Fra samme produsent anbefales også Delorme Cremant de Bourgogne Blanc de Noirs Brut 2020 som i all hovedsak er laget av røde druer.

Siste vin ut er Charles Heidsieck Brut Réserve. Dette er champagne laget på tradisjonelt vis der basevinen er fra 2017-årgangen, flaskene er lagt i kjeller 2018, og degosjert i 2022 etter fem år på bunnfallet. Det som er det mest spesielle med vinen at 50 prosent av den er fra opptil 20 år gamle reserveviner, 50/50 chardonnay og pinot noir, fra 60 forskjellige cru vinmarker. Resultatet er en kompleks og moden matchampagne med lang og frisk avslutning.

---

Foto: Vinmonopolet

3761801 Charles Heidsieck Brut Réserve (Champagne, Frankrike) kr 499,90 (90 poeng) (BA)

Har middels kraftig gulfarge og lette og fine bobler. Lukter av modne epler sammen med sitrus, kjeks og bakst. Smaker av modent eple og sitrus sammen med kjeks, nøtt og mineraler før den runder av med herlig syre.

---

---

Foto: Vinmonopolet

9476805 Delorme Crémant de Bourgogne Brut (Burgund, Frankrike) kr 419,90 for magnum (86 poeng) (BA)

Har middels kraftig gulfarge og lette og fine bobler. Lukter av modne epler, sitrus og hint av røde bær. Har middels fylde og smaker av eple og sitrus og kjeks før den avslutter syrlig og godt.

---

---

Foto: Vinmonopolet

3563601 Pedregosa Cava Reserva Clos de Blancs Brut Nature 2019 (Penedes, Spania) kr 151,90 (85 poeng) (BA)

Har nokså lys gulfarge og lette og fine bobler. Lukter av sitrus og eple sammen med blomst og hint av kjeks. Er nokså lett i smaken der det går i sitrus, eple, urter og mineraler før de runder av svært friskt og godt.

---

---

Foto: Vinmonopolet

3274801 Soler-Jové Cava Brut Reserva (Penedes, Spania) kr 137,90 (85 poeng) (BA)

Har lys gulfarge og lette og fine bobler. Lukter av eple og sitrus sammen blomst og mineraler. Er lett og delikat i smaken der det går i eple, sitrus, bakst og mineraler før den avslutter med herlig syre.

---

---

Foto: Vinmonopolet

Ukens anbefaling:

4962301 Giovanni Rosso Barbera d’Alba Donna Margherita 2021 (Piemonte, Italia) kr 184,90 (87 poeng) (BA)

Giovanni Rosso lager meget bra viner i Piemonte, blant annet Donna Margherita 2021, laget av barberadruen. Har nokså kraftig rødlilla farge. Lukter av mørk og syrlig kirsebærfrukt sammen med urter og krydder. Har bra fylde og smaker av mørk og syrlig kirsebærfrukt sammen med urter. Avslutter med forsiktige tanniner og herlig syre. Kan drikkes til alt mulig og er også en vin som passer godt til nyttårskalkunen.

---

Nyeste fra Dagsavisen.no: