Mat og drikke

Nydelig østerriksk

Martin Mittelbach er sjette generasjon i familien som lager herlige viner av druen grüner veltliner i Østerrike.

Wachau-eiendommen Tegernseerhof eies av familien Mittelbach. I dag er det Martin Mittelbach, som er sjette generasjon som dyrker druer på eiendommen i nyere tid. Opprinnelig ble eiendommen bygget i 1176 av Benedictiner-munker. I appellasjonene Dürnstein og Loiben dyrkes det grüner veltiner i terrasser bygd av stein, og resultatet er helt strålende. To av vinene er å få på polets basisutvalg. Den enkleste av dem, Tegernseerhof Dürnstein Grüner Veltliner Federspiel 2021, er en nokså lett og delikat hvitvin som er perfekt til sushi/sashimi, reker og lette sjømatretter. Tegernseerhof Ried Loibenberg Grüner Veltliner Smaragd 2019 er en vin som har meget bra konsentrasjon og perfekt balanse mellom frukt og syre. Den kan trygt spares noen år og er best til litt kraftige retter av sjømat eller spicy asiatisk mat.

Blant ukens viner er også Montesecondo Chianti Classico som er inne i 2019-årgangen. Vinen er en relativt rustikk chianti med forsiktig naturvinpreg over seg og er veldig bra.

Vi tar også med oss Adriaan Van Zyl Muscat d’Alexandrie 2021 som er en herlig tørr muscat. Van Zyl er født i 1995, har jobbet med vinproduksjon i fire år og resultatet når det gjelder hans egen vin er svært imponerende.

---

Foto: Vinmonopolet

14878801 Tegernseerhof Dürnstein Grüner Veltliner Federspiel 2021 (Wachau, Østerrike) kr 205 (87 poeng) (BA)

Har middels kraftig gulfarge og lukter av eple, pære, sitrus, krydder og blomst. Er nokså lett i smaken der det går i eple, pære, sitrus sammen med urter, krydder og mineraler før den avslutter med nydelig syre.

---

---

Foto: Vinmonopolet

14877801 Tegernseerhof Ried Loibenberg Grüner Veltliner Smaragd 2019 (Wachau, Østerrike) kr 360 (92 poeng) (BA)

Har nokså dyp gulfarge og lukter av modent eple, sitrus, aprikos og mineraler. Har meget bra konsentrasjon og smaker av eple, sitrus, krydder og mineraler før den avslutter med helt strålende syre.

---

---

Foto: Vinmonopolet

187901 Montesecondo Chianti Classico 2019 (Toscana, Italia) kr 289,90 (88 poeng) (BU)

Har nokså lys rødlilla farge og lukter av forsiktig utviklet kirsebærfrukt sammen med krydder mineraler og lyse blomster. Har bra konsentrasjon og smaker av syrlig og litt utviklet kirsebærfrukt sammen med urter og mineraler. Avslutter med noe tannin og herlig syre.

---

---

Foto: Vinmonopolet

13481301 Adriaan Van Zyl Muscat d’Alexandrie 2021 (Constantia, Sør-Afrika) kr 319,90 (90 poeng) (BU)

Har lys oransje farge og lukter av fersken, tropisk frukt og muscatdrue. Har god konsentrasjon og smaker av sitrus og fersken sammen med saltaktige mineraler før den avslutter med herlig syre.

---

---

Foto: Vinmonopolet

Ukens anbefaling:

10150201 Trinity Hill Hawkes Bay Syrah 2020 (New Zealand) kr 217,50 (87 poeng) (BA)

Dette er en syrahvin fra New Zealand med myk og mørk bærfrukt som er perfekt til mørke vinterkvelder. Har kraftig rødlilla farge og lukter av mørk bjørnebær- og kreklingfrukt pepper og urter. Har nokså bra konsentrasjon og smaker av bløt og mørk bærfrukt sammen med urter og krydder. Har myke tanniner og mer enn godkjent syre i avslutningen. Drikk til lam og vilt.

---