Mat og drikke

Godt og naturlig fra Tenerife

Suertes del Marqués lager meget bra naturlige viner fra vulkanen Teide på Tenerife

Suertes del Marqués – Soagranorte holder til i nærheten av Puerto de la Cruz på Tenerife, i appellasjonen Valle de la Orotava. Dette er et relativt kjølig vinområde i fjellsiden på nordsiden av vulkanen Teide. Her eier de 12 hektar med vinmarker sentralt plassert i en høyde på 320 til 720 meter over havet. Hoveddelen er beplantet med over hundre år gamle vinstokker med listán negro og listán blanco og andre lokale druesorter.

Flere av vinene er å få på polets bestillingsutvalget, blant annet Suertes del Marqués Cool, som er en saftig og cool vin med tydelig mineral- og naturvinpreg. Verdt å få med seg er også Suertes del Marqués Cruz Santa laget av druen vijariego negro. Vinen er burgundersk i stilen, men ikke i smaken og passer til lette viltretter.

Blant ukens viner er også Louis Roederer Collection 242. Tallet står for at 2017 var året da den 242 innhøstingen hos Roederer fant sted og vinen er rett og slett strålende.

På tampen tar vi også med Selvapiana Bucerchiale Chianti Rufina Riserva som har kommet i 2019-årgangen. Vinen har i denne årgangen 40-års jubileum og er fortsatt et meget godt kjøp på polet.

---

Foto: Vinmonopolet

13250301 Suertes del Marqués Cool 2021 (Tenerife, Spania) kr 279,90 for en liter (87 poeng) (BU)

Har nokså lys rødlilla farge og lukter av rips sammen med urter og en del fjøs. Er saftig og deilig i smaken der det går i syrlige røde bær sammen med urter og krydder, før den runder av syrlig og godt.

---

---

Foto: Vinmonopolet

14177201 Suertes del Marqués Cruz Santa 2020 (Tenerife, Spania) kr 399,90 (90 poeng)

Har svært lys rødlilla farge. Lukter av røde bær sammen med grønn paprika og krydder. Har nokså bra konsentrasjon og smaker av røde bær sammen med paprika og urter. Har noe tannin og nydelig syre i avslutningen.

---

---

Foto: Vinmonopolet

6200801 Louis Roederer Collection 242 (Champagne, Frankrike) kr 519,90 (92 poeng) (BA)

Har middels kraftig gulfarge og lette og fine bobler. Lukter av modent eple, sitrus, mineraler og kjeks. Har bra konsentrasjon og smaker av eple og sitrus sammen med mineraler og bakst før den runder av med nydelig syre.

---

---

Foto: Vinmonopolet

9955501 Selvapiana Bucerchiale Chianti Rufina Riserva 2019 (Toscana, Italia) kr 368 (91 poeng) (BU)

Har middels kraftig rødbrunlilla farge. Lukter av forsiktig utviklet kirsebærfrukt sammen med lær og fint integrert fatpreg. Har bra konsentrasjon og smaker av forsiktig utviklet kirsebærfrukt sammen med lær og tre.

---

---

Foto: Vinmonopolet

Ukens anbefaling:

5905001 Casamatta Rosso 2020 (Toscana, Italia) kr 159,90 (85 poeng) (BA)

Bibi Graetz lager meget bra viner i Toscana, blant annet toppvinene Testamatta og Colore. Denne med navnet Casamatta er en enklere vin laget av sangiovese og er inne på de aller fleste polutsalg. Har middels kraftig rødlilla farge. Lukter av røde bær sammen med urter og kalkaktig jordsmonnpreg. Har middels fylde og smaker av syrlige kirsebær sammen med urter og krydder. Avslutter med forsiktige tanniner og herlig syre.

---


Nyeste fra Dagsavisen.no: