Mat og drikke

Herlige viner fra Musar

Musar Aana og Musar Jeune er begge knallgode viner fra Ch. Musar i Libanon.

Ch. Musar lager vin av druer fra Fra Bekaadalen i Libanon. Vinhuset ble grunnlagt i 1930 av Gaston Hochar, men i dag eies og drives vinhuset av hans sønner Serge og Ronald som igjen har fått med seg sine sønner Gaston, Marc og Ralph. Ch. Musar er mest kjent for vinen som rett og slett heter Ch. Musar, som er en lagringsdyktig og nokså kraftig vin som på mange måter kan sammenlignes med en rekke toppviner fra andre land.

Musar Aana er enkeltvinsmarksvin som utelukkende selges i Norge. Første årgang ut var 2013 og nå er det 2019-årgangen som er inne på polet. Den er nesten, eller like bra som den praktfulle 2018-årgangen. Begge disse årgangene har bra fylde og mye mer friskhet enn hva disse vinene hadde i starten.

Musar Jeune er inne på polet i 2020-årgangen, og er en ueiket og saftig rødvin som er perfekt til alt mulig av høstmat.

Blant ukens viner er også Le Vigne di Zamò Friuli Colli Orientali Merlot 2019 fra Nordøst-Italia. Vinen er mørk og fyldig og har fint integrert fatpreg. Verdt å få med seg er også Accordini Acinatico Valpolicella Ripasso som leverer bra kvalitet til en hyggelig pris.

---

Foto: Vinmopolet

5892201 Musar Jeune 2020 (Bekaa Valley, Libanon) kr 239,90 (88 poeng) (BU)

Har nokså kraftig rødlilla farge. Lukter av mørke bær sammen med tørket frukt urter og krydder. Har fin konsentrasjon og smaker av mørke bær sammen med lær og krydder. Avslutter med forsiktige tanniner og finfin syre

---

---

Foto: Vinmopolet

5400601 Ch. Musar Aana 2019 (Bekaa Valley, Libanon) kr 309,90 (90 poeng) (BA)

Har nokså dyp rødlilla farge og lukter av mørke bær, tørket frukt og sedertre. Har meget bra konsentrasjon og smaker av mørk og forsiktig utviklet bærfrukt sammen med fint integrert fatpreg før den runder av med en god del tannin og herlig syre.

---

---

Foto: Vinmopolet

14519901 Le Vigne di Zamò Friuli Colli Orientali Merlot 2019 (Italia) kr 229,70 (87 poeng) (BA)

Har middels kraftig rødlilla farge. Lukter av mørke bær sammen med blyant/sedertre og urter. Har bra konsentrasjon og smaker av mørk og myk bærfrukt sammen med noe fat og hint av paprika. Avslutter med noe tannin og god syre.

---

---

Foto: Vinmopolet

3314001 Accordini Acinatico Valpolicella Ripasso Classico Superiore 2020 (Veneto, Italia) kr 209,90 (87 poeng) (BA)

Har nokså kraftig rødlilla farge. Lukter av mørke bær sammen med urter, krydder og fat. Har bra konsentrasjon og smaker av mørke bær sammen med noe tørket frukt, vanilje og fat. Avslutter med forsiktige tanniner og helt ok syre.

---

---

Foto: Vinmopolet

Ukens anbefaling:

1207601 Mezzacorona Pinot Grigio 2021 (Trentino-Alto Adige, Italia) kr 124,90 (83 poeng) (BA)

Mezzacorona lager viner fra foten av Dolomittene, blant annet denne hvitvinen laget av pinot gris. Har nokså lys gulfarge. Lukter av sitrus, eple og lyse blomster. Er nokså lett i smaken der det går i sitrus, eple og urter før den avslutter syrlig og godt. Passer til reker og skalldyr og er å få på de aller fleste polutsalg.

---

Nyeste fra Dagsavisen.no: