Mat og drikke

Tores vin: Godt og helt gresk

Gaia Estate lager praktfulle hvitviner på Santorini.

I tillegg til sol og bading byr Santorini på hvitviner i verdensklasse av druen assyrtiko. Det finnes en rekke gode produsenter på øya og fellesnevneren er svært mineralske viner som har strålende syre og utmerket lagringskapasitet.

Gaia Estate er en av de gode produsentene og holder hus i en nedlagt tomatfabrikk i nærheten av feriestedet Kamari. En av vinene til firmaet er Thalasittis som er en praktfull og mineralsk hvitvin som passer utmerket til stekt fisk og lette kjøttretter. Verdt å få med seg fra samme produsent er også Assyrtiko by Gaia Wild Ferment og Nychteri by Gaia. Sistnevnte er fatfermentert og har struktur som en bra hvit burgunder.

Gaia Estate lager også rødvin på fastlandet i Nemea. Agiorgitiko er laget av druen med samme navn og er en meget bra vin til en hyggelig pris.

Sardus Pater Is Solus Carignano del Sulcis er laget av carignan og kommer fra øya Sant Antioco utenfor Sardinia og er en rustikk og bra vin som er på basisutvalget.

På tampen tar også med oss Amalaya Malbec 2021. Dette er en mørk og kraftig vin fra høytliggende vinmarker og er perfekt til biff og vilt.

---

Foto: Vinmonopolet

9869101 Gaia Thalassitis 2020 (Santorini, Hellas) kr 285 (91 poeng) (BU)

Har lys gulgrønn farge og lukter av sitrus og lyse blomster med en god dose vulkanske mineraler. Har meget bra syre og smaker av sitrus sammen vulkanske mineraler med noe salthet før den avslutter med strålende syre.

---

---

Foto: Vinmonopolet

9869001 Gaia Agiorgitiko 2019 (Nemea, Hellas) kr 229,90 (87 poeng) (BU)

Har nokså kraftig rødlilla farge og lukter av mørke og søte bær sammen med krydder og urter. Har bra konsentrasjon og smaker av mørke bær sammen med krydder, urter og noe fat. Avslutter med forsiktige tanniner og finfin syre.

---

---

Foto: Vinmonopolet

9910701 Sardus Pater Is Solus Carignano del Sulcis 2021 (Sardinia, Italia) kr 189,90 (87 poeng) (BU)

Nokså kraftig rødlilla farge. Lukter av mørke og syrlige kirsebær sammen med urter og krydder. Har nokså bra fylde og smaker av mørke bær, litt tørket frukt og urter før den runder av med litt tannin og super syre.

---

---

Foto: Vinmonopolet

9629601 Amalaya Malbec 2021 (Salta, Argnetina) kr 179,90 (87 poeng) (BU)

Har kraftig rødlilla farge og lukter av mørk og moden bærfrukt sammen med urter og noe fat. Har meget bra konsentrasjon og smaker av mørk og syrlig bærfrukt sammen med lakris og fint integrert fatpreg før den avslutter med noe tannin og nydelig syre.

---

---

Foto: Vinmonopolet

Ukens anbefaling:

2244801 Carussin Completo (Piemonte) kr 189,90 for 1,0 liter (86 poeng) (BU)

Piemonte-produsenten Carrusin byr på et av polets beste kjøp med sin vin Completo som er tappet på literflaske med skrukork. Har rubinrød farge og lukter av kirsebærmorellfrukt og urter. Har middels fylde og smaker av saftig rips- og bringebærfrukt før den runder av med ørlite tannin sammen med herlig syrlighet. Drikk den gjerne litt avkjølt til alt mulig. Er på bestillingsutvalget, men er å få på mange polutsalg.

---

Nyeste fra Dagsavisen.no: