Mat og drikke

Herlige chiantiviner

Den vanlige chiantien til Monterinaldi har nylig kommet i polets basisutvalg og er en strålende vin.

Monterinaldi er en 55 hektar stor eiendom i Radda, selve hjertet av Chianti Classico. Eiendommen har en historie som går tilbake til middelalderen, men vinproduksjonen er av nyere dato. Ciampi-familien har eid Monterinaldi siden 1961, men inntil for ti år tilbake ble mesteparten av produksjonen solgt i bulk. Gradvis har de jobbet for å produsere og tappe vin av høy kvalitet under eget navn.

I tillegg har Monterinaldi lagt om til økologisk produksjon. Den vanlige chiantien har nylig kommet i polets basisutvalg og er en strålende litt utviklet chianti til en særdeles hyggelig pris. Super til lam og vilt.

På polets bestillingsutvalg er Boscone, en enkeltvinsmarksvin som kun lages i de beste årgangene – og som modnes to år på betong før den tappes på flaske, samt en chianti riserva som er lagret på en kombinasjon av fat og betong. Begge er fenomenale viner som passer aller best til god entrecôte eller lignende.

Vi tar også med oss A.A. Badenhorst Secateurs Chenin Blanc som nettopp har kommet i 2022-årgangen. Pappvarianten er på bestillingsutvalget, men er å få på mange polutsalg. I tillegg er samme vin på flaske inne på polets basisutvalg.

---

Foto: Vinmonopolet

11665301 Monterinaldi Chianti Classico 2017 (Toscana. Italia) kr 250 (88 poeng) (BA)

Har middels kraftig rødbrun farge. Lukter av kirsebær sammen med utviklet bærfrukt sammen med tre og lær. Har bra fylde og smaker av kirsebær, tørket frukt, lær og fat. Har litt tannin og flott syre i avslutningen.

---

---

Foto: Vinmonopolet

11665201 Monterinaldi Chianti Classico Riserva 2017 (Toscana, Italia) kr 329,90 (91 poeng) (BU)

Har nokså kraftig rødbrun farge og lukter av mørk og moden kirsebærfrukt sammen med innslag av mineraler og noe fat. Har fin konsentrasjon og smaker av mørk og syrlig kirsebærfrukt sammen med fint mineralpreg. Avslutter med en god del tannin og herlig syre.

---

---

Foto: Vinmonopolet

11665401 Monterinaldi Chianti Classico Vigneto Boscone 2018 (Toscana, Italia) kr 399,90 (92 poeng) (BU)

Har middels kraftig rødlilla farge og lukter av mørk og moden kirsebærfrukt sammen med krydder og svart te. Er konsentrert i smaken der det går i moden og syrlig kirsebærfrukt sammen med urter og krydder. Avslutter med en god dose tannin og nydelig syre.

---

---

Foto: Vinmonopolet

13665506 A.A. Badenhorst Secateurs Chenin Blanc 2022 (Swartland, Sør-Afrika) kr 379,90 for 2,25 liter (86 poeng) (BU)

Har middels kraftig gulfarge og lukter av sitrus, honningmelon, mineraler og urter. Smaker av sitrus, gule epler, steinfrukt og urter før den avslutter syrlig og godt

---

---

Foto: Vinmonopolet

Ukens anbefaling:

13710301 Kosevin 2021 (Ventoux, Rhône, Frankrike) kr 133 (83 poeng) (BA)

Man kan vel si hva man vil om navnet, men innholdet er ikke så galt som man kunne tro. Tappet på superpraktisk panteflaske i plast og er å få på alle landets polutsalg. Middels kraftig rødlilla farge og lukter av krekling og bjørnebær, pepper og urter. Har nokså bra fylde og smaker av mørke bær sammen med lakris og urter. Avslutter med nokså forsiktige tanniner og helt grei syre.

---


Nyeste fra Dagsavisen.no: