Mat og drikke

Tores vin: Godt fra kjølige vinmarker

Geoff Hardy lager meget gode viner i Adelaide Hills i Australia.

I 1986 grunnlag Geoff Hardy vinmarken K1. Denne er i dag den mest kjente og kjøligste vinmarken i Adelaide Hills, i Kuipto-regionen av Adelaide Hills som er i sørøstlige Australia. I vinmarken blir det dyrket både chardonnay og pinot noir fra vinstokker som nå er godt over 30 år gamle.

Både chardonnayen og pinoten har nylig kommet i polets basisutvalg 2021-årgangen, og det er chardonnayvinen som viser aller mest klasse med burgundersk stil og fint integrert eikepreg. Pinoten er også bra, men er ørlite søt, og best servert noe avkjølt.

Blant ukens viner er også nykommeren William Fevre Chablis 1er Cru Les Lys 2020. Fevre har etter hvert blitt en av de beste Chablis-produsentene og Les Lys er strålende i 2020-årgangen. Kan drikkes nå, men kan også lagres noen år for at den skal bli mer utviklet.

På tampen tar vi også med oss pouch-vinen Avignonesi Toscana Rosso Organic 2021 som kommer på halvannen liters pose. Superpraktisk når en skal på tur – og i dette tilfellet er også vinen som er laget av 100 prosent sangiovese riktig så bra. Vinen er på polets bestillingsutvalg, men er å få på flere polutsalg.

---

Foto: Vinmonpolet

14194901 Geoff Hardy K1 Chardonnay 2021 (Adelaide Hills, Australia) kr 259,80 (90 poeng) (BA)

Har middels kraftig gulfarge og lukter av sitrus og eple sammen med noe floralt og fint integrert eikepreg. Har bra konsentrasjon og smaker av sitrus og tropisk chardonnayfrukt med nokså forsiktig eik, før den avslutter med kanonsyre.

---

---

Foto: Vinmonpolet

14195001 Geoff Hardy K1 Pinot Noir 2021 (Adelaide Hills, Australia) kr 269,90 (88 poeng) (BA)

Har svært lys rødfarge. Lukter av jordbær og rips sammen med blomst og urter. Er lett og delikat i smaken der det går i bær røde bær og nype sammen med urter og diskret eik. Avslutter med ørlite tannin og herlig syre.

---

---

Foto: Tore Bruland

14685501 William Fevre Chablis 1er Cru Les Lys 2020 (Burgund, Frankrike) kr 499,90 (92 poeng)

Middels kraftig gulfarge og lukter av eple og sitrus sammen med flint- og sjøaktige mineraler. Har meget fin konsentrasjon og smaker av eple og sitrus og salte og sjøaktige mineraler før den avslutter med kanonsyre.

---

---

Foto: Vinmonopolet

10971206 Avignonesi Toscana Rosso Organic 2021 (Toscana, Italia) kr 279,90 for 1,5 liter (85 poeng) (BU)

Har nokså kraftig rødlilla farge. Lukter av mørk bærfrukt sammen med urter og noe blomsteraktig. Har god fylde og smaker av mørke bær sammen med urter og krydder. Avslutter med en del tannin og herlig syre.

---

---

Foto: Vinmonopolet

Ukens anbefaling:

2049801 Fontanafredda Ebbio Langhe Nebbiolo 2021 (Piemonte, Italia) kr 189,90 (87 poeng) (BA)

Denne vinen laget av nebbiolo fra Piemonte-produsenten Fontanafredda er et meget godt kjøp. Har nokså lys rødfarge og lukter av kirsebær og jordbær sammen med jordaktige mineraler. Har nokså bra fylde og smaker av kirsebær sammen med lakris og urter. Har noe tannin og super syre i avslutningen.

---Nyeste fra Dagsavisen.no: