Mat og drikke

Mugaer i ny årganger

Bodegas Muga er en av de beste Rioja-produsentene og kommer nå med viner i nye årganger.

Bodegas Muga ble grunnlagt av Isaac Muga i 1932. Han startet med en liten bakgårdsbutikk der produksjon og salg skjedde i samme lokale, og bygde det som har blitt et av Rioja aller beste vinhus. Muga lager flere toppviner, som Aro, Torre Muga og den mer tradisjonelle Prado Enea som er å få på polet. Denne gangen er det de litt enklere vinene Muga Blanco og Muga Reserva det handler om, da begge har kommet i nye årganger. Blanco er laget av 90 prosent viura som er har fått noe fatlagring og er perfekt til grillet eller stekt fisk. Muga Reserva har nylig kommet på polet i 2018-årgangen. Dette året var det bare denne av de røde vinene som ble laget, noe som betyr at også druene fra toppvinmarkene har blitt blandet inn Reserva-miksen. En meget bra vin om er best til biff eller vilt.

Blant ukens viner er også Wageck Kalkstein Riesling Trocken 2021 som er en meget bra og billig vin fra Phalz i Tyskland.

Verdt å få med deg er også Dom. La Suffrene 2021 som er en meget bra rosévin fra Bandol i Frankrike.

---

Foto: Vinmonopolet

4545601 Muga Blanco 2021 (Rioja, Spania) kr 239,90 (88 poeng) (BU)

Har lys gulgrønn farge og lukter av sitrus, pære, mineraler og noe fat. Har middels fylde og smaker av sitrus sammen med gule frukter, mineraler og relativt forsiktig fatpreg, før den avslutter syrlig og godt.

---

---

Foto: Vinmonopolet

3098901 Muga Reserva 2018 (Rioja, Spania) kr 300 (90 poeng) (BA)

Middels kraftig rødlilla farge og lukt av mørk bærfrukt sammen med lyse blomster og sedertre. Har meget bra konsentrasjon og smaker av mørke og syrlige bær, tørket frukt og en del fat. Avslutter med en god del tanniner og nydelig syre.

---

---

Foto: Vinmonopolet

7638501 Wageck Kalkstein Riesling Trocken 2021 (Phalz, Tyskland) kr 137,90 (86 poeng) (BA)

Har svært lys farge og lukter av sitrus, grønt eple, tropisk frukt og urter. Er lett og delikat i Smaken der det går i sitrus, syrlig eple, urter og mineraler før de avslutter med super syre.

---

---

Foto: Vinmonopolet

1010201 Dom. La Suffrene 2021 (Bandol, Frankrike) kr 199 (87 poeng) (BA)

Har middels kraftig rosa farge. Lukter av sitrus og eple sammen med forsiktig bærpreg og urter. Er nokså lett i smaken der det går i bær sammen med sitrus og krydder. Har forsiktig bitterhet og finfin syre i avslutningen.

---

---

Foto: Vinmonopolet

Ukens anbefaling:

8043501 Paxis Arinto 2021 (Lisboa, Portugal) kr 104,90 (82 poeng) (BA)

Rimeligere enn dette er det knapt mulig å få en flaske vin for, og med tanke på kvaliteten er dette et riktig så bra kjøp. Har nokså lys gulfarge og lukter av sitrus, tropisk frukt og lyse blomster. Er lett i smaken der det går i sitrus, tropisk frukt og pære sammen med forsiktig mineralpreg. Avslutter med mer enn godkjent syre. Drikk til salater, sjømat eller til alt og ingen ting.

---Nyeste fra Dagsavisen.no: