Mat og drikke

Lager kvalitetsbeaujolais

Jean-Paul Brun lager seriøs beaujolaisvin på gamlemåten.

Jean-Paul Brun holder til i landsbyen Charnay i den sørlige delen av Beaujolais, rett nord for Lyon. Brun har 45 hektar vinmark hvorav det meste ligger rundt vineriet i Charnay samt 20 hektar spredt på cruene Côte de Brouilly, Morgon, Moulin a Vent og Fleurie. Han lager vin av druen gamay på gamlemåten. Det vil si at det gjøres på tradisjonelt burgundersk vis, med gjæring i åpne kar, relativt lang maserasjon og lang lagring for å få fram drue- og jordsmonnskarakter.

Flere av Bruns viner er å få på polet, og blant de bedre vinene er Fleurie 2020 og toppvinen Moulin à Vent La Rochelle 2019. Førstnevnte er ganske lett, saftig og innsmigrende, mens La Rochelle har mer av alt og er også en vin som trygt kan lagres noen år.

Mens vi er i Burgund tar vi også med oss Bonnardot Chassagne-Montrachet Blanc 2020, som er en herlig og mineralsk hvit burgunder, til en relativt anstendig pris.

På tampen tar vi også med oss en spansk billigvin. Marqués de Nombrevilla Blanco 2021 er laget av viura fra høytliggende vinmarker og er riktig så bra med tanke på prisen.

---

Foto: Vinmonopolet

1097801 Jean Paul Brun Fleurie 2020 (Burgund, Frankrike) kr 299,90 (89 poeng) (BU)

Middels kraftig rødlilla farge. Lukter av røde bær sammen med bakst og urter. Har middels fylde og smaker av syrlige bær sammen med urter og krydder. Lite og ingen ting tannin, men super syrlighet i avslutningen.

---

---

Foto: Vinmonopolet

8125901 Jean Paul Brun Moulin à Vent La Rochelle 2019 (Burgund, Frankrike) kr 379,90 (91 poeng) (BU)

Middels kraftig rødlilla farge. Lukter av mørke bær sammen med urter, krydder og lyse blomster. Har nokså bra fylde og smaker av mørke bær sammen med urter, krydder og noe fat. Avslutter med en del tannin og herlig syre.

---

---

Foto: Vinmonopolet

7712901 Bonnardot Chassagne-Montrachet Blanc 2020 (Burgund, Frankrike) kr 529,90 (92 poeng) (BU)

Har middels kraftig gulfarge og lukter av eple og sitrus sammen med fat og flintaktige mineraler. Har bra konsentrasjon og smaker av salt og mineralsk chardonnayfrukt sammen med fint integrert fatpreg før den avslutter med herlig syre.

---

---

Foto: Vinmonopolet

10116301 Marqués de Nombrevilla Blanco 2021 (Spania) kr 119,90 (83 poeng) (BA)

Har middels kraftig gulfarge og lukter av eple og sitrus sammen med urter og mineraler. Er relativt lett i smaken der det går i eple, sitrus og urter. Avslutter med finfin syre.

---

---

Foto: Vinmonopolet

Ukens anbefaling:

14495001 Terra d’ Alter Verdelho 2021 (Alentejano, Portugal) kr 124 (82 poeng) (BA)

Dette er en billig hvit portugiser som kommer på superpraktisk plastflaske som kan pantes i butikken. Har middels kraftig gulfarge og lukter av sitrus, eple og fersken sammen med noe urteaktig. Er nokså lett i smaken der det går i eple og sitrus sammen med hint av nøtt og mineraler før den avslutter syrlig og godt. Passer til alt og ingen ting og er best når den er iskald.

---






Mer fra Dagsavisen