Mat og drikke

Lager herlige pet-nat-viner

Maria Barrena lager rufsete og deilige naturviner med druer fra svigerfars vinmarker.

Maria Barrena lager til daglig vin for produsenten Azul y Garanza. I tillegg lager hun egen vin sammen med ektemannen under navnet Entre Vinyes. Blant annet produserer hun høykvalitets Cava og pet-nat og hvitvin og oransjevin der hun bruker druer fra svigerfarens vinmarker i San Sadurni d´Anoia, like utenfor Barcelona.

Her er det svært kalkholdig jordsmonn med vinstokker som ble plantet i 1942 og 1956 med en beliggenhet på 450 meter over havet. Vinden fra kysten tre kilometer unna er med på å kjøle ned vinmarken, samt blåse vekk eventuelle råteproblemer som kan oppstå.

To av vinene til Barrena som finnes på polet er henholdsvis en hvit og rosa pet-nat, som begge friske, ukompliserte rufseviner, verdt å teste ut. Det samme gjelder også for Entre Vinyes Oniric Brisat som nå er på polet i 2021-årgangen. Vinen er en slags lys oransjevin laget av parellada og xarel·lo der druene er spontangjæret med to ukers skallkontakt.

Blant ukens viner er Cornelissen Susucaru Rosato som nå er på polet 2021-årgangen. Frank Cornelissen lager strålende viner på Etna, og denne er ikke noe unntak. Vinen er like mye en lys rødvin som en rosévin.

---

Foto: Vinmonopolet

12660301 Entre Vinyes Oníric Pet-Nat 2020 (Catalonia, Spania) kr 214,90 (88 poeng) (BU)

Har lys uklar grumsete farge og lukter av sitron, mandarin og fersken. Er lett i smaken der det går i sitrus sammen med bakst og mineraler. Avslutter med herlig syre.

---

---

Foto: Vinmonopolet

14120501 Entre Vinyes Oniric Rosat Pet-Nat (Catalonia, Spania) kr 219,90 (88 poeng) (BU)

Har rosa uklar farge og lukter av sitrus sammen med røde bær og urter. Har nokså forsiktige bobler og smaker av sitrus sammen med røde bær før den avslutter med herlig syre.

---

---

Foto: Vinmonopolet

12536101 Entre Vinyes Oniric Brisat 2021 (Catalonia, Spania) kr 219,90 (88 poeng) (BU)

Forsiktig uklar lys oransje farge. Lukter av sitrus sammen med fersken og urter. Er nokså lett i smaken der det går i appelsinsitrus, og urter før den avslutter med forsiktige tanniner og herlig syre.

---

---

Foto: Vinmonopolet

529401 Cornelissen Susucaru Rosato 2021 (Sicilia, Italia) kr 289,90 (90 poeng) (BU)

Har ganske kraftig rosa farge og lukter av røde bær sammen med urter og vulkanske mineraler. Har nokså bra konsentrasjon og smaker av røde bær og sitrus sammen med en god del mineraler. Avslutter med forsiktige tanniner og herlig syre.

---

---

Foto: Vinmonopolet

Ukens anbefaling:

4513001 Zaccagnini Montepulciano d’Abruzzo 2020 (Abruzzo, Italia) kr 169,90 (86 poeng) (BA)

Den såkalte pinnevinen er kjent for de fleste, og fortsatt er dette en vin som leverer med tanke på pris og kvalitet. Middels kraftig rødlilla farge og lukter av mørk og syrlig bærfrukt sammen med krydder og urter. Har nokså bra fylde og smaker av mørke bær sammen med urter, lakris og krydder. Har noe tannin og herlig syre i avslutningen. Drikk til pizza og pasta og slikt.

---





Mer fra Dagsavisen