Mat og drikke

Meget godt burgunderkjøp

Clos du Moulin aux Moines anses som en av de framtidige stjernene i Burgund

Clos du Moulin aux Moines ligger i Auxey-Duresses i hjertet av Côte de Beaune og anses som en av de framtidige stjernene i Burgund. Eiendommen ble etablert i 962 av munkene fra Cluny som dyrket bade druer og korn. I 2008 ble eiendommen kjøpt av familien Andrieu som har brukt mye tid og penger i restaurering av eiendommen og konvertering av vinmarkene til biodynamisk dyrking.

Flere av vinene, både røde og hvite er å få på Vinmonopolet. Denne gangen tar vi med oss to av de hvite, der særlig Clos de la Perrière Bourgogne Blanc 2020 er et meget godt kjøp til 324 kroner. Vinmarken er en såkalt monopolvinmark som ligger ved landsbyen Corpeau, sørøst for Puligny-Montrachet.

Blant ukens viner tar vi også med oss Trimbach Gewürztraminer 2018 og Claus Preisinger Puszta Libre 2021. Førstnevnte er en svært aromatisk hvitvin som er perfekt til røykelaks og litt spicy asiatisk mat og er å få på de aller fleste polutsalg. Puszta Libre er saftig og deilig rødvin som er aller best servert godt avkjølt. I utgangspunktet er dette en vin som er på bestillingsutvalget, men den er å få på en rekke polutsalg.

---

Foto: Vinmonopolet

3770201 Clos de la Perrière Bourgogne Blanc 2020 (Burgund, Frankrike) kr 324,90 (90 poeng) (BU)

Har middels kraftig gulfarge og lukter av sitrus sammen med mineraler og forsiktig fatpreg. Har middels fylde og smaker av sitrus og tropisk frukt sammen med relativt forsiktig eik før den avslutter med syrlig og godt.

---

---

Foto: Vinmonopolet

10866001 Clos du Moulin Aux Moines Auxey-Duresses 2020 (Burgund, Frankrike) kr 429,90 (91 poeng) (BU)

Har middels kraftig gulfarge og lukter av tropisk frukt sammen med eple, sitrus og noe fat. Har bra konsentrasjon og smaker av syrlig eple, sitrus og mineraler sammen med integrert fatpreg før den avslutter med herlig syre.

---

---

Foto: Vinmonopolet

789301 Trimbach Gewürztraminer 2018 (Alsace, Frankrike) kr 229,90 (88 poeng) (BA)

Har nokså kraftig gulfarge og lukter av lichi, rose og krydder. Har bra konsentrasjon og smaker av tropisk frukt sammen med nyperose og krydder. Har noe fedme, og forsiktig restsødme som balanseres av fin syre.

---

---

Foto: Vinmonopolet

10019501 Claus Preisinger Puszta Libre 2021 (Østerrike) kr 199,90 (87 poeng) (BU)

Har middels kraftig rødlilla farge. Lukter av røde bær og blomster. Er lett i smaken der det går i rød og saftig bærfrukt sammen med urter. Har null og niks tanniner, men er god og frisk i avslutningen.

---

---

Foto: Vinmonopolet

Ukens anbefaling:

7407101 Camaleão Loureiro e Alvarinho 2021 (Minho, Portugal) kr 129,90 (84 poeng) (BA)

Ukens anbefaling er en rimelig skrukorkhvitvin laget av 30 prosent alvarinho og resten loureiro. Har lys gulfarge og lukter av sitrus, pære og urter. Er nokså lett i smaken der det går i sitrus, syrlig eple og urter før den avslutter med nydelig syre. Er å få på de fleste større polutsalg og passer til sommermat, sushi og rekepilling.

---





Mer fra Dagsavisen