Mat og drikke

Herlig Chianti fra Casa Emma

Casa Emma byr på en herlig Chianti-vin der en flokk med gjess sørger for balanse i vinmarken.

Casa Emma ligger i den vestre delen av Chianti Classico delen, nærmere bestemt i sub-sonene Barberino Val d’Elsa og Tavarnelle Val di Pesa. Her dyrker de 35 hektar med druer i tillegg til tre hektar med oliven. Casa Emma jobber økologisk og vil være sertifisert fra 2020 årgangen. Blant annet byr de på en meget bra Chianti-riserva som har fått navnet Viganalparco. Dette er en enkelvinmarksvin der et kobbel med gjess sørger for balanse i vinmarken, uten bruk av noen som helst form for kjemikalier. Verdt å få med seg er også hvitvinen Cortine Oro. Vinen er laget av 50 prosent chardonnay, 40 prosent vernaccia og resten sauvignon blanc. Drikk til stekte fiskeretter og lyst kjøtt og aller best er den når den får luftet seg litt i en karaffel.

Blant ukens viner er også velkjente Faustino I som nå foreligger på polet i 2011-årgangen. Som sine forgjengere byr den på utviklet vare med en god dose eik, samtidig som prisen sørger for at dette er mye vin for pengene.

På tampen tar vi også med rosévinen til Planeta som er en lett, delikat og bærpreget vin som er å få på de aller fleste polutsalg.

---

Foto: Vinmonopolet

12343101 Casa Emma Vignalparco Chianti Classico Riserva 2017 (Toscana, Italia) kr 359,90 (91 poeng) (BU)

Middels kraftig rødrunlilla farge. Lukter av mørk og forsiktig utviklet bærfrukt sammen med sedertre og lær. Har bra konsentrasjon og smaker av mørk kirsebærfrukt sammen med noe fat. Har en del tannin og herlig syre i avslutningen.

---

---

Foto: Vinmonopolet

14493501 Casa Emma Cortine Oro Toscana Bianco 2020 (Toscana, Italia) kr 299,90 (88 poeng) (BU)

Middels kraftig gulgrønn farge og lukter av sitrus og gul steinfrukt. Er middels kraftig og smaker av sitrus og steinfrukt sammen med gul melon, mineraler og noe fat, før den avslutter med herlig syre.

---

---

Foto: Vinmonopolet

67801 Faustino I Gran Reserva 2011 (Rioja, Spania) kr 247,90 (88 poeng) (BA)

Nokså kraftig rødbrunlilla farge. Lukter av søt og utviklet bærfrukt sammen med te, fat, krydder og blomst. Har bra fylde og smaker av utviklet og tørket søt frukt sammen med tre og krydder. Har nokså forsiktige tanniner og helt ok syre.

---

---

Foto: Vinmonopolet

5089301 Planeta Rosé 2021 (Sicilia, Italia) kr 169,90 (85 poeng) (BA)

Svært lys rosa farge og lukter av sitrus, eple, røde bær og mineraler. Er lett og delikat i smaken der det går i modent eple, sitrus, røde bær, urter og mineraler før den avslutter med fin syre.

---

---

Foto: Vinmonopolet

Ukens anbefaling:

13858701 Lindeman’s Riesling Gewürztraminer 2021 (Australia) kr 115,60 (84 poeng) (BA)

Denne vinen kommer på plastflaske der du får tre kroner i pant for tomflasken. Også innholdet av flasken er oppsiktsvekkende bra med tanke på at vinen er svært bilig. Har middels kraftig gulfarge og lukter av tropisk frukt sammen med sitrus og urter. Er lett i smaken der det også går i tropisk frukt, sitrus og urter. Avslutter med herlig syre. Drikk til spicy mat av fisk og lyst kjøtt.

---


Nyeste fra Dagsavisen.no: