Mat og drikke

Tores vin: God og billig sommervin

Côtes de Gascogne-produsenten Domaine Horgelus lager bra og billig hvitvin, perfekt for varme sommerdager.

Midt i hjertet av Gascogne i den den lille kommunen Montréal du Gers holder Domaine Horgelus til. Eiendommen består av 35 hektar som i tillegg til vinmarker også dekker noe skog, og i dag er det Yoann Le Menn som står for driften av vinhuset.

Han lager blant annet en herlig vin av en druemiks som består av 70 prosent colombard og resten sauvignon blanc. Resulatet er en herlig og aromatisk og superfrisk hvitvin som er perfekt for varme sommerdager. Domaine de Horgelus lager også en meget bra rosévin og fellesnevneren for begge er at de også er rimelige og er å finne i de aller fleste polutsalg.

Blant ukens viner er også enkeltvinmarksvinen Calvarino fra Soave-produsenten Pieropan. Vinen har nettopp kommet i den helt ferske 2020-årgangen og også dette er en vin som er å få på de aller fleste polutsalg. Fra samme produsent er også den enkle Pieropan Soave Classico 2021 og firmaets toppvin La Rocca 2020 verdt å få med seg.

På tampen tar vi også med oss vinen Lezèr laget av Elisabetta Foradori. Laget av druen teroldego og er en saftig og deilig vin servert litt avkjølt til sommermat.

---

Foto: Vinmonopolet

5169801 Dom. Horgelus Colombard Sauvignon 2021 (Côtes de Gascogne, Frankrike) kr 129,90 (85 poeng) (BA)

Har nokså lys gulfarge og lukter av sitrus, solbær, stikkelsbær og urter. Er lett og delikat i smaken der går i sitrus og solbær, urter og mineraler før den avslutter med herlig syrlighet.

---

---

Foto: Vinmonopolet

5169601 Dom. de L’Horgelus La Vie en Rosé 2021 (Côtes de Gascogne, Frankrike) kr 126,90 (84 poeng) (BA)

Har lys rosa farge og lukter av sitrus sammen med urter og forsiktig bærpreg. Er nokså lett i smaken der det går i sitrus, eple, røde bær sammen med urter før den avslutter friskt og godt.

---

---

Foto: Vinmonopolet

6337601 Pieropan Soave Classico Calvarino 2020 (Veneto, Italia) kr 229,90 (87 poeng) (BA)

Nokså kraftig gulgrønn farge. Lukter av modent eple sammen med urter og noe blomsteraktig. Har middels fylde og smaker av fersken, eple sammen med urter og mineraler før den avslutter syrlig og godt.

---

---

Foto: Vinmonopolet

10111501 Foradori Lezèr 2021 (Trentino-Alto Adige, Italia) kr 249,90 (88 poeng) (BU)

Har nokså lys rødlilla farge. Lukter av bær sammen med urter og krydder. Har middels fylde og smaker av saftig og deilig bærfrukt sammen med urter og mineraler. Avslutter med lite og ingenting tannin, men har finfin syrlighet.

---

---

Foto: Vinmonopolet

Ukens anbefaling:

10106901 Niepoort Drink Me Nat Cool Tinto 2020 (Bairrada, Portugal) kr 179,90 for én liter (87 poeng) (BA)

Dirk Niepoorts Nat Cool-prosjekt handler om saftige, naturlige og uformelle viner som er tappet på literflasker. Har nokså lys rødlilla farge og lukter av kirsebær og krekling sammen med urter og blomst. Lett og deilig og saftig i smaken der det går i jordbær, rips og urter før den avslutter med ørlite tannin og god syre. Best når den er noe avkjølt og er perfekt til grillmat og annen sommermat.

---





Mer fra Dagsavisen