Mat og drikke

Bobler til 17. mai

Ukens viner er et knippe med bobleviner som er perfekte for 17. mai og andre festdager.

Blant annet er Delorme Crémant de Bourgogne Rosé Brut verdt å få med seg. Vinen er laget av 100 prosent pinot noir og smaker av sitrus og forsiktig bærpreg. Andre viner fra samme produsent er Delorme Cremant de Bourgogne Blanc de Noirs Brut 2020 og Delorme Crémant de Bourgogne Brut, som er på halvflaske. Også disse er på plass i polhyllene og er nå før 17. mai utstyrt med farger fra det norske flagget på etiketten.

Philizot & Fils Brut numéro 3 er etter min mening et av polets aller beste kjøp når det gjelder «ekte» champagne. Vinen er laget av like mengder chardonnay, pinot meunier og pinot noir og har en kvalitet som er meget bra med tanke på prisen.

Cavaprodusenten Soler-Jové har to viner som har fått plass i polhyllene. Disse er Brut Reserva og Brut Nature. Begge er meget gode kjøp med tanke på prisen, men best er Brut Nature som har hakket bedre friskhet.

På tampen tar vi også med en musserende vin fra Jura. Charles de Fère Crémant du Jura Brut er god og billig boblevin laget av 60 prosent chardonnay og resten pinot noir.

---

Foto: Vinmonopolet

5084601 Solér-Jové Cava Brut Nature (Catalonia, Spania) kr 124,90 (BA) (85 poeng) (BA)

Har lys gulfarge og lette og fine bobler. Lukter av sitrus sammen med en god del mineraler. Er lett og delikat i smaken der det går i sitrus, grønne epler og mineraler før den avslutter knastørt og godt.

---

---

Foto: Vinmonopolet

1282201 Delorme Crémant de Bourgogne Rosé Brut (Burgund, Frankrike) kr 179,80 (87 poeng) (BA)

Har rosa farge og lette og fine bobler. Lukter av sitrus og røde bær sammen med kalkaktige mineraler. Lett og delikat i smaken der det går i eple og sitrus sammen med forsiktig bærpreg. Avslutter med god syrlighet.

---

---

Foto: Vinmonopolet

10132001 Philizot & Fils Brut numéro 3 (Champagne, Frankrike) kr 319,90 (89 poeng) (BA)

Har middels kraftig gulfarge og lette og fine bobler. Lukter av sitrus og eple sammen med bakst og kalkaktige mineraler. Har middels fylde og smaker av modent eple sammen med kjeks og mineraler før avslutter med herlig syre.

---

---

Foto: Vinmonopolet

7817701 Charles de Fère Crémant du Jura Brut (Jura, Frankrike) kr 159,90 (85 poeng) (BA)

Har nokså lys gulfarge og lette og fine bobler. Lukter av eple og sitrus sammen med hint av bakst. Er lett og delikat i smaken der det går i syrlig eple, sitrus og mineraler før den avslutter med herlig syre.

---

---

Foto: Vinmonopolet

Ukens anbefaling:

1695701 A.A. Badenhorst Secateurs Chenin Blanc 2021 (Swartland, Sør-Afrika) kr 189,90 (87 poeng) (BA)

Adi Badenhorst lager meget bra viner fra Sør-Afrika. Nokså lys gulgrønn farge. Lukter av gule epler sammen med fersken og urter. Er nokså lett i smaken der det går i eple og fersken og urter og salte mineraler. Avslutter med super syre. Er å få på de aller fleste polutsalg og er en super vin til fisk, skalldyr og asiatisk mat som er litt spicy.

---


Nyeste fra Dagsavisen.no: