Mat og drikke

Tores vin: Gode rieslingkjøp

Dr. H. Thanisch lager slanke og mineralske rieslingviner i Moseldalen.

Dr. H. Thanisch er mest kjent for sine viner fra den berømte Doctor-vinmarken i Bernkastel-Kues, og er en av de mest berømte vinmarkene i Mosel og hele Tyskland for den saks skyld. Vinen var nylig i salg på polet, men har nå blitt utsolgt, utover at det fortsatt finnes noe flasker igjen på enkelte polutsalg.

I stedet får vi nøye oss med Ockfener Bockstein Riesling Spätlese Trocken 2020 og Bernkasteler Badstube Riesling Kabinett Trocken 2019 som begge er knallbra viner med tanke på prisen. Førstnevnte kommer fra Saar og begge er herlig og slanke rieslingviner som er perfekte til sushi, spicy asiatisk mat og ikke minst et rekesmørbrød.

De fleste kjenner til vinene laget av pinot noir og sauvignon blanc fra New Zealand-produsenten Matua. Samme firma lager også en bra god vin av chardonnay som er å få på en rekke polutsalg.

Den unge vinen til Ch. Musar har fått navnet Jeune. Druene kommer fra Bekaa-dalen i Libanon og er en miks av 35 prosent syrah, 15 prosent cabernet sauvignon og resten cinsault. Resultat er en herlig sommerødvin som er perfekt til grill og sommermat.

---

Foto: Vinmonopolet

14001501 Dr. H. Thanisch Ockfener Bockstein Riesling Spätlese Trocken 2020 (Mosel, Tyskland) kr 159,90 (86 poeng) (BA)

Har svært lys gulfarge og lukter av sitrus sammen med tropisk frukt og mineraler. Slank og delikat i smaken der det går i sitrus, grønt eple, urter og mineraler, før den avslutter med herlig syre.

---

---

Foto: Vinmonopolet

14104201 Dr. H. Thanisch Bernkasteler Badstube Riesling Kabinett Trocken 2019 (Mosel, Tyskland) kr 229,90 (88 poeng) (BU)

Har middels kraftig gulfarge og lukter av sitrus sammen med grønt eple, lyse blomster og mineraler. Har middels fylde og smaker av sitrus, grønt eple og mineraler før den avslutter med nydelig syre.

---

---

Foto: Vinmonopolet

11659101 Matua Marlborough Chardonnay 2020 (New Zealand) kr 139,90 (85 poeng) (BU)

Nokså lys gulgrønn farge. Lukter av sitrus og eple sammen med en god del eik. Har middels fylde og smaker av eple og sitrus og noe eik før den avslutter syrlig og godt.

---

---

Foto: Vinmonopolet

5892201 Musar Jeune 2019 (Bekaa Valley, Libanon) kr 229,90 (88 poeng) (BA)

Nokså kraftig rødlilla farge. Lukter av mørk og syrlig kirsebærfrukt sammen med urter, tre og mineraler. Har bra fylde og smaker av mørke og syrlige bær sammen med urter, krydder og tre. Avslutter med forsiktige tanniner og nydelig syre.

---

---

Foto: Vinmonopolet

Ukens anbefaling:

5974706 Zaccagnini Yamada Pecorino 2021 (Abruzzo, Italia) kr 489,90 for tre liter (85 poeng) (BA)

Den røde pinnevinen er kjent for de fleste. Nå er også den hvite varianten kommet i polhyllene, og også den er riktig så bra. Har nokså lys gulgrønn farge og lukter av sitrus og eple sammen med urter og lyse blomster. Har middels fylde og smaker av sitrus sammen med eple, urter og forsiktig mineralpreg før den avslutter syrlig og godt. Drikk til reker og skalldyr eller til alt og ingen ting.

---



Mer fra Dagsavisen