Mat og drikke

Lager knallbra Chablis

Michel Laroche lager sine beste viner etter at han ble pensjonist.

Michel Laroche er for mange kjent som «Mr. Chablis», men for omkring 15 år siden bestemte han seg for å selge imperiet sitt med planer om å pensjonere seg. I salgskontrakten sto det at Laroche-familien skulle få tilbake sin opprinnelige lille eiendom og vingård i hjertet av Chablis, noe som også skjedde. Etter noen år som pensjonist kom gradvis lysten til å være vinbonde tilbake, og han ønsket også å bygge opp noe håndfast han kunne etterlate til sine barn. Han kalte opp gården etter sin far, Henri, og slik ble Domaine d’Henri til.

Familien har i dag 22 hektar med vinmarker som alle dyrkes på økologisk og fra neste årgang er vinene sertifisert som økologiske. Flere av vinene er å få på polet blant annet en vanlig Chablis som er en knallbra og mineralsk vin. Premier Cru-vinen Fourchaume 2018 er laget av druer fra eldgamle vinstokker og i tillegg til nydelig mineralitet har den også herlig konsentrasjon og strålende balanse.

Blant ukens viner er også Piemonte-vinen Lange Nebbiolo fra Giovanni Rosso og champagnen Philizot & Fils Brut numéro 3 som begge byr på veldig bra vin med tanke på prisen.

---

Foto: Vinmonopolet

7372801 Le Domaine d’Henri Chablis Saint Pierre 2018 (Burgund, Frankrike) kr 299 (90 poeng) (BU)

Middels kraftig gulfarge og lukter aller mest av flintaktige mineraler sammen med sitrus- og eplefrukt og lyse blomster. Har bra konsentrasjon og smaker av epler og sitrus sammen med en god dose mineraler før den avslutter med nydelig syre.

---

---

Foto: Vinmonopolet

7372901 Le Domaine d’Henri Chablis Premier Cru Fourchaume 2018 (Burgund, Frankrike) kr 469,90 (92 poeng) (BU)

Har nokså kraftig gulfarge og lukter av modent eple, kaprifoler, noe smør og en god del mineraler. Har meget bra konsentrasjon og smaker av eple og sitrus sammen med nøtt, smør og mineraler, før den avslutter med fabelaktig syre.

---

---

Foto: Vinmonopolet

1265301 Giovanni Rosso Langhe Nebbiolo 2019 (Piemonte, Italia) kr 199,90 (88 poeng) (BU)

Nokså lys rødbrun farge. Lukter av forsiktig utviklet bærfrukt sammen med lær, tre og mineraler. Har bra fylde og smaker av forsiktig tørket bærfrukt sammen med lær og kalkaktige mineraler. Har noe tannin knallbra syre i avslutningen.

---

---

Foto: Vinmonopolet

10132001 Philizot & Fils Brut numéro 3 (Champagne, Frankrike) kr 319,90 (89 poeng) (BA)

Har middels kraftig gulfarge og lette og fine bobler. Lukter av sitrus og eple sammen med bakst og kalkaktige mineraler. Har middels fylde og smaker av modent eple sammen med kjeks og mineraler før avslutter med herlig syre.

---

---

Foto: Vinmonopolet

Ukens anbefaling:

3317301 Henri Bourgeois Petit Bourgeois Sauvignon 2021 (Loire, Frankrike) kr 159,90 (86 poeng) (BA)

Henri Bourgeois lager meget bra viner i Sancerre. Denne vinen, som er billigvarianten av den, er nesten like bra og et røverkjøp med tanke på prisen. Har middels kraftig gulfarge og forsiktige bobler når den skjenkes i glasset. Lukter av sitrus, solbær stikkelsbær og urter. Smaker av sitrus, solbær/stikkelsbær, nesle og urter før den avslutter med nydelig syre. En herlig vin til asparges og sjømat og er å få på de aller fleste polutsalg.

---


Nyeste fra Dagsavisen.no: