Mat og drikke

Tores vin: Godt til påskelammet

Ukens viner er et knippe rødviner som er perfekte til påskelammet.

Vin fra Rioja passer svært godt til lam og en av mine favoritter er Viña Cubillo Crianza som nå er å få på polet i 2013-årgangen. Vinen er laget av produsenten Lopez de Heredia, som lager viner med lang fatlagring, samtidig som det er lite eller ingenting eikepreg på dem. Når det gjelder Cubillo har den fått tre år på fat og dobbelt så mange år på flaske før den har kommet i salg. Fra samme produsent er også Viña Tondonia Reserva og Viña Bosconia verdt å få med seg. Faustino 1 Gran Reserva har nok de fleste hatt befatning med en eller annen gang, og også dette er en vin som fungerer til påskelammet. Særlig hvis en liker viner med en del eik. Muga er en av Riojas beste produsenten og Muga Reserva som nå er inne i 2017-årgangen er en meget bra vin til lam og vilt.

På tampen tar vi også med oss den vanlige Barbarescoen til Produttori del Barbaresco som er inne på polet i 2018-årgangen. Det spesielle med denne årgangen er at det ikke ble laget noen cru-viner. Dermed ble vinen fra disse vinmarkene tatt med i den vanlige vinen og kvaliteten er strålende.

---

Foto: Vinmonopolet

1991101 Viña Cubillo Crianza 2013 (Rioja, Spania) kr 259,90 (90 poeng) (BA)

Middels kraftig rødbrunlilla farge. Lukter av røde bær og tørket frukt sammen med nøtt, velhengt kjøtt og tobakk. Har bra konsentrasjon og smaker av utviklet bærfrukt med nydelig integrert fatpreg før den avslutter med en del tannin og kanonbra syre.

---

---

Foto: Vinmonopolet

3098901 Muga Reserva 2017 (Rioja, Spania) kr 299,90 (89 poeng) (BA)

Nokså kraftig rødlilla farge. Lukter av mørke bær sammen med krydder og en del eik. Har meget bra konsentrasjon og smaker av mørke bær, tørket frukt, krydder og fat. Avslutter med en god del tannin og meget bra syre.

---

---

Foto: Vinmonopolet

67801 Faustino I Gran Reserva 2010 (Rioja, Spania) kr 244,90 (87 poeng) (BA)

Middels kraftig rødbrunlilla farge. Lukter av forsiktig utviklet bærfrukt sammen med kamfertre, krydder og fat. Har bra fylde og smaker av forsiktig utviklet bærfrukt sammen med krydder og fat. Avslutter med en del tannin og helt ok syre.

---

---

Foto: Vinmonopolet

3190601 Prod. del Barbaresco 2018 (Piemonte, Italia) kr 389,90 (92 poeng) (BA)

Middels kraftig rødbrunlilla farge. Lukter av kirsebær sammen med nøtt, tre, lær og lyse blomster. Har meget bra konsentrasjon og smaker av syrlige kirsebær sammen med tørket frukt, tre og lær før den avslutter med en god dose tannin og knallbra syre.

---

---

Foto: Vinmonopolet

Ukens anbefaling:

11861406 Von Buhl Riesling Trocken (Phalz, Tyskland) kr 469,90 (85 poeng) (BA)

Von Buhl lager knallbra viner fra de beste vinmarkene rundt Deidesheim og Forst i nordlige Pfalz. Denne rieslingen i kartong er dog noe enklere, men også dette er en vin som byr på mye vin for pengene. Har svært lys gulfarge og lukter av sitrus og eple sammen med forsiktig mineralpreg. Lett og delikat i smaken der det går i eple sammen med sitrus og mineraler før den avslutter syrlig og godt.

---


Mer fra Dagsavisen