Mat og drikke

Tores vin: Naturlig fra Spania

Maria Barena lager herlige viner fra svigerfarens vinmarker i Penedes utenfor Barcelona.

Maria Barrena har mange jern i ilden. Sammen med Dani Sanches Nogue og broren Fernando Barrena lager hun økologisk sertifiserte viner i Navarra hos produsenten Azul y Garanza. Entre Vinyes er Marias eget prosjekt der hun sammen med mannen, Josep Tort Montserrat, lager høykvalitet-cava, pet-nat, hvitvin og rosévin fra svigerfars vinmarker nær landsbyen l´Arboc i Penedes, rett utenfor Barcelona. Vinmarkene har gamle vinstokker, og kombinert med økologisk drift og lave avkastninger, er resultatet stramme, flotte og druepregede viner. Flere av vinene er å få hos Vinmonopolet, blant annet Oniric Blanc og en rosa pet-nat. Førstnevnte er laget av xarel·lo fra 80 år gamle vinstokker. Vinen er en fruktig og deilig naturlig vin uten naturvinspreg. Den rosa boblevinen, laget av garnacha, er også frisk og god og nokså rufsete med preg av at den er på bunnfallet.

Blant ukens viner er også Coteaux Bourguignons Rouge fra Chapuis Frères. Laget på 100 prosent gamay og er en herlig vin til grill og annen sommermat. På tampen tar vi også med oss Colombier Crozes Hermitage som er en mørk og nokså kraftig syrahvin som både kan serveres til vilt og til påskelammet.

---

Foto: Vinmonopolet

14120601 Entre Vinyes Oniric Blanc 2021 (Penendes, Spania) kr 179,90 (87 poeng) (BU)

Middels kraftig forsiktig uklar gulfarge. Lukter av sitrus, fersken og modent eple. Har middels fylde og smaker av sitrus, fersken urter og salte mineraler før den avslutter med finfin syrlighet.

---

---

Foto: Vinmonopolet

14120501 Entre Vinyes Oniric Rosat Pet-Nat 2021 (Penendes, Spania) kr 219,90 (87 poeng) (BU)

Nokså kraftig rosa farge som er ganske så uklar. Lukter av jordbær og urter sammen med noe blomsteraktig. Har en del bobler og smaker av sitrus og bær sammen med preg av at den er på bunnfallet. Avslutter med nydelig syre.

---

---

Foto: Vinmonopolet

12526301 Chapuis Frères Coteaux Bourguignons Rouge 2021 (Burgund) kr 259,90 (88 poeng)

Har rødlilla farge og lukter av mørk og kjølig bærfrukt, krydder og noe reduktivt. Har middels fylde og smaker av saftig kirsebærfrukt sammen med urter og krydder før den avslutter med herlig syrlighet.

---

---

Foto: Vinmonopolet

5045301 Colombier Crozes Hermitage 2020 (Rhône, Frankrike) kr 269,90 (88 poeng) (BA)

Har svært kraftig rødlilla farge. Lukter av mørke bær sammen med urter, mineraler og noe fat. Har meget bra konsentrasjon og smaker av mørk bærfrukt sammen med urter, krydder og fat. Avslutter med forsiktige tanniner og nydelig syre.

---

---

Foto: Vinmonopolet

Ukens anbefaling:

13148901 Prämie Grüner Veltliner 2020 (Østerrike) kr 160,90 (85 poeng) (BA)

Det nærmer seg påske og tid for tur. Lite er mer praktisk da enn vin på plastflaske som også kan pantes i butikken når den er tom. Middels kraftig gulfarge og lukter av pære sammen med urter og krydder. Har middels fylde og smaker av eple, sitrus og pære sammen med urter og krydder før den avslutter syrlig og godt. Er å få på de aller fleste polutsalg.

---





Mer fra Dagsavisen