Mat og drikke

Tores vin: Biodynamisk og godt

Elisabetta Foradori lager herlig biodynamisk vin fra vinmarker ved foten av Dolomittene.

På den smale høysletten Rotaliano i Trentino i det nordøstlige Italia, med fjellkjeden Dolomittene som nærmeste nabo, kultiverer Elisabetta Foradori 26 hektar med vinmark på biodynamisk vis. Hun overtok gården som 19-åring da faren døde i 1985, revolusjonerte driften på gården, og siden den gang har hun nærmest egenhendig satt både regionen Trentino og druen teroldego på kartet.

En rekke av vinene til Foradori er å få på Vinmonopolet, blant annet Vigneti delle Dolomiti Teroldego 2019, Sgarzon Teroldego 2018 og Granato 2018 som også er laget av teroldego.

Granato er den beste vinen og den som byr på mest konsentrasjon. Vigneti delle Dolomiti her middels fylde og er saftig og deilig matvin som går til det aller meste. Sgarzon er en slags mellomting av de to førstnevnte vinene. Samtlige er nokså slanke, har flott frukt og nydelig mineralitet.

Vi nevner også to billigviner. Cune Crianza er et meget godt kjøp fra Rioja som er å få på de aller fleste polutsalg. Verdt å få med seg er også Spy Valley Sustainably Crafted Sauvignon Blanc 2021 som er en druetypisk og bra vin fra New Zealand som er perfekt til vårens asparges.

---

Foto: Vinmonopolet

1082301 Foradori Vigneti delle Dolomiti Teroldego 2019 (Trentino-Alto Adige, Italia) kr 269,90 (88 poeng) (BU)

Nokså kraftig rødlilla farge. Lukter av mørk kirsebærfrukt sammen med urter, krydder og hint av noe reduktivt. Har middels fylde og smaker av saftig bærfrukt sammen med mineraler. Avslutter med noe tannin og meget god syre.

---

---

Foto: Vinmonopolet

933801 Foradori Sgarzon Teroldego 2018 (Trentino-Alto Adige, Italia) kr 389,90 (90 poeng) (BU)

Har middels kraftig rødlilla farge og lukter av kjølig bærfrukt sammen med urter og lyse blomster. Har middels fylde og smaker av saftig og syrlig bærfrukt sammen med urter og mineraler. Avslutter med forsiktige tanniner og meget fin syre.

---

---

Foto: Vinmonopolet

5705701 Cune Crianza 2018 (Rioja, Spania) kr 149,90 (85 poeng) (BA)

Har middels kraftig rødlilla farge og lukter av forsiktig utviklet frukt sammen med urter, krydder og noe fat. Har middels fylde og smaker av noe utviklet frukt sammen med krydder og fat før den avslutter med en del tannin og god syre.

---

---

Foto: Vinmonopolet

11555801 Spy Valley Sustainably Crafted Sauvignon Blanc 2021 (Marlborough. New- Zealand) kr 159,90 (86 poeng) (BA)

Lys farge og lukter av sitrus, stikkelsbær, ananas og urter. Har middels fylde og smaker av sitrus, tropisk frukt sammen med stikkelsbær og urter før den avslutter med nydelig syrlighet.

---

---

Ukens anbefaling:

Foto: Vinmonopolet

12563701 Brut de Cray Réserve (Loire, Frankrike) kr 119,90 (83 poeng) (BA)

Brut de Cray byr på gode bobler til en rimelig penge. Har lys gulfarge og lette og fine bobler. Lukter av sitrus sammen med urter og mineraler. Lett i smaken der det går i sitrus sammen med urter og kalkaktige mineraler før den avslutter med bra syre. Har litt sødme og vil definitivt gå hjem hos dem som normalt foretrekker prosecco når de skal drikke musserende vin. Drikk som aperitiff eller til lette retter med sjømat og skalldyr.

---

Mer fra Dagsavisen