Livsstil

Slik reparerer du hagemøbler i kunstrotting

Mange opplever at rottingen på hagemøblene rakner. Godt vedlikehold av møblene gir dem lengre levetid, men fortvil ikke; er ulykken først ute, kan du reparere kunstrottingen. Her får du oppskriften.

Ergrer du deg over slitte armlener og hull i møblene av kunstrotting? Eller er den originale fargen falmet? Fortvil ikke, de kan repareres. Det kan du lese mer om lenger ned i saken, men først en liten guide til hvordan du kan få utemøblene dine til å vare lenger.

Mange tenker på utemøbler i plast som vedlikeholdsfrie. Det er ikke helt sant. Plast trenger behandling for å tåle sol og andre naturelementer år etter år, på lik linje med andre materialer.

– UV-stråler fra sol er en typisk ting som gjør at plasten svekkes over tid. Så et enkelt tips er å ha møblene i skyggen eller under presenning når de ikke er i bruk. Det vil øke levetiden, forteller Helene Øyangen Lindberg, som blant annet har forsket på resirkulering av plast i SINTEF.

Sjekk steg for steg-guide til reparasjon lenger ned i saken!

For – selv om du kanskje ikke tenker over det, så er kunstrotting laget av plastfibre – som regel polyetylen (PE) eller polypropylen (PP).

Men først noen tips til hvordan du tar vare på hagemøbler i kunstrotting, og forlenger levetiden deres betraktelig.

Etter en vask og påføring av våtvoks, ser stolen til venstre helt ny ut igjen.

Vask og beskytt hagemøblene

For at utemøblene dine skal vare lengst mulig, trenger de jevnlig vask og behandling. For selv om plast er et «dødt» materiale, blir møblene altså påvirket av elementene, slitt ned av smuss og brutt ned av UV-stråler, som forskeren påpekte.

Derfor kan du øke levetiden til møblene betraktelig ved å vaske og behandle dem.

– Plast som står ute i sol og regn vil over tid kunne tørke inn, miste farge og bli porøs. Når plasten blir tørr og porøs blir det lettere for skitt og smuss å feste seg til overflaten. Er du flink til å rengjøre plastmøblene før vinterlagring og gjerne på sommeren etter bjørkepollensesongen er over, sørger du for at møblene holder seg pene lengst mulig, forteller produktansvarlig i Krefting, Øyvind K. Lillebergen.

Når du først skal i gang med å vaske møblene, kan du enten dra fram høytrykksspyler og skumkanon, eller bruke en god, gammeldags bøtte.

– Er du glad i å vaske bil og synes skum er morsomt, anbefaler vi å bruke en høytskummende såpe for vask av blant annet fasade, terrassegulv og hagemøbler. Skummet kryper godt inn i sprekkene i kunstrottingen og gjør rengjøringen svært effektiv. Er det svært skittent anbefaler vi at du i tillegg går over med en myk kost eller svamp, forklarer Lillebergen.

– Ikke bruk høytrykksspyler på hagemøbler

Såpen skylles deretter av med hageslangen.

– Vi anbefaler ikke å bruke høytrykk direkte på møblene, da dette kan gjøre skade.

Liker du det aller enkleste, er bøttevask et godt alternativ.

– Fyll en bøtte med lunkent vann og mild såpe, for eksempel Selaclean Idealvask som er effektivt, men skånsomt. Vask møblene med en myk kost eller svamp og skyll deretter med hageslangen. Har du ikke tilgang på hageslange kan du bruke en bøtte med rent vann og en myk klut for å tørke bort såperestene.

– Hvor stor påvirkning har jevnlig vedlikehold på levetiden til møblene?

– Levetid er jeg usikker på, men at det forenkler vedlikeholdet og tar vare på farge og glans er det ingen tvil om, sier Lillebergen.

Les også: Når kommer feriepengene, og hvor mye får du?

Øyvind Lillebergen er produktansvarlig i Krefting.

Bevarer fargen på rottingmøbler

Etter en god vask, er det lurt å legge på et ekstra beskyttende lag utenpå rottingen.

Lillebergen anbefaler at man setter inn plastmøblene med et tynt lag vaselinolje eller et våtvoksmiddel.

– Når kunstrottingmøblene er skylt og fortsatt fuktige, anbefaler vi å spraye på et lag med våtvoks før man tørker over med en tørr klut. Et tips er å gå for bilpleieprodukter, som fungerer ypperlig til å gjøre overflaten vannavvisende og gir kunstrottingen en fantastisk glans, råder han.

– Da får de sin originale farge tilbake og er godt beskyttet mot skitt.

Når det gjelder pris på møblene, tror han at hovedforskjellen kan ligge i at dyrere kunstrotting ofte er kraftigere og derfor også tåler mer og holder lenger.

– Noen plasttyper kan også ha UV-bestandige egenskaper, men jeg er ingen ekspert på hagemøbler, understreker han.

Les også: Nordmenn handlet mindre i juni

Putene må også vedlikeholdes

– Og hva med putene? Finnes det for eksempel produkter som gjør at de ikke så lett får flekker, eller kan de bli vanntette?

– Putene må også vedlikeholdes og vi anbefaler at de impregneres minst én gang i året for å beskytte dem mot smuss og søl, råder han.

Impregneringen vil også sørge for at putene ikke blir gjennomvåte ved en regnskur.

– Er putene veldig skitne, anbefaler vi at du først renser de med en rensemaskin. En slik kan du leie i Jernia- og Fargerike-butikker, for eksempel. De fjerner effektivt den skitten som har satt seg i stoffet. Når putene er rene og tørre, anbefaler vi at du impregnerer putene med en impregnering som er spesielt utviklet for tekstiler som står ute – slik som markiser, kalesjer, parasoller og teltduker, forteller han.

Informasjonskontoret for farge og interiør har en utfyllende artikkel om vask og vedlikehold av kunstrotting, og har laget en enkel videoguide som du finner på sidene deres.

---

Kunstrotting

  • Kunstrotting lages av ulike typer plast, vanligst er polyetylen (PE) og polypropylen (PP)
  • Fibrene kan ha mange forskjellige navn, som Hularo, Viro, Dedon og Sun Loom. Hularo er en tysk fibre av god kvalitet, og produsenten klart å sjonglere litt med fargene slik at den samme fiberen skifter litt i farge og gir et naturtro inntrykk. En annen type fiber har isteden en mørkere strek i seg som skaper liv i møbelet.
  • Kunstrotting av god kvalitet er gjennomfarget, noe som gjør at eventuelle skader blir mindre synlige. All plast blir sprø i kulde.
  • Av den grunn kan det være greit å ikke sitte i møblene om vinteren, eller å flytte på dem når temperaturen er som lavest.

Kilde: Ifi.no

---

Reparasjon av hagemøbler i kunstrotting
Silja Limbom er produsent av pil og ekspert på fletting av naturmaterialer.

Slik reparerer du

Silja Limbom har mer enn tjue års erfaring med flettverk gjennom sitt eget firma Skovstuen Pil i Stokke, Sandefjord. Hun fletter bruksgjenstander og møbler av naturmaterialer som peddik, manila og pil, og sier prinsippene for fletting er de samme for kunstrotting som for naturlig rotting.

– Jeg verken fletter eller reparerer i kunstrotting selv, men hvis man finner strimler av kunstrotting til å reparere møblene med, er det fullt mulig, sier hun.

– Hva er det viktig å tenke på, hvis man vil forsøke å flette eller reparere hull i rottingmøbler?

– Det er viktig at materialet er likt i form og diameter om det er rundt. Og at det er like flatt, og at det er ganske lik farge. Her er det selvsagt opp til den som skal ha møbelet, hvor viktig det er at reparasjonen ikke synes, sier Limbom.

Et kjapt søk på internett viser at flere billigkjeder selger erstatningsmateriale til kunstrotting. Men en annen, og minst like rimelig løsning, er å finne ødelagte kunstrottingmøbler som gis bort, og hente strimler til reparasjon fra disse.

– Når du har fått tak i materialer som passer, er det viktig å se på vev-strukturen. Det er spesielt endene, altså der du begynner og slutter reparasjonen, som kan være trøblete å få fint, sier Limbom.

– Armlener kan by på en ekstra utfordring i forhold til å få flettingen tett.

For å få en god reparasjon, er det viktig at du følger det flettemønsteret som allerede er brukt. I mange kunstrottingmøbler er det doble støttetråder og enkle tråder som går over og under disse, en såkalt flatvev. Dette er den enkleste å reparere, men det går også an med mer komplisert fletting.

– Det handler bare om at man kopierer det som allerede er der. Når jeg reparerer rottingmøbler eller andre ting, kopierer jeg det som har vært. Fletter man med plastikk, kan man bruke lim og gjemme skjøtene under flettverket. Plast limer godt, så det skal gi helt greie resultater, mener Limbom.

Hvis du søker på setningen «how to repair rattan furniture», finner du mange selvhjelpsvideoer som kan hjelpe deg i gang.

Reparasjon av hagemøbler i kunstrotting

---

Steg for steg-guide til reparasjon

Dette trenger du

  • Saks / kniv
  • Erstatning av rottingstimler
  • Superlim, helst tokomponents epoksylim
  • Litt tålmodighet

Slik gjør du

  1. Klipp ut ødelagte rottingtråder / strimler fra møblene og kast dem
  2. Klipp ut ødelagte rottingtråder / strimler fra møblene og kast dem.
  3. Pass på at erstatningstråden er lengre enn den du har kuttet ut.
  4. Ta den nye erstatningstråden av rotting og vev den inn og ut av mellomrommet som er der du fjernet den ødelagte strimmelen. Følg mønsteret til den eksisterende vevingen. Dette kan være utfordrende, så her er tålmodigheten din nyttig.
  5. Påfør lim på den ene enden av den nye strimmelen og legg den under den vertikale støttestrimmelen i møbelet. Ved å legge skjøten bak de vertikale trådene, holder det vevingen pen og ryddig.
  6. Gjenta trinnet ovenfor med den andre enden av den nye tråden, slik at begge skjøtene er skjult bak vertikale tråder
  7. Gjenta trinnet ovenfor med den andre enden av den nye tråden, slik at begge skjøtene er skjult bak vertikale tråder.åd for tråd helt til du har tettet hullet..
  8. La limet tørke i ytterligere 30 minutter før bruk.

Kilder: Silja Limbom og Whitestores.uk

---

Kan resirkuleres

Helene Øyangen Lindberg er forsknings- og utviklingsleder ved Oceanize som resirkulerer plast i Norge, og er tidligere SINTEF-forsker på bærekraft og sirkulærøkonomi knyttet til vareproduksjon..

Hun sier at hun er positiv, fra et miljøperspektiv, til muligheten for å reparere slitne hagemøbler i rotting.

– Jeg mener det uansett er bra å reparere i stedet for å kjøpe nytt. Plast er et veldig godt materiale, som er levedyktig. Det er derfor vi bruker det i så mange ting. Hvis man kan bruke det man har lengre ved å reparere, er det en fordel. Man lager forbruk av å kaste og kjøpe nytt, sier hun.

Men plast er ikke plast, det kan være mange ulike plastforbindelser i forskjellige produkter. Derfor er det viktig å sjekke at det du skal reparere hagemøblene med, er det samme materialet som allerede er brukt i møblene.

– Det er viktig i resirkuleringssammenheng. Bruker du et hemptau for å reparere plastrotting, blir det trøblete på gjenvinningsstasjonen. Da bør du i så fall separere materialene først. Det kan være vanskelig å finne eksakt komposisjon av materialer på de møblene som er i ordinært salg, men det optimale er å vite at møbler og reparasjonsdeler er i samme materiale, sier hun.

Les også: – Vi opplevde alle hundeeieres mareritt (+)

Står det for eksempel i produktinformasjonen at møblene dine er «kunstflett av PE», så er de laget av polyetylen.

– Det er et kjent materiale som er resirkuleringsvennlig, sier Lindberg.

– Når du skal bytte ut rotting, eller reparere andre hagemøbler, bør du styre unna alle komposittmaterialer. Ting som er fiberarmert for eksempel, som glassfiber. Når møblene skal kastes, leverer du de på gjenvinning, lokalt hos deg. Der blir møblene kvernet og. sendt til resirkulering.

Hvis du er usikker på hva slags plast det er i hagemøblene dine, kan du spørre produsenten.

– Det er stort sett polyetylen (PE) og polypropylen (PP) som brukes til den type produkter. Uansett om det er nyere rottingmøbler eller de gamle, harde hagestolene og -bordene er det en fordel med tanke på gjenvinning at hele møbelet er laget av det samme materialet, at det ikke har en gummidel for eksempel, sier Lindberg.

---

Polyetylen (PE)

Polyetylen er en kjemisk forbindelse som brukes til å produsere den mest brukte av alle plasttyper. Denne plasten kalles også polyeten, eventuelt polyetylenplast eller PE-plast. Kjemisk sett er polyetylen en polymer.

Som plast blir polyetylen tilsatt antioksidanter, ultrafiolettabsorberende stoffer, pigmenter, fyllstoffer, smøremidler og antistatiske midler for å kontrollere de fysiske egenskapene til materialet, slik at det passer bedre til bestemte formål.

Polyetylen som skal brukes utendørser ofte tilsatt sot for å beskytte ytterligere mot sollysets nedbrytende virkning.

Polypropylen (PP)

Polypropylen er en viktig type plast som ofte brukes i husholdningsartikler og emballasje. Symbolet for polypropylen er PP.

I motsetning til polyetylen blir imidlertid polypropylen noe sprøtt allerede ved – 10 °C, men dette kan bedres ved å kopolymerisere propylenet med litt etylen, eller ved innblanding av litt etylen-propylen-gummi. Stivheten og styrken økes ytterligere ved bruk av glassfibrer som forsterkende fyllstoff.

Den rene polymeren er ikke spesielt aldringsbestandig og må tilsettes antioksidanter og ultrafiolettabsorberende stoffer, samt litt sot hvis platen er til utendørs bruk. Den er uløselig ved vanlig temperatur og meget bestandig mot de fleste kjemikalier som ikke virker oksiderende.

Verdensproduksjonen av polypropylen er rundt 60 mill. tonn/år, og den utgjør en stor andel av den total produksjonen av plast i verden.

Kilde: Snl.no

---

Les også: Kunstner Sverre Malling på Tons of Rock: – Vokst opp med plater og musikk (+)

Les også: Han er soleklar favoritt til å ta over etter Støre (+)

Les også: Nav-forskere: Hovedgrunnen til uføreeksplosjonen blant unge (+)




Mer fra Dagsavisen