Livsstil

Snekkerens beste platting-tips

Med en drøm om platting på uteområdet følger planlegging, regelverk, materialvalg og renhold – og en rekke muligheter!

– Ønsker man seg for eksempel mindre gressplen, er lei av å klippe gress og ønsker mindre vedlikehold, er platting bygget i treverk et godt alternativ, mener byggmester Chris Henrik Olsen.

Han driver Bygg 1-2 Tre i Fredrikstad og deler her sine beste tips og råd til deg som vurderer platting hjemme.

Først og fremst mener snekkeren at det er viktig å starte planleggingen god tid i forveien.

– Ta gjerne kontakt med en seriøs håndverker 6-12 måneder før prosjektet skal startes på. Skal man likevel gjøre jobben selv, er planlegging like viktig, påpeker Olsen.

Man kan få spennende og praktiske uteområder ved hjelp av god planlegging, mener byggmester Chris Henrik Olsen.

Soner og integrert utstyr

Sammen med gode råd (se fakta), deler byggmesteren entusiastisk sine egne tanker om noen av mulighetene som ligger i å bygge en ny platting. Ved å integrere soner og utstyr blir det et helhetlig bygg.

Selv har han for eksempel integrert barnas huskestativ i byggverket.

– Plattingen kan bygges i forskjellige nivåer for å skape flere soner. Samtidig kan man bygge sittebenker og kasser for blomster, urter eller trær slik at disse blir integrert i plattingen. Husk å la det være nok plass til ønsket størrelse på spisebord med tilhørende stoler, slik at ikke blomsterkasser tar for mye av plassen, sier han, og skyter inn et tips til:

– Integrer gjerne også spiseplassen og bordet med den integrerte sittebenken.

Om du ikke ønsker eller det ikke passer med hagestue eller vinterhage, er veien likevel kort til utekomfort.

– Man kan skape en utendørs romfølelse uten å lage et rom. Da er pergola et godt virkemiddel. Man kan lage en konstruksjon som er helt åpen, med et tett tak som kan trekkes fram og tilbake og med én eller to tette vegger for skjerming. Bruk gjerne klatreplanter som vegger for skjerming, men husk å legge opp noe som plantene kan klatre i, minner Olsen om.

Med eksempelvis platting i forskjellige høyder og pergola for skjerming, kan man skape ulike soner på uteområdet, slik byggmester Chris Henrik Olsen har gjort hjemme hos seg selv.

Utespa som del av platting

Enda mer luksusfølelse hjemme får du med et utespa. En spasone i hagen egner seg også godt til å integrere i plattingen, og kan være et lurt valg for å utnytte plassen, ifølge Olsen.

– Ønsker man seg en spasone i hagen, er stamp eller boblebad et perfekt valg. Velger man seg en stamp, har man mulighet til å varme opp vannet både med ved og strøm, og man kan også ha renseanlegg på denne. Det gir mindre sjanse for bakterier, som det fort kan bli i dyser og andre deler på et boblekar hvis man ikke er flink nok til å rense det. I tillegg er det billigere å varme opp vannet med ved enn med strøm, påpeker byggmesteren.

Også en eventuell spasone vil være lurt å ta med fra starten av planleggingen.

– Husk at spasonen med stamp eller boblekar også kan integreres i plattingen. Hvis stamp eller boblekar skal stå oppå bjelkelaget, er det viktig å dimensjonere bæringer og bjelkelag for en slik installasjon. En stamp eller et boblekar fullt av vann og folk kan fort veie mellom 2.000 og 3.000 kilo, poengterer Olsen.

---

Snekkerens 5 råd

Byggmester Chris Henrik Olsen deler sine gode platting-tips.

1. Begynn med et realistisk budsjett og planlegging i god tid.

Du ønsker neppe at gulvet i plattingen din slår sprekker – ei heller budsjettet.

– Omfang og budsjett må henge sammen. Kartlegg priser, hva du har råd til og omfang på jobben som skal gjøres før planene blir for store og budsjettet sprekker.

2. Kjenn regelverket.

I regelverket ligger både begrensninger og muligheter.

– Bygger man platting under 50 centimeters høyde, er det ikke krav til rekkverk og man kan i teorien bygge hvor stort man vil – så lenge plattingen ikke henger fast i huset. Det er huseier som bestemmer om man skal ha gress, stein eller treverk som underlag i hagen.

Dersom plattingen blir en forlengelse av huset, gjelder derimot andre regler.

– Skal man bygge en terrasse som henger fast i huset, kan man bygge den inntil én meters høyde med rekkverk opptil 1,2 meter uten å søke. Forutsetningen er at avstanden fra terrassen til naboen også er én meter, og plattingen kan da ikke gå mer enn fire meter ut fra fasaden. Sjekk alltid kommuneplan og reguleringsplan for området du bor i før du starter planleggingen.

3. Gjør gode materialvalg.

– Bruk gjerne impregnerte materialer hvis det er det budsjettet holder til. Velger man dyrere alternativer, er det ikke dermed sagt at treverket ikke vil sprekke eller flise.

4. Unngå ugress.

– Legg en fiberduk under gulvet – etter at du har gjort klar fundamenteringen, men før du begynner på selve konstruksjonen.

5. Glem ikke vedlikehold.

– Uansett valg av tresort, bør gulvet vaskes hvert år med egnet vaskemiddel og utstyr. Behandle gjerne med ordentlig grønnsåpe, som bare rulles på i konsentrert form og som skylles vekk dagen etter – enten med hageslange eller ved å la regnvær gjøre jobben. Dette er behandling man kan bruke hvis man ønsker at treverket skal gråne naturlig. Det finnes også mange andre produkter på markedet. Ønsker du en annen behandling, som treolje eller beis, ta kontakt med ditt nærmeste byggevarehus og få hjelp til å finne de rette produktene.

---


Nyeste fra Dagsavisen.no: