Helse

Ebbe klødde i sju uker: – Alle kan få det

I sju uker gikk daværende medisinstudent Ebbe Grønvold (28) rundt og klødde på hele kroppen. At han som nylig hadde vært gjennom hudkurset på studiet kunne ha fått skabb, ofret han ikke en tanke.

– Jeg har aldri opplevd noe lignende. Jeg har klødd etter å ha fått myggstikk og blitt bitt av klegg og flått. Men ingenting kan sammenlignes med å ha fått skabb, sier Ebbe Grønvold, som i dag jobber som øyelege ved sykehuset i Vestfold Tønsberg.

Telttur

Det var da han i sommerferien i 2016, etter at han var ferdig med fjerde året på doktorskolen, dro på telttur i Norge sammen med samboeren, helvetet begynte.

– Jeg lå i soveposen om natten, og det klødde noe så intenst. Jeg trodde jeg skulle bli gal, forteller han til Dagsavisen.

At det var skabb han hadde tenkte han ikke på.

Jeg lå i soveposen om natten, og det klødde noe så intenst. jeg trodde jeg skulle bli gal.

—  Ebbe Grønvold, øyelege

– Rett før sommeren gjennomgikk vi hudsykdommer, og også skabb på studiet. Temaet skabb ble nøye tatt opp, og vi lærte da at det ikke var så vanlig å få det. Derfor tenkte jeg da heller ikke at det var det jeg hadde, sier han.

Det skulle gå hele sju uker fra han ble smittet, til han fikk behandling.

Ebbe Grønvold

Det var sju uker i kløhelvete.

– Jeg har prøvd å regne meg tilbake til når jeg ble smitte, og har funnet ut at det må ha vært da jeg jobbet på legevakta i Larvik. Jeg må ha hatt hudkontakt med en pasients arm, som har gjort at jeg ble smittet, sier han.

Langdryg prosess

Da han først fikk stilt diagnosen, kunne behandlingen endelig starte.

Da hadde jeg hatt perioder med dårlig livskvalitet og søvnløse netter på grunn av kløen. Enkelte steder på kroppen var jeg nærmest skrapt opp på grunn av at jeg hadde klødd for å stille kløen. Men å klø, gir bare mer kløe, sier han med et smil.

– Det ble noen runder med smøring av hele kroppen. Og det nytter ikke å slurve med innsmøringen. Jeg tror jeg og samboeren var gjennom fire runder med behandling, sier han.

Skabb.

Skabb var ikke vanlig i 2016, men omfanget har eksplodert. Forekomsten av skabb går i bølger, og den siste store forekomsten var i 1970-årene med en topp i 1975. Da ble det meldt mer enn 37.000 tilfeller i Norge. I 2020 fikk mellom 40.000 og 60.000 nordmenn behandling for skabb, ifølge NRK.

Til tross for nedstengningen av samfunnet fra mars 2020 har antallet konsultasjoner og salg av legemidler mot skabb økt betydelig også i 2020 og 2021 og indikerer en kraftig økning i skabbsmitte i Norge de siste årene, ifølge FHI. (Folkehelseinstituttet).

– Det er kostbart å behandle skabb. En tube NIX-krem eller Permetrin koster rundt 400 kroner. Og er man smittet, så må også alle i husstanden, og som man har hatt nærkontakt med behandles, sier Ebbe Grønvold.

Skam med skabb

Skabb er fortsatt litt tabubelagt, og skambelagt.

– Det er det ingen grunn til, sier Ebbe Grønvold.

– Skabb har ingenting med verken dårlig hygiene eller at man ligger rundt. Alle kan få det. Bare det å ha sitte ved siden av en annen person i sofaen, og ha hudkontakt, gjennom å være nær en annen arm, kan gi smitte, sier han.

Ved Bryggen Hudlegesenter i Bergen, vet hudlegene Emilia Hugdahl og Eli Synnøve Lilleskog det meste om skabb.

Siden de startet Bryggen Hudlegesenter for litt over ett år siden har vi hatt 98 tilfeller med skabb.

– Vi har ukentlig pasienter som ønsker sjekk for skabb. Vårt inntrykk er at det er betydelig færre pasienter som kommer tilbake fordi de ikke har effekt av behandlingen etter at vi begynte å bruke Tenutex fra og med desember 2020. Dette var derimot et stort problem 2018-2020, sier hudlegene.

– Det er fortsatt mye stigma knyttet til skabb. Og for mange er det skam forbundet med skabb. Tidligere var nok skabb knyttet til lav sosial status, på en tid hvor mange bodde tett sammen. Dette henger fortsatt igjen, selv om skabb er noe alle kan få. Skabb smitter også ved seksuell kontakt, og mange ser også på dette som en kjønnssykdom, selv om det ikke er det, sier Emilia Hugdahl til Dagsavisen.

Det er fortsatt mye stigma knyttet til skabb.

—  Emilia Hugdahl, hudlege

– Hva er skabb?

– Skabb er en midd, eller et lite edderkopp dyr. Den spiser av hudcellene våre, og graver ganger øverst i huden vår. Der legger den egg og avføring, og ligger og koser seg og gjør livet ugreit for den som har fått skabben under huden, forklarer Emilia Hugdahl.

– Vi er litt overrasket over økningen som begynte å komme i 2018–19 ikke avtok fra og med 2020. Vi hadde forventet at dette ville avta under koronaen, siden folk er mindre sammen, men den effekten har vi ikke sett, legger hudlege Eli Synnøve Lilleskog til.

– Hvordan blir man smittet av skabb?

– Den smitter ved direkte hudkontakt av en viss varighet. Derfor kreves det ofte en nær relasjon, med personer som er sammen over tid, for å bli smittet. Det er antatt at hudkontakten vanligvis må vare i minst 15 minutter for å smitte, så man blir ikke smittet av å håndhilse, eller ved å sitte ved siden av en annen person på toget, sier Emilia Hugdahl.

Er man smittet, så har FHI bestemt at da skal også de andre i husstanden behandles. Skabb forsvinner ikke av seg selv og skal alltid behandles. Nærkontaktene må behandles samtidig som pasienten med påvist skabb, selv om de ikke har symptomer, sier de to legene.

Trives overalt

I 99,9 prosent av tilfellene finner skabben veien inn under huden på fingre, hender og føtter. Selve utslettet og kløen kan derimot være overalt på kroppen.

De som blir smittet får en kløe som går ut over hverdagslivet. Særlig ille er det om kvelden og natten.

—  Eli Synnøve Lilleskog, hudlege

– Når vi leter etter skabb, leter vi først og fremst på hendene, sier Emilia Hugdahl.

– De som blir smittet får en kløe som går ut over hverdagslivet. Særlig ille er det om kvelden og natten, sier Eli Synnøve Lilleskog.

Hudlegene Emilia Hugdahl til vesntre) og Eli Synnøve Lilleskog .

Nå er det ikke slik at man må være i karantene om han har fått skabb, slik det er ved korona.

– Har man startet behandlingen er det ingen fare ved å gå på jobb eller skole, sier hudlegene.

I desember 2020 ble kremen Tenutex tilgjengelig på norske apotek for første gang. Før dette var det Nix krem som ble mye brukt, men fra cirka 2018 så man at skabben begynte å bli mindre følsom for Nix.

– Den behandlingen vi har i dag virker godt på de aller fleste. Men kløen kan henge igjen en måneds tid etter vellykket behandling, sier Eli Synnøve Lilleskog.

Det er noe styr, denne behandlingen av skabb. Det nytter ikke bare å smøre seg inn der det klør og det er utslett.

– Absolutt hele kroppen må smøres inn. Mellom fingre og bak ører. Inge krok eller hudfold skal være usmurt, sier Emilia Hugdahl.

Fryse klær

Men ikke bare kroppen må behandles ved skabb. Også klær og andre tekstiler som pasienten har vært i kontakt med siste sju dager, som håndklær, sengetøy og kosebamser må enten ha en runde på minst 60 grader i vaskemaskinen eller legges i fryseren i minst ett døgn. Eller at man legger det bort i en sort avfallssekk en ukes tid. Senger og sofaer bør støvsuges godt.

De siste årene har det vært en økning i salget av legemidler mot skabb, noe som skaper bekymring. Og leger kaller hudsykdommen et folkehelseproblem og vil ha behandlingen på blå resept.

Fra 2017 til 2020 ble antall solgte legemidler tredoblet, mens det i 2021 var om lag like mange som kjøpte behandling som året før, skriver NRK.

– Legemidlene er dyre. En tube krem koster rundt 400 kroner, og man må ha to runder med behandling. Er man en familie på fire, blir det dyrt, sier Emilia Hugdahl.

– Og hva sier man til de andre i kollektivet, når man har fått skabb? «Hei, dere må behandle dere med en svindyr krem». Sikkert ikke veldig populært, avslutterkollega Eli Synnøve Lilleskog.

---

Skabb

Vanlige symptomer på skabb er:

 • Kløe, ofte med forverring om natten og ved svetting.
 • Utslett i form av små nupper eller blemmer i huden, oftest først på hender, siden på større deler av kroppen.
 • Skabbganger i huden, som oftest 2–15 millimeter lange grålige, rødlige eller brunlige striper. Disse er ikke alltid synlige.

Skabbmidden er bare 0,3–0,5 millimeter lang, og knapt synlig med det blotte øyet. Hunnmidden graver overfladiske ganger i huden hvor den daglig legger 2–3 egg. En person har sjelden mer enn 5–15 hunnmidd.

Typiske steder for skabbganger er hender, fingre, håndledd, albuer, midje, lår og ytre kjønnsorganer. Hos små barn under 3 år kan man ofte finne skabbmidd i hodebunn, på halsen og under fotsålene.

Som regel tar det 3–6 uker fra du får skabb til kløen og symptomene kommer. Dersom du tidligere har hatt skabb, tar det ofte bare 1–3 dager. Kløen og utslettet vil ofte vedvare i inntil fire uker etter vellykket behandling.

Smittemåte

Skabb smitter for det meste ved direkte hudkontakt av litt lenger varighet. I sjeldne tilfeller også ved indirekte kontaktsmitte gjennom sengeklær, håndklær og tøy dersom en person med skabbmidd nylig har benyttet disse.

Nærkontakt i situasjoner hvor man er tett på hverandre over noe tid gir risiko for smitteoverføring.

 • Typiske situasjoner for smitte er:
 • Innad i barnefamilier
 • Mellom barn og ansatte i barnehager
 • Mellom barn i fysisk lek
 • Som resultat av soving i samme seng
 • Gjennom seksuell kontakt
 • Treningspartner dersom aktiviteten involverer tett hudkontakt
 • Kortvarig kontakt som for eksempel et håndtrykk eller en klem gir i seg selv liten risiko for smitte.
 • Skabbmidd fra dyr kan ikke overleve i lengre tid på mennesker.

---

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen
Mer fra Dagsavisen